-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aukščiausiasis Teismas: aplinkinius bauginanti Tauragės rajono gyventoja privalo būti gydoma

Tauragės rajono gyventojai, nuo 2016 metų pavasario susidūrę su neadekvačiu moters elgesiu, grasinimais nužudyti ar kitaip sutrikdyti sveikatą, galės lengviau atsikvėpti.
Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas lankėsi Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyje
Asociatyvi iliustracija / 15min nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atsižvelgė į prokuroro kasaciniame skunde išdėstytus argumentus ir konstatavo, kad sistemingu bauginimu kaltinama D. R. privalės gydytis specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje.

Į teisėsaugos akiratį Tauragės rajono gyventoja pateko po to, kai keli asmenys kreipėsi dėl terorizavimo, sistemingo bauginimo ir prieš juos naudojamos psichinės prievartos. Nukentėjusieji teigė nuolat jaučiantys moters antpuolius, grasinimus nužudyti ar kitaip susidoroti. Ji taip pat buvo kaltinama ir tuo, kad pernai metų rugpjūtį viešoje vietoje užpuolė vyriškį: jį spardė, tampė.

Išnagrinėjęs bylą teisme, Tauragės rajono apylinkės teismas 2016 m. lapkritį D. R. pripažino kalta ir skyrė stacionarinį stebėjimą bendro stebėjimo sąlygomis specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje. Tačiau moters advokatas kreipėsi į apeliacinės instancijos teismą, teigdamas, kad Tauragės rajono apylinkės teismas nepakankamai ištyrė įvykio situaciją ir neįsigilino į faktines aplinkybes. Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, išnagrinėjusi skundą, 2017 m. balandį konstatavo, kad D. R. nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių ir bylą nutraukė.

Ši moteris apibūdinama kaip konfliktiška, žmonėms kelianti baimę ir nerimą asmenybė.

Siekdami užtikrinti gyventojų ramybę prokurorai nepasidavė. Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Gražvydas Žebelys Lietuvos Aukščiausiajam Teismui pateikė kasacinį skundą, teigdamas, kad apeliacinės instancijos teismas netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą. D. R. apibūdinama kaip konfliktiška, žmonėms kelianti baimę ir nerimą asmenybė. Skunde taip pat akcentuojama, kad kaltinamajai praeityje jau buvo taikytas stacionarinis stebėjimas psichikos sveikatos įstaigoje. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas sutiko su prokuroro argumentais ir panaikino Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos priimtą nutartį bei paliko galioti Tauragės rajono apylinkės teismo nutartį, tad moteris turės būti gydoma specializuotoje psichikos sveikatos priežiūros įstaigoje.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis neskundžiama ir įsiteisėjusi, pažymima Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus (Klaipėdoje) vyriausiosios specialistės Ignės Rotautaitės-Pukenės penktadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius