-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 07 19 /13:56

Dvejus metus Ispanijoje slapstęsis Jonas Baronas perduotas Lietuvai

Ispanijos pareigūnai garsios atlikėjos Oksanos Pikul-Jasaitienės brolį Joną Baroną perdavė Lietuvai. Į mūsų šalį jis buvo pargabentas praėjusią savaitę. Paaiškėjo, kad J.Barono atžvilgiu buvo išduotas Europos arešto orderis: duomenų, kad vyras slapstosi būtent užsienyje, turėjo ir Lietuvos teisėsaugininkai.
Narkotikai, padirbti pinigai, ginklai ir Jonas Baronas
Narkotikai, padirbti pinigai, ginklai ir Jonas Baronas / 15min montažas

„Jūsų minimas asmuo jau yra Lietuvoje. Lietuvos teisėsaugai jis buvo perduotas praeitą savaitę“, – 15min žurnalistei patvirtino Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja.

Paklausta apie tai, kaip vyksta perdavimo procedūra, ji paaiškino, kad tuomet, kai viena valstybė perduoda sulaikytą savo teritorijoje nusikaltėlį tai valstybei, kurioje buvo padarytas nusikaltimas ir kurios pilietis yra nusikaltėlis arba kuriai nusikaltimu padaryta žalos, perimti asmens vyksta mūsų pareigūnai.

Priminsime, kad J.Baronas buvo sulaikytas Ispanijoje.

Pasikėsinimą nužudyti tiriantys Lietuvos kriminalistai jo ieškojo nuo tada, kai 2017-ųjų vasarą Vilniaus Antakalnio rajone aidėjo šūviai. Ispanijoje jis apkaltintas dokumentų klastojimu ir seksualiniu priekabiavimu.

Sulaikymo faktą 15min patvirtino ir Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis.

Liepos pradžioje perklaustas, kada jis bus perduotas Lietuvai, R.Matonis 15min teigė, kad „per mėnesį turėtų būti pargabentas į Lietuvą“.

Ispanų spauda rašė, kad pateikus kaltinimus seksualiai priekabiavus ir klastojus dokumentus jų šalyje, paaiškėjo šio vyro tikroji tapatybė ir tai, kad jau beveik dvejus metus jis ieškomas gimtinėje.

Skelbta, kad Lietuvoje jis laikomas pavojingu nusikaltėliu.

Lietuvis slėpėsi sunkiai pasiekiamoje vietoje – laukuose stovinčiame name. Ten jį ir sulaikė Ispanijos pareigūnai. J.Baronas buvo susikrovęs visus savo daiktus ir veikiausiai ketino dar kartą sprukti.

Įtarimai ir Ispanijoje, ir Lietuvoje

Ispanų spauda skelbė, kad svečioje šalyje jis sulaukė kaltinimų klastojus dokumentus ir seksualiai priekabiavus. Šiuos nusikaltimus jis esą įvykdęs praėjusių metų gegužės pradžioje ir birželį. Jis esą naudojosi suklastotais lietuviškais tapatybės dokumentais.

Mūsų šalyje 24-erių lietuviui pateikti kaltinimai dėl neteisėto ginklo laikymo ir panaudojimo – pasikėsinimo į žmogaus gyvybę, sunkaus sužalojimo. Jis buvo sulaukęs kaltinimų ir dėl narkotikų.

Ispanų spauda aprašė 2017-ųjų įvykį, kai prestižiniame Vilniaus Antakalnio rajone aidėjo šūviai. Atsitiktinai atšokusi kulka sužalojo niekuo dėtą merginą į koją. Konfliktas kilo tarp dviejų kompanijų, kurios sėdėjo vienos kavinės Antakalnio g. lauko terasoje. Konflikto įkarštyje buvo panaudotas šaunamasis ginklas, o po šūvių kompanijos išsiskirstė.

Išdavė Europos arešto orderį

Tiriamą J.Barono baudžiamąją bylą kuruojančiame prokuratūros skyriuje 15min penktadienį sužinojo, kad įtariamasis buvo sulaikytas ir perduotas Lietuvai pagal Europos arešto orderį.

Anksčiau LR Generalinė prokuratūra J.Barono atžvilgiu Europos arešto orderio nebuvo išdavusi, įtariamasis buvo ieškomas kitomis teisinėmis priemonėmis.

Manytina, kad Orderis visgi buvo išduotas, kai byloje atsirado realus pagrindas manyti, jog ieškomas asmuo gali būti Europos Sąjungos valstybėje narėje ar kitoje valstybėje, kuri taiko asmenų perdavimo pagal Europos arešto orderį tvarką. Šiuo atveju, kalbant apie ES narę Ispaniją, taip ir atsitiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius