Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįtikėtina byla po avarijos ir kasko draudimo aferos su visureigiu BMW X5 (nuotraukos, video)

Draudimo aferos byloje teismas bandė išsiaiškinti, kaip kaime gyvenantis vienišas 6 vaikų tėvas susitaupė visureigiui BMW X5.
Gaujos nariai treniruodavosi karjeruose ir mėgo įsiamžinti ginkluoti, su prabangiais automobiliais.
Lapino gaujos, kuriai įtariamas priklausęs ir aferoje su draudimu „sublizgėjęs“ vyriškis, nariai treniruodavosi karjeruose ir mėgo įsiamžinti ginkluoti, su prabangiais automobiliais. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Tėvas 55 metų Josifas Denisas – buvęs pareigūnas, šiuo metu ūkininkaujantis Širvintų rajone, po žmonos mirties vienas auginantis 6 sūnus ir dar remiantis 3 anūkus.

Vyriausiasis sūnus Andrejus Denisas – neįgalumą turintis 32 metų bedarbis, teisėsaugininkų įvardijamas kaip vienas iš neseniai Vilniuje sutriuškintos Lapino ginkluotos narkomafijos gaujos lyderių, mėgęs treniruotis smėlio karjeruose ir pozuoti su ginklais šalia prabangių automobilių.

Šie du išties spalvingai gyvenantys vyrai kaip bendrininkai sėdo į vieną kaltinamųjų suolą atsitiktinai gimusioje baudžiamojoje byloje, susijusioje su afera gaunant kasko draudimo išmoką už sudaužytą BMW X5 visureigį.

Teisme elgėsi kaip tikri vyrai

Sunku pasakyti, ar nuoširdžiai, tačiau tėvas su sūnumi teisme elgėsi kaip tikri vyrai. J.Denisas sūnų vadino niekšu, tačiau sakė esąs pasiryžęs išsrėbti visą košę, nes jaučiasi atsakingas už vaiko paklydėlio nuodėmes.

Savo ruožtu A.Denisas viešai atsiprašė ne tik tėvo, bet ir savo paties mažamečio sūnaus – už tai, kad jam esant kalėjime vaikas yra priverstas augti nevisavertėje šeimoje. Be to, A.Denisas stojo piestu prieš tėvo planus iš savo kišenės atlyginti draudikams padarytą 71 tūkst. litų žalą – esą J.Denisui iš šios sumos neliko nė lito.

Abu teisiami vyrai visiškai pripažino jiems pareikštus kaltinimus, sūnus Andrejus pabrėžė garbingai priimsiantis teismo jam skirtą bausmę. Toks Denisų elgesys Vilniaus miesto 2-ame apylinkės teisme ketvirtadienį leido šią baudžiamąją bylą, kaip sakoma, nuo A iki Z, išnagrinėti per dvi valandas.

Viršijo greitį ir apsivertė

Apie BMW X5 aferą pareigūnai sužinojo atsitiktinai: narpliodami per 60 veikėjų vienijusios ginkluotos gaujos darbelius, tyrėjai klausėsi telefoninių pokalbių įrašų ir išgirdo iškalbingų pašnekesių.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Andrej Denis
Andrejus Denisas

Apie tai, kaip įvykiai klostėsi lemtingą 2009 metų liepos 5-osios naktį, iš pirmųjų lūpų galima buvo išgirsti šio ketvirtadienio posėdyje.

„Papasakosiu, kaip prasidėjo mano diena. Liepos 4 dieną savo automobiliu vežiojau vestuvininkus.

Išgėriau šampano. Apie 17 val. atsilaisvinau ir išvažiavau į pirtį Naujojoje Vilnioje, Grigaičiuose.

Ten išgėriau dar sykį, užsisėdėjau iki 21 valandos.

Skambinau draugams ir pažįstamiems, kas galėtų parvežti mane į namus Lazdynuose. Tiesą sakant, net neatsimenu, ar grįžau pats, ar mane parvežė. Bet tą patį vakarą dar paskambino draugai, pakvietė į mišką gerti. Netoli, gal už kilometro. Ten pasėdėjom iki keturių ryto, tada visi išsiskirstė. Vėl skambinėjau draugams, kas galėtų mane parvežti, bet niekas negalėjo. Nutariau BMW X5 vairuoti pats. Likau su dviem pažįstamais, vienas Andrejus, o kito vardo net neprisimenu. Susėdome visi trys. Viršijau greitį, nesuvaldžiau mašinos ir rėžiausi į medį. Mašina apsivertė ant stogo ir vėl atsistojo ant ratų. Tiesa, vienas ratas nusirovė“, – sklandžiai ir smulkiai pasakojo rusakalbis A.Denisas.

Paskutinė viltis – skambutis tėvui

Jaunas vyras sakė vėl ėmęs skambinti draugams, pažįstamiems, tačiau daugelis jų tą naktį šventė vestuves, jau miegojo ir net nekėlė ragelio. „Tada paskambinau tėvui ir pasakiau: patekau į bėdą, reikia pagalbos.“Tėvas prisimena apsidžiaugęs, kai pamatė sūnų Andrejų avarijos vietoje: „Žiūriu, strakalioja prie automobilio. Galvoju, gerai – neprispaustas, neprisitrenkęs.“

Po sūnaus parodymus teisme davęs J.Denisas sakė, kad skambutis jį pažadino. Tėvas prižadino vieną sūnų ir greitai išsiruošė į Vilnių. „Pasakė, kad nelaimė. Apsivertė, vos gyvas. Visi mes tėvai. Visi mes lekiam vaikams į pagalbą!“ – kalbėjo J.Denisas, pabrėžęs, kad pakeliui į sostinę tikriausia pažeidė KET, viršijo leistiną greitį.

Tėvas prisimena apsidžiaugęs, kai pamatė vyriausiąjį sūnų avarijos vietoje: „Žiūriu, strakalioja prie automobilio. Galvoju, gerai – neprispaustas, neprisitrenkęs.“

BMW X5 buvo registruotas tėvo vardu. Sūnus tėvą įtikino, kad ir avariją geriau forminti taip, tarsi ją padarė J.Denisas. „Sugalvojau tą istoriją su stirna. Nusprendėm sakyti, kad buvo tamsu ir tėvas važiavo pavargęs“, – detales pasakojo A.Denisas.

Apmulkino policininkus

Kelių policiją vyrai iškvietė iš tėvo mobiliojo. Tėvas prisipažino vairavęs savo visureigį, sūnus sakė sėdėjęs keleivio vietoje ir patvirtino melagingą pasakojimą.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Josifas Denisas
Josifas Denisas

Pareigūnams nekilo jokių abejonių dėl vyriškio girtumo – tėvas buvo blaivutėlis. Policininkai pasisodino „avarijos kaltininką“ į tarnybinį automobilį ir užpildė eismo įvykio protokolą.

Netrukus atvyko techninė pagalba, aplamdytas visureigis išvežtas į aikštelę.

Bylą nagrinėjusi teisėja Daiva Kazlauskienė teiravosi, ar A.Denisas per avariją nesusižeidė. „Visiškai!“ – pasigyrė vyras, posėdžio metu iš teisėjos išgirdęs ne vieną repliką dėl perdėto linksmumo.

O kur dingo kiti du BMW keleiviai? A.Denisas paaiškino, kad jie taip pat rimčiau neužsigavo ir po įvykio išsilakstė.

„Kitą rytą išsiblaiviau. Supratau, kad teks pranešti ir draudimui. Teko vėl skambinti tėvui“, – pasakojo A.Denisas.

Anot jo, tėvas nebuvo susidūręs su įvairiais popierizmais, todėl „Lietuvos draudimo“ skyriuje visus dokumentus pildė sūnus. „Man atrodo, kad aš pats net ir pasirašiau“, – minėjo A.Denisas.

Netrukus draudikai į J.Deniso sąskaitą pervedė 71 tūkst. litų. Vėliau visa suma pervesta A.Deniso sugyventinei Jekaterinai S.

Visureigio liekanos buvo parduotos dalimis. Afera baigėsi, kai tėvas su sūnumi sėdo į teisiamų suolą už sukčiavimą ir dokumentų klastojimą, A.Denisui inkriminuojamas ir sukurstymas daryti nusikaltimą.

Iš ko bedarbiai perka BMW visureigius?

Teismą domino įvairūs Denisų šeimos klausimai, susiję su pinigais ir turto valdymo formalumais.

Teisėja teiravosi, kiek mokėta už visureigį, kuriuo A.Denisas pasidžiaugė vos 5-6 mėnesius. Beje, draudimo bendrovė mašiną buvo įvertinusi 90,5 tūkst. litų.

A.Denisas neslėpė, kad pirko mašiną už 80 tūkst. litų.

Teisėja D.Kazlauskienė smalsavo, kaip bedarbis gali sau leisti skirti tokias sumas transporto priemonei. „Nebūtina dirbti! Galima ir taip užsidirbti!“ – pareiškė teisiamasis. Be to, jo teigimu, pusę sumos jis pasiskolino iš tėvo.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Gaujos nariai treniruodavosi karjeruose ir mėgo įsiamžinti ginkluoti, su prabangiais automobiliais.
Lapino gaujos nariai treniruodavosi karjeruose ir mėgo įsiamžinti ginkluoti.

O iš kur pensininkas turi tiek pinigų? „Jis visą gyvenimą dirbo!“ – atšovė sūnus.

To paties teismas teiravosi ir J.Deniso. Vyriškis išdidžiai pareiškė gaudavęs nemažas pajamas. Paprašytas apskaičiuoti jų sumą, pensininkas minėjo 2 000 litų: pensija, pašalpos iš socialinio fondo už vaikus.

Kaip įmanoma išgyventi išlaikant ne tik save, bet ir 6 vaikus, taip pat remiant anūkus? J.Denisas aiškino, kad papildomų pajamų turėdavo iš ūkio, tad, pavyzdžiui, 800 litų pensija kas mėnesį esą likdavo nė nepaliesta. „Ponai prokurorai, nereikia... Mes dirbam!“ – jausdamas tendencingus teismo klausimus apie pinigus, gynėsi J.Denisas.

Pasirodo, aferai su draudimu iškilus į viešumą, J.Denisas geranoriškai bendradarbiavo su draudimu ir jau yra grąžinęs į bendrovės sąskaitą 28,5 tūkst. litų. „Įsipareigoju grąžinti visą sumą. Tik man reikia, kad duotų laiko draudimas. Bent metus, pusantrų“, – kalbėjo pensininkas.

Jis minėjo, kad už draudimo pinigus sūnus žadėjo pirkti butą.

Kur dingo 71 tūkst. litų? „Aš juos nuėmiau... Kažką paskolinau...“, – nenoriai šią temą plėtojo sūnus, pats draudikams nesugrąžinęs nė lito.

Paklaustas, kaip vertina, kad žalą atlyginti mėgina ne jis, o jo tėvas, A.Denisas karščiavosi: „Nepritariu! Kodėl jis turėtų atidavinėti?!“

A.Denisas – užkietėjęs pažeidėjas

Nagrinėjant šią bylą paaiškėjo įdomių faktų iš tėvo ir sūnaus biografijos. A.Denisas, pasirodo, yra teistas jau 4 sykius. Pastarąjį kartą – 2007 metais. Aferą su draudimo jis padarė, kai teistumas dar nebuvo išnykęs.

Bylą kuruojantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Bliuvas siūlė vyriškį vadinti recidyvistu.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Gaujos nariai treniruodavosi karjeruose ir mėgo įsiamžinti ginkluoti, su prabangiais automobiliais.
Gaujos nariai, tarp jų ir A.Denisas, treniruodavosi karjeruose ir mėgo įsiamžinti ginkluoti.

Be to, A.Denisas daugybę kartų trauktas administracinėn atsakomybėn. „Už tamsintus langus, už kalbėjimą mobiliuoju prie vairo, už greitį, už šviesas“, – vardijo teisiamasis, pabrėžęs, kad visas baudas geranoriškai sumokėjo.

Ar visus šiuos pažeidimus vyras padarė vairuodamas BMW? Pasirodo, kad A.Denisas dar turėjo „Mercedes Benz 300“ bei „Volkswagen Polo“. Tačiau nė viena šių transporto priemonių nėra registruota A.Deniso pavarde. Tuo tarpu jo tėvo vardu, be BMW, yra užrašytas ir pensininko asmeninis „Ford Mondeo“.

Į klausimą, kodėl visureigį A.Denisas registravo tėvo vardu, faktinis jo savininkas atsakė nevyniodamas į vatą: „Neturiu oficialių pajamų. Jei reikėtų – negalėčiau jo deklaruoti. Be to, jau kelis kartus esu teistas...“

Sūnų pavadino niekšu

Savo ruožtu J.Denisas teisme prisistatė buvusiu pareigūnu, į pensiją anksti išėjusiu VRM sistemos darbuotoju. Vyriškis ne tik nė sykio neteistas, bet ir nebaustas administracine tvarka.

J.Denisas pabrėžė, kad jo tarnyba didelę dalį gyvenimo buvo susijusi su transportu, vairavimu, todėl jis, vyriškio žodžiais tariant, gerai ir greitai orientuojasi autoįvykių situacijose.

Kaip jis vertina savo poelgį?

„Jei būčiau žinojęs, kad mano sūnus keturis kartus teistas – niekšas – tikrai nebūčiau padėjęs! Pasielgiau taip iš gailesčio. Juk tiek pinigų įdėta... Net apsiverkiau avarijos vietoje“, – atviravo pensininkas.

Teisėja D.Kazlauskienė klausė: „Ar supratote, kaip buvęs pareigūnas ir pilietis, kad darote nusikaltimą?“

„Taip. Bet dabar aš gailiuosi“, – atgailavo teisiamasis.

Prokuroras pasiūlė bausmes

Prokuroras M.Bliuvas siūlė teismui atsižvelgti ne tik į nuoširdžią pensininko atgailą, bet ir aplinkybę, kad J.Denisas nuo pat pradžių prisipažino padaręs nusikaltimą. Prokuratūros atstovas sakė vertinantis tai kaip realią pagalbą bylos tyrėjams. Be to, J.Denisas solidaus amžiaus, teigiamai charakterizuojamas, stengiasi atlyginti žalą draudikams, prisideda prie vaikų ir anūkų išlaikymo.

Galiausiai, nusikalstamas veikas jis padarė ne savo noru, o sukurstytas sūnaus.Jei būčiau žinojęs, kad mano sūnus keturis kartus teistas – niekšas – tikrai nebūčiau padėjęs! Pasielgiau taip iš gailesčio. Juk tiek pinigų įdėta... Net apsiverkiau avarijos vietoje“, – atviravo į aferą įveltas pensininkas J.Denisas.

Už nusikalstamas veikas, kurios inkriminuojamos šiam pensininkui, Baudžiamasis kodeksas nenumato jokios mažesnės bausmės, nei laisvės atėmimas nuo 3 iki 8 metų.

Tačiau M.Bliuvas prašė teismo skirti Josifui švelnesnę nei sankcijoje numatytą bausmę: 120 MGL (15 600) baudą.

J.Deniso interesams teisme atstovavusi advokatė tikino, kad tokia bausmė nebūtų teisinga.

„Jis stengiasi dirbti, kad kažkaip išsikapstytų iš šitos situacijos. Bauda tai atitolintų“, – argumentavo gynėja, prašiusi skirti tik laisvės apribojimą.

Tuo tarpu apie A.Denisą prokuroras kalbėjo žymiai griežčiau. M.Bliuvas neįžvelgė nei jo atsakomybę sunkinančių, nei lengvinančių aplinkybių, nes ikiteisminio tyrimo metu A.Denisas buvo nepasinaudojęs teise duoti parodymus.

Draudimo aferoje A.Deniso vaidmuo pagrindinis, jo kriminalinė biografija vertintina kaip recidyvisto, be to, šis vyras yra vienas pagrindinių veikėjų Vilniaus apygardos teismui jau perduotoje didžiojoje narkomafijos byloje. Kaip rašė 15min.lt, teismas šią savaitę kaip tik sprendė A.Deniso suėmimo pratęsimo klausimą.

Dar vienas argumentas A.Deniso nenaudai – jis nesistengia atlyginti žalos. Tiesa, vyro advokatė gynė savo klientą, kad jau apie metus būdamas nelaisvėje jis neturi jokios galimybės atidavinėti skolos draudikams.

Prokuratūra šioje byloje siūlo A.Denisui skirti realią 4 metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose.

Atsiprašė tėvo ir vaiko

Sakyti paskutinį žodį Andrejus buvo pasiruošęs, turėjo juodraštį. Ketino juo nesinaudoti, bet „pamiršo žodžius“.

„Gerbiamas teisme, aš ieškojau darbo! Bet ten, kur noriu dirbti, manęs neleidžia medicinos komisija,“ – nuo bylos esmės nukrypo kaltinamasis.

A.Denisas prašė pagailėti tėvo: „Jo gyvenimas ir taip sujauktas. Žmona gėrė, tempė pinigus iš namų. Ir vaikai tempė pinigus.“

A.Denisas dar pridūrė: „Atsiprašau tėvo ir savo sūnaus, kad auga nevisavertėje šeimoje.“

Savo ruožtu tėvas J.Denisas apsiėjo be emocingų pareiškimų, tik pragmatiškai dar sykį paprašė leisti jam susitarti su draudikais ir nuimti kaime esančio nekilnojamojo turto areštą, kad kažką pardavęs gautų pinigų žalos atlyginimui.

Verdiktą tėvui ir sūnui Denisams teismas žada skelbti vasario 24 dieną 9 valandą.

VIDEO: 15min.lt - Tėvas ir sūnus dėl draudimo aferos su BMW X5 teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius