Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistas buvęs Šiaulių policininkas, dėl kurio kaltės nekalti žmonės sėdėjo kalėjime

Už suklastotą bylą kalėti nuteistas buvęs Šiaulių policininkas Tomas Ruchtinas.
Tomas Ruchtinas
Tomas Ruchtinas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bylą suklastojusiam Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro skyriaus viršininkui Tomui Ruchtinui teismas skyrė 4,5 metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuosprendį buvusiam policininkui vasario 22 dieną paskelbė Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmų teisėjas.

Aukštas pareigas policijoje ėjęs T. Ruchtinas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir įgaliojimų viršijimo, padarant didelę žalą fizinių asmenų interesams, neteisėtą narkotinių medžiagų įgijimą, laikymą bei gabenimą turint tikslą jas platinti, dokumentų klastojimą ir melagingų parodymų davimo organizavimą, pranešė prokuratūra.

2015 metais pradėtą ikiteisminį tyrimą atliko Policijos departamento Imuniteto valdybos pareigūnai.

Nustatyta, kad 2012 metais T. Ruchtinas, būdamas Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro skyriaus viršininku, veikdamas priešingais tarnybai interesais, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi ir viršydamas įgaliojimus, suklastojo ikiteisminio tyrimo medžiagą.

Neteisėtais veiksmais jis organizavo duomenų rinkimą apie Šiauliuose gyvenančių sutuoktinių galbūt daromas nusikalstamas veikas, susijusias su neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, suklastojo įrodymus sutuoktinių baudžiamajam persekiojimui pradėti, organizavo melagingų parodymų davimą, kaltinant šiuos asmenis narkotinių medžiagų platinimu.

Remiantis klastotais ikiteisminio tyrimo duomenimis ir melagingais parodymais, 2013 metais Šiaulių apylinkės teismas sutuoktinius Malinauskus pripažino kaltais dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, ir moteriai skyrė trejų metų ir trijų mėnesių, vyrui – trejų metų laisvės atėmimo bausmes.

2014 metais Šiaulių apygardos teismo ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartimis nuteistųjų apeliacinis ir kasacinis skundai buvo atmesti. Sutuoktiniai nuo 2014 m. kovo mėn. atliko jiems teismo skirtas laisvės atėmimo bausmes.

2015 m. pradžioje Generalinės prokuratūros prokuroro nutarimu buvo pradėtas procesas dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių. 2015 m. lapkritį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartimi pirmosios, apeliacinės ir kasacinės instancijų nuosprendis bei nutartys buvo panaikinti ir baudžiamoji byla sutuoktiniams nutraukta.

Teismas konstatavo, kad T.Ruchtinas padarė tyčinius tris apysunkius ir vieną sunkų nusikaltimus.

Teismas konstatavo, kad T. Ruchtinas padarė tyčinius tris apysunkius ir vieną sunkų nusikaltimus, jo veiksmai buvo iš anksto suplanuoti ir taikomi tikslingai, pakankamai ilgai vyko baudžiamasis nukentėjusiųjų persekiojimas, jiems buvo skirtos griežčiausios kardomosios priemonės, jie buvo nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, jas atliko pataisos namuose.

„Tokiais veiksmais buvo pažeisti esminiai žmogaus laisvės ir privataus gyvenimo principai, todėl kaltinamajam skirtina laisvės atėmimo bausmė“, – paskelbė teismas.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

T. Ruchtinui bei kitiems buvusiems Šiaulių policijos pareigūnams kaltinimai dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje, piktnaudžiavimo, įvairaus dydžio narkotinių medžiagų pasisavinimo, disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, pareikšti ir kitoje baudžiamojoje byloje.

Šiuo metu didelės apimties baudžiamoji byla nagrinėjama Panevėžio apygardos teisme.

Pareigūnai kaltinamai veikę kaip nusikalstamas susivienijimas, tai pirmas toks atvejis Lietuvos policijos istorijoje. Jie kaltinami pagrobę ir pasisavinę svetimą turtą, papirkę valstybės tarnautojus, piktnaudžiavę tarnybine padėtimi ir viršiję įgaliojimus, neteisėtai disponavę šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, turėdami tikslą platinti neteisėtai pasisavinę įvairius narkotinių medžiagų kiekius ir jais disponavę, suklastoję dokumentus, davę melagingus parodymus, melagingai pranešę apie nebūtą nusikaltimą ir suklastoję įrodymus asmens baudžiamajam persekiojimui pradėti.

Per ikiteisminį tyrimą surinktais duomenimis, gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, policininkai piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

Kaip skelbė BNS, valstybė sutiko atlyginti žalą nepagrįstai nuteistiems ir kalėjusiems šiauliečiams – Vilniaus miesto apylinkės teismas patvirtino taikos sutartį tarp ieškovų Malinauskų bei Teisingumo ministerijos, Generalinės prokuratūros, policijos.

Patvirtinus taikos sutartį, civilinė byla dėl žalos atlyginimo buvo nutraukta. Kadangi sutarties sąlygos pripažintos neviešomis, kokią sumą turės sumokėti valstybė, nežinoma. Šiaulietė Tatjana Malinauskienė už nepagrįstą baudžiamąjį persekiojimą iš valstybės siekė prisiteisti 100 tūkst. eurų.

T. Ruchtinas anksčiau buvo pelnęs policijos Metų seklio apdovanojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius