Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 18 /11:56

L.Ragelskio teismas prasidėjo, bet advokatė jį iškart stabdė: „Nagrinėti bylos pagal tokį kaltinimą negalime!“

Nuo pernykštės liepos niekaip neprasidedanti prorusiško veikėjo Lauryno Ragelskio baudžiamoji byla šį trečiadienio rytą pagaliau atversta. Dalyvavo kaltinamojo gynėja. Advokatė net nelaukė, kol bus perskaitytas kaltinamasis aktas – pareiškė ir motyvavo, kad tokia byla apskritai negali būti nagrinėjama.

Prorusiškas aktyvistas Laurynas Ragelskis savo viešuose pasisakymuose niekino žydus ir baltarusius, niekinančius vaizdo įrašus įkėlė į interneto vaizdo kanalą, taip pat į šiukšlių maišą buvo sukrovęs prie Baltarusijos ambasados Vilniuje pastatytus nuo Minsko režimo žuvusių aktyvistų portretus, tvirtina prokuratūra.

„Gamino dalykus, kuriais tyčiojamasi ir niekinama žmonių grupė dėl tautybės, politinių įsitikinimų, išniekino viešos pagarbos vietą“, – per teismo posėdį Vilniaus miesto apylinkės teisme trečiadienį sakė prokuroras Mantas Januškevičius, jis paskelbė kaltinimus.

L.Ragelskis yra kaltinamasis dėl kurstymo ir viešosios pagarbos vietos išniekinimo.

Suprasti akimirksniu

  • 2020 metų spalį vilnietis prie ambasados pastato Mindaugo gatvėje, įtariama, filmavo pats save, savo tyčiojimąsi, filmavo žmonių grupę paniekinančius vaizdo įrašus ir juos įkėlė į socialinį tinklą.
  • Taip pat įtariama, kad tų metų spalį L.Ragelskis tyčiojosi iš prie ambasados protestavusių žmonių, vyras taip pat kaltinamas niekinęs prie ambasados įkurtą memorialą – portretus su režimo nužudytųjų atvaizdais.

Šįryt byla tarsi ir pajudėjo, tačiau tapo aišku, kad ji ir toliau klimps.

Dar iki kaltinamojo akto pagarsinimo L.Ragelskio advokatė Violeta Bazienė smulkiai išdėstė teoriją, kad ikiteisminis tyrimas jos ginamojo atžvilgiu turėjo būti atliktas per įmanomai trumpiausią laiką, tačiau šiuo atveju esą buvo padaryta šiurkščių tvarkos pažeidimų. Keli konkretūs teisininkės pateikti pavyzdžiai: pagal galiojančią tvarką, jei nustatyti ikiteisminio tyrimo eina į pabaigą, pratęsti terminą reikalaujama likus mažiausiai 10 dienų iki pabaigos. Tuo metu užfiksuoti vadinamieji metaduomenys rodo, kad keliais atvejais terminai buvo atnaujinami likus dviem trims dienoms iki galo.

Anot gynėjos, terminų nepaisymas yra pakankamas pagrindas jau apskritai nenagrinėti bylos. „Ikiteisminio tyrimo terminas yra praleistas“, – sakė advokatė ir pažymėjo, kad ikiteisminio tyrimo terminas nebuvo tinkamai pratęstas. Advokatė kartojo, kad ikiteisminiu periodu padarius šiurkščių procesinių pažeidimų, jo metu surinkti duomenys, atlikti procesiniai veiksmai negali būti teisėtai naudojami ateityje.

Advokatė apibendrino: ji savo ir L.Ragelskio vardu reikalauja grąžinti bylą prokuratūrai, esminių procesinių trūkumų pašalinimui.

„Čia tiktai bandoma užvilkinti bylos nagrinėjimą“, – pareiškė bylą kuruojantis prokuroras, siūlęs teismui gynėjos prašymą atmesti.

Savo ruožtu bylą nagrinėjantis teisėjas, išklausęs abiejų pusių argumentus, pareiškė, kad L.Ragelskio gynėjos prašymas atmetamas. Teismo požiūriu, jei procesinių pažeidimų ir buvo padaryta, tai netrukdo bylos nagrinėjimui iš esmės.

Pradėtas įrodymų tyrimas. Prokurorui leista perskaityti kaltinamąjį aktą.

Anot pagrindinio bylos dokumento, nusikaltimą kaltinamasis padarė „apgalvotais, kryptingais veiksmais.“ Prokuroras išvardijo visas, kaltinimo požiūriu, prieš A.Lukašenkos režimą protestavusius žmones įžeidusias frazes. Jos nuskambėjo iš L.Ragelskio lūpų ir nuskriejo per tiesioginį eterį į socialinio tinklo kanalą.

„Aš esu čia savo Tėvynėje, kuri yra bendra su mano broliais rusais“, – tąsyk pareiškė kaltinamasis, anot kaltinamojo akto, įvykio įkarštyje tiek išniekinęs memorialą, tiek ir įžeidęs, išsityčiojęs iš grupės asmenų dėl jų tautybės, įsitikinimų, politinių pažiūrų. Memorialą L.Ragelskis tuomet vadino „tiesiog šiukšlėmis.“

L.Ragelskis su teismu bendrauja rusų kalba, su vertėju.

„Atsiprašau, bet nesupratau, kokį nusikaltimą aš padariau, nežinau, apie kokį neva memorialą yra kalbama“, – pareiškė rusakalbiu šiame procese tapęs kaltinamasis.

Teisėjas Miroslavas Gvozdovičius pakartotinai perskaitė fragmentą iš kaltinamojo akto, kur tai aprašyta. Tai sukurstė L.Ragelskio atsaką, kuris buvo kupinas, be kita ko, ne visiems suprantamų filosofinių pamąstymų.

„Nesuprantu, kokia mano kaltė, apie kokį memorialą kalba prokuroras.

Aš nežinojau, kad Lietuvos teismai užsiima tuo, kas vyksta užsienyje, gal mūsų teismai pradėjo spręsti bylas, kurios nepatenka į jos jurisdikciją. Teismo teisė turėti nuomonę, o mano teisė – kad Lietuvoje veiktų Lietuvos įstatymai, o ne svetimi,“ – ką teismui kalbėjo L.Ragelskis, cituota BNS.

„Tai į protokolą įrašom, kad kaltinimus neigiate?“, – konkretumo vylėsi teisėjas.

„Lietuvos žemėje pagal Lietuvos įstatymus aš jokių nusikaltimų nepadariau“, – tokio įmantraus atsakymo teismui pakako, kad būtų aiškiai užfiksuota jo pozicija. L.Ragelskis prasitarė sutiksiąs duoti parodymus šioje byloje, tačiau tik po visų liudytojų apklausos.

Teismas planuoja apklausti mažiausiai 24 liudytojus, kviečiant ne daugiau nei po tris asmenis. Teismas planuoja dirbti po pusdienį – nuo ryto iki pietų arba nuo pietų iki vakaro.

„Aš taip planuoju iki vasaros sudėlioti posėdžius“, – pranešė teisėjas. Artimiausia teismo sesija numatoma sausio 24 dieną, vėliau vasario 6 d., po to – vasario 20 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius