-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kručinskų istorijoje išgarsėjęs vaiko teisių specialistas siekia panaikinti savo teistumą

Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriuje vyriausiuoju specialistu dirbantis 43-ejų metų Teodoras Ismailovas – spalvinga kriminalinę praeitį turinti asmenybė. Būtent šis žmogus, kaip tvirtina liudininkai, dalyvavo skandalingame epizode, kai jėga iš tėvo rankų buvo paimtas mažametis Kručinskų vaikas. Norėdamas atsikratyti prastos etiketės, T.Ismailovas kreipėsi į teismą dėl teistumo panaikinimo.
Teodoro Ismailovo teisme
Teodoro Ismailovo teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lapkričio 20 dieną Kauno apylinkės teisme buvo nagrinėjamas T.Ismailovo prašymas panaikinti galiojantį teistumą. Tokį prašymą teismui Teodoras pateikė iškart po to, kai žiniasklaidoje pasipylė istorijos apie jo elgesį ir keistus pomėgius.

Pats nuteistasis antradienio teismo posėdyje nepasirodė, todėl bylos nagrinėjimas atidėtas iki gruodžio 5 d. 9.30 val.

„Jei žmogus pateikė prašymą teismui, turėtų domėtis procesu. Per mano kelių dešimčių metų patirtį tai tik 6 procesas dėl teistumo panaikinimo. Esu naikinęs dviems buvusiems teisėjams, dviems advokatams ir komisarui“, – stebėjosi teisėjas Bronislovas Liatukas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teodoro Ismailovo teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teodoro Ismailovo teisme

Teisėjo teigimu, atvesdinti tokio asmens į kitą teismo posėdį nėra jokios logikos, juk pats kreipėsi į teismą.

„Tokie atvejai reti kaip pasirodanti saulė. Kodėl kiti nesikreipia? Nes teistumas pats išnyksta, kaip sniegas po žiemos“, – situaciją proziškai pristatė teisėjas.

2012 metais T.Ismailovas buvo organizavęs gaują, kuri išrašė suklastotų sąskaitų už 2 mln. litų ir pasisavino daugiau kaip 300 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio. 2013 metais birželį Kauno apylinkės teismas T.Ismailovą pripažino kaltu dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo apgaule ir dokumentų klastojimo.

„Šiam asmeniui teismas skyrė dvejų metų laisvės apribojimo bausmę, įpareigojo per vienerius metus ir dešimt mėnesių atlyginti dalį turtinės žalos, tai yra 20 tūkst. litų. Tačiau nėra gauta duomenų apie visišką žalos atlyginimą. Teismo duomenimis, šis asmuo iš probuojamųjų asmenų registro buvo išregistruotas 2015 metų spalio 6 dieną, tačiau teistumas šiam asmeniui išnyks tik 2020 metais“, – anksčiau yra aiškinusi Vaida Bytautė, Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai.

Teistumo terminas dėl tokio sunkaus nusikaltimo – penkeri metai. Prašyti panaikinti teistumą galima praėjus pusei termino laiko.

Teisėjas antradienį posėdžio metu užsiminė ir apie dar vieną nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl muštynių. Tačiau T.Ismailovui įtarimai tuomet nebuvo pareikšti.

Baustas šis asmuo ir dėl administracinių nusižengimų. Vienas jų – dėl viešosios tvarkos pažeidimo: tam tikrų problemų su italais dėl kieme veikiančios kavinės. Skirta T.Ismailovui dėl to 100 eurų nesiekianti bauda.

Elgesiu pasibaisėjo aplinkiniai

T.Ismailovo pavardė nuskambėjo skandalingoje Kručinskų šeimos, iš kurios buvo atimti, o vėliau grąžinti vaikai, istorijoje. Kaunietė Laimutė Šostauskienė pasakoja mačiusi, kaip iš Kručinskų Vaiko teisių tarnybos darbuotojai atėmė vaiką. Ji sako pasibaisėjusi – esą berniukas klykė ir buvo apsikabinęs tėvą, bet Vaiko teisių tarnybos darbuotojas jėga jį išplėšė ir nuvedė į automobilį. Tas darbuotojas ir buvo T.Ismailovas.

Į 15min kreipėsi įvykį, kai iš Gintaro Kručinsko rankų rugsėjo 29 dieną buvo išplėšas dvimetis sūnus, stebėjosi Jurgita Lukienė. Jau tuomet, pasak jos, T.Ismailovo veiksmai jai sukėlę daug klausimų. Manydama, kad vaiko teisių apsaugos specialistas peržengė savo įgaliojimus, moteris iškart kreipėsi į Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyrių, tačiau netrukus sulaukė tuometės skyriaus vedėjos Daivos Porutienės, kuri atimtų vaikų skandalo įkarštyje buvo nušalinta nuo vedėjos pareigų, atsakymo, kad pažeidimų specialistų veiksmuose nebuvo nustatyta.

Spalio 30 dieną Valstybės teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, kad Kauno miesto vaiko teisių apsaugos vyriausiasis specialistas T.Ismailovas nušalintas nuo pareigų iki lapkričio 30 d., kol vyksta tarnybinis patikrinimas dėl gauto skundo apie neetišką elgesį.

„Tai yra susiję su tyrimu, kurį atlieka įvaikinimo tarnyba dėl galimų veiksmų toje garsioje istorijoje, kai buvo paimamas vaikas iš tėvo gatvėje ir pasirodžiusios papildomos informacijos dėl ankstesnės darbuotojo veiklos ir kitos informacijos apie jo asmenybę“, – žurnalistams situaciją spalio 30-ąją komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, informavęs, kad vaiko teisių apsaugos specialistu šis vyras dirbo nuo šių metų rugpjūčio.

Nacių simbolikos mėgėjas?

T.Ismailovas išgarsėjo ir dėl savo pomėgių: yra nacistinės Vokietijos militaristinių simbolių mėgėjas. Jo asmeninio automobilio ratus puošia Geležinio kryžiaus apdovanojimą simbolizuojantys ventilių dangteliai. Buto langai uždengti audeklu su kaukole, o ant balkono turėklų užkabintas ovalinis skydas su Trečiojo reicho herbo erelį primenančiu piešiniu.

Kadras iš „Init“ televizijos reportažo/Skydas su nacistinį herbą primenančiu ereliu
Kadras iš „Init“ televizijos reportažo/Skydas su nacistinį herbą primenančiu ereliu

Ministras L.Kukuraitis taip pat yra pažymėjęs, kad įstatymas vaiko teisių apsaugos sistemoje draudžia dirbti tik padarius nusikaltimus prieš vaikus ir pan., o „simbolikos niekas netikrina ir negali jos patikrinti, jei neturi informacijos iš kitur“.

Šio kriminalinę praeitį turinčio asmens dėl jo šiurkštaus ir bauginančio elgesio vengia ne tik kaimynai, bet šalia darbovietės – Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus, veikiančių kitų įmonių darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius