Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aiškėja, kodėl sumuštas F.Sanchezas: dviejų nacionalistų jausmus užgavo šūkis „Lietuva visiems“

Išdidžiai nacionalistų eitynėse Gedimino prospektu žygiuojantys ir „Lietuva lietuviams“ šaukiantys Einoras Lukašavičius ir Jaroslavas Malinovskis, pasirodo, galėjo įsižeisti pamatę jų pažiūroms oponuojantį plakatą su užrašu „Lietuva visiems“. Įsižeisti taip, kad pyktį širdyje nešiojo dvejus metus, kol galiausiai išliejo jį primušdami plakatą laikiusį ekvadorietį Fabianą Sanchezą.
Fabianas Sanchezas
Fabianas Sanchezas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokios aplinkybės trečiadienį ėmė aiškėti Vilniaus miesto apylinkės teisme, nagrinėjant bylą, kur E.Lukašavičius ir J.Malinovskis kaltinami viešosios tvarkos pažeidimu ir neapykantos kurstymu.

Paaiškėjo, kad ikiteisminio tyrimo metu jie užsiminė pareigūnams apie smurto priežastį, kodėl gi jie šią vasarą Vilniuje, Antakalnyje, užpuolė ir mušė F.Sanchezą.

2016 metais nacionalistų eitynėse jie pamatė F.Sanchezą, užsienietis pasirodė su plakatu „Lietuva visiems“ ir kelis kartus sušuko šį šūkį.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas

Abu kaltinamieji – policijai žinomos asmenybės. Štai lenkų tautybės 25-erių J.Malinovskis teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neapykantos kurstymo, kai 2012 m. ant J.Pilsudskio kapo Rasų kapinėse užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“

O 18-metis E.Lukašavičius šiuo metu teisiamas, nes 4 kartus primušė savo motiną.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniuje gyvenančio F.Sanchezo teigimu, sostinės Antakalnio rajone, P.Vileišio stotelėje, jis buvo užpultas liepos 19 dieną. Anot jaunuolio, užpuolikai jį mušdami šaukė „Lietuva – lietuviams“
  • Vėliau Lukiškių aikštėje Vilniuje vyko protesto akcija siekiant paraginti policiją tirti neapykantos nusikaltimus
  • Įtariamieji smurtavus prieš ekvadorietį sulaikyti skirtingose Lietuvos vietose
  • Abu sulaikyti jaunuoliai yra futbolo sirgaliai. 18-metis E.Lukašavičius yra lietuvis, 12 klasės moksleivis. Tuo metu 25 metų vilnietis J.Malinovskis jau buvo teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir neapykantos kurstymo, kai 2012 m. ant J.Pilsudskio kapo Rasų kapinėse užrašė „Tomaševski, nustok kenkti Lietuvai arba – tavo vieta čia!“

Liudijimą pamiršo

Šiame posėdyje liudijo ir kaltinamųjų pažįstamas, bet skustagalvis vaikinas negalėjo prisiminti, ką vos prieš kelis mėnesius pasakojo pareigūnams. Todėl teisėjas Jeugenijušas Jaglinskis pagarsino jo parodymus.

„Jie yra sakę, kad užsieniečiai Lietuvoje buvo nereikalingi. Buvo aišku, kad jie priešiškai nusiteikę prieš kitų valstybių piliečius“, – ikiteisminio tyrimo pareigūnams anksčiau yra sakęs šis liudininkas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas

Jis tvirtino apie užpuolimą sužinojęs tik iš spaudos ir girdėjęs, kad tai galėjo padaryti J.Malinovskis ir E.Lukoševičius. Bent anksčiau policijai jis dėstė, kad tai jo visai nenustebintų. Tačiau tuomet, kai davė parodymus, policija neatmetė versijos, kad ir šis vaikinas galėjo būti vienas iš užpuolikų, tačiau versija nepasitvirtino.

Teisme pats vaikinas, išgirdęs pagarsintus savo parodymus ir patvirtinęs, kad ant lapo tikrai yra jo parašas, teigė neprisimenantis, ar išties taip sakė apie kaltinamuosius.

Aiškėja priežastis

Parodymus angliškai teisme davęs nukentėjusysis F.Sanchezas prisiminė, kad, kaip ir kiekvieną rytą, keliavęs į sporto salę. Išlipęs iš autobuso jis pamatė du įtartinus į jį spoksančius tipus.

Vaikinus pabandė apeiti, bet jie prisiartino ir nedaugžodžiavo, apdalino užsienietį kumščiais. Kiek prisiminė nukentėjusysis, J.Malinovskis dar sušuko „Lietuva lietuviams“. Išlieję pyktį abu jie pasileido bėgti ir nubėgdami dar kartą pakartojo nacionalistinį šūkį.

Paklaustas, kodėl galėjo būti užpultas, F.Sanchezas sakė pats po įvykio nebendravęs su užpuolikais, jie nebandė atsiprašyti ar paaiškinti savo veiksmų. Tačiau jis užsiminė apie ikiteisminio tyrimo metu jų duotus parodymus, kur nacionalistai nurodė supykę dėl šūkio „Lietuva visiems“. Ekvadorietis būtent su tokiu užrašu pasirodė 2016 m. kovo 11 dienos nacionalistų eitynėse.

F.Sanchezas taip aiškino pasielgęs, nes nepritaria eitynėms ir ypač jų dalyvių pamėgtam šūkiui „Lietuva lietuviams“.

„Aš nieko tada nedariau, bandžiau nieko bendro su jais neturėti, tačiau tuo pačiu bandžiau parodyti, kad šie žmonės neatstovauja Lietuvai, nes žinau, žmonės čia atviri visoms tautybėms. Kaip ir visos kitos tautybės būtų atviros žmonėms iš Lietuvos“, – tvirtino ne vienerius metus sostinėje gyvenantis ekvadorietis.

F.Sanchezo supratimu, Lietuva – visiems čia norintiems gyventi ir dirbti atvira valstybė.

„Man asmeniškai gyvenimas Lietuvoje yra absoliučiai nuostabus. Čia šalta, bet matau atvykstant vis daugiau užsieniečių, Vilnius auga, todėl tikrai jaučiuosi, tarsi Lietuva būtų atvira visiems norintiems čia atvykti, dirbti, gyventi ir, kaip aš, tiesiog mėgautis gyvenimu čia ir mylėti šią šalį“, – sakė jis.

Asmeninio albumo nuotr./Fabianas serga už Lietuvą
Asmeninio albumo nuotr./Fabianas serga už Lietuvą

Susikirto advokatas ir nukentėjusysis

Advokatas Girdutis Vainius ėmė kamantinėti ekvadorietį ir rėžė nedviprasmišką klausimą: „Kokiu tikslu jūs siekėte įžeisti patriotiškai nusiteikusių asmenų vidinius įsitikinimus?“

„Nieko neįžeidžiau, tiesiog akivaizdu, kad tame parade yra vėliavų su nacių simboliais, kas nėra legalu. Ir todėl žmonės, kurie turėjo tuos simbolius, dengėsi veidus. Nedariau nieko neteisėto, todėl man nereikėjo slapstyti savo veido, – kalbėjo F.Sanchezas. – Jie bando sudaryti vaizdą, tarsi šalyje užsieniečiai nėra laukiami, jų buvimas čia yra nepageidautinas. Nors akivaizdu, taip nėra.“

Po to sekė ir kitas advokato klausimas, ar nukentėjusysis žino, kam priklauso frazės „Lietuva lietuviams“ autorystė. F.Sanchezo spėjimas – Vytautui Didžiajam – nebuvo teisingas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Advokatas Girdutis Vainius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Advokatas Girdutis Vainius

„Jums girdėtas kovotojas už nepriklausomybę Vincas Kudirka? – teiravosi G.Vainius, o kiek vėliau pridūrė. – Ar pasisakymu „Lietuva visiems“ nenorėjote pasakyti, kad Lietuva priklauso ir Rusijai, kuri buvo okupavusi Lietuvą 50 metų?“

Į šį klausimą F.Sanchezas su šypsena atsakė: „Neturėjau to omenyje, bet manykite, kaip norite“.

Prašo 4 tūkst. eurų žalos atlyginimo

F.Sanchezas taip pat teismui yra pateikęs neturtinį ieškinį, jis iš užpuolikų reikalauja 4 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.

„Man reikėjo vykti į daugybę vietų, daugybę dokumentų, daug keliavau su taksi. Dirbu pardavimų srityje, kai nedirbu, tai laikas, kai neparduodu, o mano atlyginimas priklauso būtent nuo pardavimų“, – kodėl prašo būtent tokios sumos, aiškino jis.

Taip pat nukentėjęs vaikinas pasakojo per ir po užpuolimo patyręs didelį stresą ir šoką. Jis pridūrė kelias dienas negalėjęs dirbti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas

„Buvo didžiulis spaudimas, nesijaučiau saugus keliaudamas į darbą. Akivaizdu, šie asmenys visiškai nesigaili savo veiksmų, jie manęs neatsiprašė, – toliau priežastis vardino F.Sanchezas. – Feisbuke jie dalinosi nuotrauka, kur rodo vidurinį pirštą man, mano kolegai ir vienam Antrojo pasaulinio karo veteranui. Jie tai padarė po to, kai buvo paleisti iš kalėjimo.“

Jis pridūrė, kad buvo priverstas pakeisti ir sporto salę, kur vaikščiodavo, nes ten pat sportuoja ir vienas iš jo užpuolikų.

Ką apie šį užpuolimą papasakos patys kaltinamieji, tikėtina, sužinosime gruodžio 6 dieną. Tuomet numatytas kitas posėdis šioje byloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius