Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galimai dėl homofobiškų paskatų prie namų sumuštas vilnietis: pareigūnė privertė pasijusti kaltais mus pačius

Sekmadienio rytą prie savo namų, kaip teigia, dėl homofobiškų paskatų užpultas ir sumuštas vilnietis Tomas Kirša labiausiai nusivylė pareigūnų reakcija į šį incidentą. Esą pareigūnė privertė pasijusti kaltu pačiam. Policijoje šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, o paaiškėjus naujoms aplinkybėms, nusikalstama veika gali būti perkvalifikuota.
Reido akimirka
Policijos automobilis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Mes galime kalbėti apie gražius kosminius dalykus kaip tolerancija, meilė gyvūnams, saugią kaimynystę, bet viskas turi prasidėti nuo galvos. Paryčiais literaliai savo (jau nebe taip) mylimo Subačiaus g. 47 namo laiptinėje buvau „išbučiuotais“ smūgiais į skruostikaulį mažvaikių amžiumi, bet ne fizine jėga, kaimyno, bei palydėtas žodžiais „Py***as, hom**as“ ir „tave reikia sup***inti“. Ar tai buvo ekspromtu? Vargu bau, nes dar prieš kelias valandas iki to įvykio jis su savo draugais kaimynais „užkalbino“ prie namų“, – rašė jis socialiniame tinkle.

T.Kiršą labiausiai nustebino atvykusio Lietuvos policijos ekipažo pareigūnės žodžiai: „O bent žinote, kur atsikraustėte?“

„Lyg mes būtume kalti dėl visko patys (jis ir jo draugas – 15min). Mes identifikavome tuos kelis kaimynus, kurie buvo su tuo mušeika, bet jie net pareigūnams sakė „ei, ateik čia“, „duok cigaretę“, o pareigūnai ramiai juos paleido po pareiškimo „aš to žmogaus nepažįstu“. Juokingiausia, kad pareigūnams yra ok žodinė neapykanta, nes kitaip negaliu apibūdinti to reiškinio, kai paleidžiamas įtariamasis – juk „eik iš čia, viskas gerai, tu nepuolei jo“, – piktinosi jis.

Policijos darbu nusivilia ne pirmą kartą

Į T.Kiršos feisbuke papasakotą incidentą sureagavo ir atlikėjas Ruslanas Kirilkinas.

„Išgamų yra visur ir kartais atrodo vienintelis būdas su jais kovoti – tai atsakyti tuo pačiu, nes smegenų ten nerasta, o ką jau ten kalbėti apie kažkokį žmogiškumą... Nepasiduokite, mūsų taip pat daug ir mes šeima!!!“ – rašė jis.

Savo reakcija į šį įvykį pasidalijo ir Tomas Vytautas Raskevičius.

„Dar vienas homofobinis išpuolis Vilniuje. Nukentėję asmenys praneša apie netinkamą (nejautrią) policijos pareigūnų reakciją. Lietuvos policija, ar šis incidentas bus kvalifikuojamas kaip galimas neapykantos nusikaltimas? Ar pareigūnai įvertino specialiuosius nukentėjusiųjų poreikius? Ar jiems buvo pritaikytos specialiosios apsaugos priemonės? Ar nukentėjusiems suteikti organizacijų, teikiančių pagalbą nukentėjusiems nuo neapykantos nusikaltimų, kontaktai?“, – klausė T.V.Raskevičius.

Priminsime, kad tai ne pirmas kartas, kai po panašaus incidento viešoje erdvėje išreiškiamas nusivylimas pareigūnų darbu tiriant neapykantos nusikaltimus – esą jiems trūksta žinių juos atpažinti.

Po to, kai buvo padegtos Lietuvos gėjų lygos (LGL) biuro durys, režisierius Romas Zabarauskas, išreikšdamas solidarumą, savo namų balkone buvo pasikabinęs vaivorykštės spalvų vėliavą. Netrukus po to buvo padegtos ir jo kaimyno buto durys. Labiausiai režisierių nustebino pareigūnų reakcija – esą pareigūnė pasiūlė vėliavą nusikabinti, kol nesudegė visas namas. LGL tokią repliką tąkart įvertino kritiškai ir pastebėjo, kad pareigūnams trūksta žinių, atpažįstant neapykantos nusikaltimus. Vėliau R.Zabarauskas pranešė ir apie dar vieną padegimą savo laiptinėje.

Tiesa, galiausiai padegėjai sučiupti ir paaiškėjo, jog padegimų policija nesieja su neapykantos nusikaltimais, tai susiję su visai kita veikla.

Tiriamas kaip viešosios tvarkos pažeidimas

Kaip rašo portalas lrt.lt, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vedėjos Julijos Samorokovskajos teigimu, Vilniaus apskrities VPK atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 284 str. (viešosios tvarkos pažeidimą).

Anot šio straipsnio, tas, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, piktybiškai tyčiodamasis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pasak J.Samorokovskajos, artimiausiu metu bus apklausti visi įvykio dalyviai, o paaiškėjus naujoms aplinkybėms, nusikalstama veika gali būti perkvalifikuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius