Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 13

Vairuotojams – įspėjimas saugoti numerius ir nedelsti, jei jie bus pavogti: kaip juos naudoja nusikaltėliai

Socialiniuose tinkluose ir privačiuose pokalbiuose transporto priemonių savininkai neretai pataria vieni kitiems labiau saugoti mašinų valstybinius numerius arba dalijasi jų praradimo istorijomis. 15min paklausė policijos, ar dažnos numerių vagystės bei kaip vėliau registracijos ženklai neteisėtai panaudojami. Ir ar dėl to kyla bėdų tikrajam to automobilio, kurio numeriai pavogti, savininkui?
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija: vogti ar maskuoti numeriai tampa priedanga ilgapirščiams, KET ar kitokio plauko pažeidėjams. / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Du esminiai patarimai iš policijos stovyklos vairuotojams – automobilių numerius, kiek tai įmanoma, labiau saugoti, o juos praradus – kuo skubiau pranešti apie tai pareigūnams.

Antraip gali tekti teisintis ir ieškoti alibi dėl dalykų, kurių iš tiesų nesate padarę.

Klasikinis kriminalinis pavyzdys: degalinėje benzino ar dyzelino gausiai (dažnai ne vien į baką, bet ir papildomus indus) prisipylęs vairuotojas išvyksta nesusimokėjęs. Pradėjus skolininko ieškoti (pasitaiko ir užuomaršų, mielai ir skubiai grįžtančių susimokėti, kad tik nereikėtų aiškintis su policija) dažniausiai paaiškėja, kad degalų vagystė vykdyta iš anksto pasirūpinus pritvirtinti prie mašinos svetimus valstybinius numerius.

Vogtus automobilių numerius „profesiniais“ sumetimais yra pamėgę ir kontrabandos gabentojai.

Dažnai klastotė įsigilinus būna akivaizdi, tačiau kai kuriais atvejais nusikaltėliai labiau pasirūpina konspiracija – gali sutapti transporto priemonių markė, modelis, netgi spalva.

Suprasti akimirksniu

  • Kai bent vienas numerio ženklas yra pavagiamas ar pametamas – dalyvauti eisme transporto priemonei draudžiama.
  • Praradus vieną ženklą, „Regitroje“ galima užsisakyti savojo numerio dublikatą. Praradus abi plokšteles, kopijos nebeišduodamos – reikia prašyti naujos raidžių bei skaičių kombinacijos, nusiteikti atsinaujinti ir tos transporto priemonės registracijos liudijimą.

Pranešimų apie rastus arba pamestus automobilių numerius įprastai padaugėja po smarkių liūčių: vairuotojams mėginant įveikti apsemtus kelių ruožus, vandens masė tiesiog išplauna metalines plokštelės iš plastmasinių laikiklių. Papildomai tvirtinti numerius prie kėbulo leidžiama tik taip, kad varžtai ar kitos priemonės nedengtų, neiškreiptų ženklinimo simbolių. Antraip netgi gali būti atimta ar nepratęsta techninė apžiūra.

Radusiųjų pamestus numerius prašoma juos grąžinti savininkams per tarpininkus – policiją arba „Regitrą“. Populiarus ir kitas geradarių naudojamas metodas: skelbimai socialiniuose tinkluose.

Beje, įmonė „Regitra“ laukia atsiliepiančių savininkų mėnesį – ilgiau numeriai nebesaugomi.

Per parą Vilniaus apskrityje paprastai fiksuojami 1–3 pranešimai apie dingusius numerius.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas pasidalijo pastebėjimu iš pareigūnų patirties: dažnai mašiną vogtu numeriu maskuojantis asmuo nebūtinai rengiasi konkrečiai nusikalstamai veikai.

Gali būti, kad vairuotojas tikisi likti nenubaustas, jei kur nors „netyčia“ viršytų leistiną greitį, nusipelnytų baudos už netaktišką arba „nemokamą“ parkavimą ir panašiomis aplinkybėmis.

„Žinoma, dalis atvejų tokių, kai vykdomos vagystės, tačiau nebūtinai degalų – gali būti, tarkime, maisto. Liudininkai ar kameros užfiksuoja, į kokią transporto priemonę sėda įtariamasis, tačiau gali pasirodyti, kad numeriai netikri ir tai apsunkina paiešką“, – galimą scenarijų pateikė 15min pašnekovas.

Vilniaus VPK Operatyvaus valdymo poskyrio duomenimis, per parą Vilniaus apskrityje paprastai fiksuojami 1–3 pranešimai apie dingusius numerius. Nesunku paskaičiuoti, kad metinėje statistikoje tokių įvykių būna šimtai, o per visą Lietuvą – ir per tūkstantį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius