Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 30 /16:40

Nacių simbolius mėgstantis Kauno vaiko teisių apsaugos specialistas nušalintas nuo pareigų

Valstybės teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba antradienį informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, kad Kauno miesto vaiko teisių apsaugos vyriausiasis specialistas Teodoras Ismailovas nušalintas nuo pareigų iki lapkričio 30 d., kol vyksta tarnybinis patikrinimas dėl gauto skundo apie neetišką elgesį, informuojama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešimu spaudai.
Skydas su nacistinį herbą primenančiu ereliu
Skydas su nacistinį herbą primenančiu ereliu / Kadras iš „Init“ televizijos reportažo

„Tai yra susiję su tyrimu, kurį atlieka įvaikinimo tarnyba dėl galimų veiksmų toje garsioje istorijoje, kai buvo paimamas vaikas iš tėvo gatvėje ir pasirodžiusios papildomos informacijos dėl ankstesnės darbuotojo veiklos ir kitos informacijos apie jo asmenybę“, – žurnalistams situaciją antradienį komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pasak ministro, skundas dėl minėto darbuotojo gautas dėl epizodo gatvėje, kai darbuotojas paėmė vaiką iš tėvo, galimai įvyko susistumdymas.

„Skundas yra dėl jo elgesio, kai buvo paimamas vaikas iš tėvo, valdoma situacija gatvėje, tai nebuvo tikrasis tiesioginis vaikų paėmimo momentas, tai buvo bandymas suvaldyti situaciją, kai tėvas su vaiku pabėgo iš mašinos“, – pasakojo ministras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

„Init“ televizija pirmadienį pranešė, kad T.Ismailovas 2013 yra teistas už sąskaitų klastojimą, o savo namus puošia galbūt nacistine simbolika.

L.Kukuraitis sakė, kad T.Ismailovas dirbo nuo rugpjūčio, o dėl jo tolesnio darbo bus sprendžiama baigus tyrimą.

Ministras taip pat pažymėjo, kad įstatymas vaiko teisių apsaugos sistemoje draudžia dirbti tik padarius nusikaltimus prieš vaikus ir pan., o „simbolikos niekas netikrina ir negali jos patikrinti, jei neturi informacijos iš kitur“.

„Nei vieno asmens vertybių sąvado negali patikrinti, jei nėra akivaizdūs ženklai išreiškiami“, – sakė L.Kukuraitis.

„Viešumoje iškelti klausimai apie vieną iš Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojų yra pagrįsti, ir į juos turi būti atsakyta. Paprašiau tarnybos atstovų, kuo skubiau atlikti tarnybinį patikrinimą ir priimti sprendimą, ar viešumoje įvardijamas darbuotojas gali toliau dirbti. Labai norėčiau pakviesti visų nedaryti skubotų išvadų, nes kiekvienas mūsų norėtume, jog sprendimai būtų pasverti, teisėti ir teisingi“, – pranešime spaudai teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas nurodo konkrečius asmenų, pripažintų kaltais padarius nusikalstamas veikas, darbo apribojimus.

Remiantis šiuo teisės aktu, vaiko teisių apsaugos srityje negali dirbti asmenys, teisti už seksualinius nusikaltimus ar už kitas nusikalstamas veikas, susijusias su vaiko seksualiniu išnaudojimu, vaikų pornografija ar prostitucija, taip pat kitus tyčinius sunkius ar labai sunkius nusikaltimus prieš vaikus ar už analogiškas veikas, numatytas kitų valstybių baudžiamuosiuose įstatymuose.

„Šiuo atveju neturime duomenų dėl specialisto teistumo už šiuos nusikaltimus“, – skelbiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime spaudai.

15min primena, kad faktus apie šį vaiko teisių apsaugos specialistą į viešumą pirmadienį iškėlė „Init“ televizija. Pranešta, kad Teodoras Ismailovas yra spalvinga kriminalinę praeitį turinti asmenybė. Būtent šis žmogus, kaip tvirtina liudininkai, dalyvavo skandalingame epizode, kai buvo jėga paimtas mažametis Kručinskų vaikas.

2012 metais T.Ismailovas buvo organizavęs gaują, kuri išrašė suklastotų sąskaitų už 2 mln. litų ir pasisavino daugiau kaip 300 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio. 2013 metais Kauno apylinkės teismas T.Ismailovą pripažino kaltu dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo apgaule ir dokumentų klastojimo. Teistumas šiam asmeniui išnyks tik 2020 metais.

T.Ismailovas, kaip matoma iš „Init“ žurnalistų nufilmuotų kadrų, panašu, yra nacistinės Vokietijos militaristinių simbolių mėgėjas. Jo asmeninio automobilio ratus puošia Geležinio kryžiaus apdovanojimą simbolizuojantys ventilių dangteliai. Buto langai uždengti audeklu su kaukole, o ant balkono turėklų užkabintas ovalinis skydas su Trečiojo reicho herbo erelį primenančiu piešiniu.

Papildyta 15.24 val. Į 15min kreipėsi įvykį, kai iš Gintaro Kručinsko rankų rugsėjo 29 dieną buvo išplėšas dvimetis sūnus, stebėjosi Jurgita Lukienė. Jau tuomet, pasak jos, T.Ismailovo veiksmai jai sukėlę daug klausimų. Manydama, kad vaiko teisių apsaugos specialistas peržengė savo įgaliojimus, moteris iškart kreipėsi į Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyrių, tačiau netrukus sulaukė tuometės skyriaus vedėjos Daivos Porutienės, kuri atimtų vaikų skandalo įkarštyje buvo nušalinta nuo vedėjos pareigų, atsakymo, kad pažeidimų specialistų veiksmuose nebuvo nustatyta.

„Pagal kokį skundą nušalintas tas vaiko teisių specialistas? Kai dėl jo elgesio į Vaiko teisių tarnybą kreipiausi rugsėjo 29 d., kai mačiau, kaip plėšiamas vaikas, į mano skundą niekas nesureagavo. D.Porutienė atsiuntė atsakymą, kad elgėsi pagal taisykles, o dabar jau ne?“, – tokį klausimą iškėlė J.Lukienė.

Su 15min ji pasidalijo D.Porutienės atsiųstu atsakymu. Jame teigiama: „Aiškinantis el.laiške nurodytas aplinkybes, buvo gauti aprašyto įvykio metu budėjusių Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistų paaiškinimai. Specialistai nurodė, kad po medikų apžiūros jie tarnybos automobiliu vežė tėvą (Gintarą Kručinską – aut. past.) su vaiku į namus. Bevažiuojant tėvas išėmė vaiką iš jam skirtos kėdutės ir stengėsi išlipti iš važiuojančio automobilio, dėl ko specialistai buvo priversti sustoti.

Tėvas, paėmęs vaiką ant rankų, išlipo iš automobilio ir bandė bėgti per važiuojamąją A.Juozapavičiaus pr. dalį. Toks tėvo elgesys sukėlė realią grėsmę vaikui, todėl vienas iš specialistų privalėjo fiziškai laikyti vaiko tėvą. Į specialisto įkalbinėjimus vaiko tėvas nereagavo, todėl kitas specialistas į pagalbą iškvietė policijos pareigūnus. Šio incidento aplinkybės fiksuotos ir budėjusių specialistų tarnybiniame pranešime.

Nagrinėjamo įvykio metu budėję specialistai veikė vadovaudamiesi Pažeidimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus registravimo, informavimo ir nagrinėjimo tvarka, kurioje numatyti tarnybos specialistų veiksmai gavus pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą. Išanalizavus surinktą medžiagą, skyriaus specialistų atliktus veiksmus bei teiktus paaiškinimus, darytina išvada, kad specialistai, įvertinę susidariusią situaciją, ėmė visų būtinų priemonių, siekiant užtikrinti vaiko saugumą“.

15min primena, kad D.Porutienė po vaikų paėmimo skandalo nuo pareigų nušalinta spalio 24 dieną. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Alinos Jakavonienės sprendimu ji grąžinta į vyriausiosios specialistės pareigas.

Taip pat, pasak A.Jakavonienės, pradėta tarnybinio nusižengimo procedūra dėl galbūt neetiško elgesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius