Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Norėdamas apklausti prostitutę, teisėjas Vladislavas Lenčikas iš viešo posėdžio išvarė žurnalistą

Klampiai nagrinėjamą baudžiamąją bylą dėl pelnymosi iš prostitucijos paženklino ir teisėjo akibrokštas.
Trečiadienį į viešą teismą atvyko svarbi liudytoja, tačiau jos apklausoje neleista dalyvauti nei žiniasklaidai, nei merginą lydėjusiam pareigūnui.
Trečiadienį į viešą teismą atvyko svarbi liudytoja, tačiau jos apklausoje neleista dalyvauti nei žiniasklaidai, nei merginą lydėjusiam pareigūnui. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teisme nuo praėjusių metų nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje vilniečiai Aras Žydrūnas Žilinskas ir Gediminas Sidaravičius kaltinami dėl įtraukimo į prostituciją, pelnymosi iš kito asmens prostitucijos.

Byla narpliojama viešame teismo posėdyje.

Bylos duomenimis, dėl įtraukimo į prostituciją nukentėjo penkios merginos, bent viena jų buvo priversta teikti lytines paslaugas dar būdama nepilnametė.

Tiesa, pačios merginos nukentėjusiomis nesijaučia, joms šioje byloje priimtinas tik liudytojų statusas.

Pastaruoju metu procesas užsitęsė ir toliau stringa, nes teismui sunkiai sekasi prisikviesti į posėdžius kaltinamųjų galimai išnaudotas merginas. Teigiama, kad pareigūnams laisvo elgesio merginų tenka ieškoti „po visą Europą“.

Svarbi liudytoja vis dėlto atvyko

Trečiadienio popietę viena svarbi liudytoja, lydima policijos pareigūno, vis dėlto atvyko į teismą.

Įspėjęs ją dėl atsakomybės už melagingus parodymus, teisėjas Vladislavas Lenčikas staiga susidomėjo dviem esą nežinomais vyrais ir nutarė merginos paklausti, ar ji neprieštarauja, kad jos apklausą girdėtų neva pašaliniai asmenys.

Teisėjas nustatė, kad merginą atlydėjo tyrimą šioje byloje vykdęs sostinės kriminalistas.

Teisėjas taip pat panoro susipažinti su šių eilučių autoriumi, nors žurnalistą V.Lenčikas vien šį trečiadienį jau matė tiek Sauliaus Vitkaus, tiek Jono Dambrausko teismo procesuose. Tarp tų dviejų posėdžių teisėjas su žurnalistu netgi trumpai pabendravo.

Liudytojai pareiškus, kad žurnalistų dalyvavimo ji nenori, teisėjas V.Lenčikas paprašė šių eilučių autoriaus palikti salę. Žurnalistui replikavus, kad jis neturėtų būti išprašomas iš viešo teismo posėdžio, Temidės tarnas tik dar griežčiau pakartojo savo reikalavimą.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Teisėjas Vladislovas Lenčikas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Teisėjas Vladislavas Lenčikas

Nenorėdamas trukdyti teismo proceso ir kelti įtampos, šį neteisėtą įsakymą žurnalistas įvykdė, taip prarasdamas galimybę atlikti savo, kaip visuomenę informuojančio ir redakcijos pavestas užduotis vykdančio asmens, pareigas.

Tai, kad išvarymas taikytas tik žiniasklaidos atstovui, bet ne policininkui, papiktino šioje byloje dirbantį garsų advokatą Drąsutį Zagrecką. Teisininkui pareiškus, kad dvigubi standartai neturėtų būti taikomi, teisėjas paprašė išeiti už durų ir pareigūną, kuris atliko savotiško užnugario funkciją, kai prostitucijai galimai išnaudota mergina buvo pasiryžusi liudyti prieš savo skriaudikus.

Gresia griežtos bausmės

Baudžiamojo kodekso 308 straipsnis „Įtraukimas į prostituciją“ numato, kad tas, kas įtraukė asmenį į prostituciją, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

To paties straipsnio 2-oje dalyje už įtraukimą į prostituciją materialiai priklausomo ar nepilnamečio asmens numatomas laisvės atėmimas iki septynerių metų.

15min.lt neoficialiomis žiniomis, teisėjas V.Lenčikas šioje byloje paskelbė pertrauką, iki kito posėdžio bus toliau ieškomos dar neliudijusios merginos.

Bylų nagrinėjimo viešumas

15min.lt primena, jog Baudžiamojo proceso kodeksas (BPK) reglamentuoja, kad bylos Lietuvos teismuose nagrinėjamos viešai.

Teismo nuožiūra arba bylos dalyvių prašymu kai kurios bylos dėl aiškiai nustatytų pagrindų gali būti uždaros. Tačiau jei teismai atsižvelgtų į kiekvieno kaltinamojo pageidavimą, kad teisme nepaaiškėtų jokios jo asmeninio gyvenimo aplinkybės, viešai Lietuvoje nebūtų nagrinėjama, ko gero, nė viena baudžiamoji byla.

Neviešai byla gali būti nagrinėjama tik remiantis motyvuota teismo nutartimi.

Bylų nagrinėjimo teisme viešumą nustato BPK 9-asis straipsnis.

1. Bylos visuose teismuose nagrinėjamos viešai, išskyrus atvejus, kai tai prieštarauja valstybės, tarnybos, profesinės ar komercinės paslapties saugojimo interesams.

2. Be šio straipsnio 1 dalyje nurodytų atvejų, leidžiama neviešai nagrinėti teisme bylas dėl nusikalstamų veikų, kuriomis kaltinami jaunesni kaip aštuoniolikos metų asmenys, nusikaltimų ir baudžiamųjų nusižengimų žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui bylas, taip pat kitas bylas, kai siekiama užkirsti kelią paskelbti žinias apie privatų proceso dalyvių gyvenimą arba kai apklausiamas liudytojas ar nukentėjusysis, kuriems taikomas anonimiškumas.

3. Neviešai byla gali būti nagrinėjama tik remiantis teismo nutartimi. Nutartis nagrinėti bylą neviešai gali būti priimta dėl viso bylos nagrinėjimo teisme arba tik dėl atskirų jo dalių. Neviešame teismo posėdyje bylos nagrinėjamos laikantis visų proceso taisyklių.

4. Jaunesni kaip šešiolikos metų asmenys, kurie nėra byloje kaltinamieji, nukentėjusieji ar liudytojai, į teismo posėdžių salę neįleidžiami.

5. Teismų nuosprendžių, priimtų neviešai išnagrinėjus bylą, rezoliucinės dalys visais atvejais paskelbiamos viešai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius