Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 03 /15:12

Policija krečia sostinės rusų mokyklas, pedagogų namus, gali pasibelsti ir į savivaldybę

Sostinės policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl moksleivių vežimo į Rusijos sukarintas stovyklas. Aiškinamasi Lietuvos moksleivių verbavimo schema, į kurią galėjo būti įtraukti pedagogai. Tai – veikimas prieš Lietuvos valstybę. Trečiadienio rytą Vilniaus Vasilijaus Kačalovo gimnazijoje ir Sofijos Kovalevskajos vidurinėje mokykloje atliekamos kratos. Taip pat ir kai kurių pedagogų namuose. Ateityje kratos gali būti atliekamos ir Vilniaus miesto savivaldybėje.
Ramutis Jancevičius
Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius. / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar spalio pabaigoje, kai portalas 15min.lt atskleidė, kad šių mokyklų paaugliai yra vežami į Rusijos sukarintas stovyklas „Sojuz“. Šitie renginiai yra finansuojami Rusijos gynybos ministerijos ir FSB tinklui priklausančių organizacijų. Išsamiau apie tai skaitykite čia.

Tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai, o koordinuoja – Vilniaus apygardos prokuratūra.

Portalo 15min.lt žiniomis, aiškinamasi Lietuvos moksleivių verbavimo schema, kuri pažeidžia mūsų šalies įstatymus ir į kurią galėjo būti įtraukti kelių mokyklų darbuotojai.

Kratos buvo atliktos administracinėse patalpose, kuriuose jie dirbo. Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius sakė, kad kratos atliekmos ir kai kurių fizinių asmenų butuose.

Vasilijaus Kačalovo gimnazijos istorijos mokytojas Romanas Abramovas savo auklėtinius šiemet vežė į sukarintą stovyklą Tatarstane. Pernai į Odesoje surengtą stovyklą „Sojuz“ vyko keliolika Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos paauglių, kuriems vadovavo matematikos mokytojas Vitalijus Kuzborskis.

Pareigūnai aiškinasi ne tik pedagogų, bet ir kelių mokyklų administracijos darbuotojų vaidmenis šioje verbavimo schemoje.

Šaltiniai teigia, kad į tinklą buvo įtraukta ir daugiau sostinės mokyklų. Pareigūnai aiškinasi ne tik pedagogų, bet ir kelių mokyklų administracijos darbuotojų vaidmenis šioje schemoje.

Portalo 15min.lt paklaustas, ar bus atliekamos kratos Vilniaus miesto savivaldybėje arba jos padaliniuose, prokuroras R.Jancevičius atsakė: „Kol kas ne, bet kas galėtų paneigti, kad taip nebus ateityje.“

Nors prokuroras tiesiai nepasakė, tačiau buvo galima suprasti, kad šitoje veikimo prieš Lietuvą schemoje galėjo būti įsipainiojusi ir Rusijos ambasada Vilniuje. Apie tai jau rašė portalas 15min.lt.

Papildyta 15.12: Prokuroras R.Jancevičius sukritikavo rusų žiniasklaidą

Pasirodžius šiai informacijai, Rusijos žiniasklaida pradėjo teigti, kad Lietuvos teisėsauga įtaria moksleivius valstybės išdavimu. Tai paneigė prokuroras R.Jancevičius.

Kratos buvo atliekamos ne paminėtose mokyklose, bet administracinėse patalpose, kur dirbo kai kurie darbuotojai, – sakė R.Jancevičius

„Tai yra visiška nesąmonė ir visiškas absurdas. Absoliučiai jokių pretenzijų Vilniaus apygardos prokuratūra moksleiviams neturi. Kratos buvo atliekamos ne paminėtose mokyklose, bet administracinėse patalpose, kur dirbo kai kurie darbuotojai“, – sakė prokuroras.

R.Jancevičiaus sakė, kad įtarimai kol kas niekam nėra pateikti, sulaikytų asmenų taip pat nėra. Tačiau neatmetė, kad šie procesiniai veiksmai gali būti atlikti ateityje.

Kreipėsi į prokurorus

Skandalas dėl Vilniaus nepilnamečių vežimo į agresorės Rusijos sukarintas stovyklas „Sojuz“ kilo spalio pradžio, kai portalas 15min.lt atlikto žurnalistinį tyrimą.

Tąkart Seime turėjo aiškintis švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, situaciją komendavo Valstybės saugumo departamentas, o Seimo opozicija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

„Facebook“ nuotr./Lietuvos moksleiviai Rusijos karinėje stovykloje „Sojuz“.
„Facebook“ nuotr./Lietuvos moksleiviai Rusijos karinėje stovykloje „Sojuz“.

Ministras D.Pavalkis sakė matantis grėsmę dėl priešiškos įtakos rusiškų mokyklų moksleiviams ir mokytojams, bet, anot jo, ministerija neturi instrumentų užkirsti kelią tokiai veiklai.

Tyrimą pradėjo ir Vilniaus miesto savivaldybė. Antradienį paskelbtose išvadose teigiama, kad rusų mokyklų direktorės nėra atsakingos už moksleivių išvykas, nes paauglių nedelegavo ir į Rusijos stovyklas vyko vasarą.

Taip pat nuo šiol numatoma įpareigoti mokyklas visą informaciją apie tokius renginius teikti savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamentui ir dalyvauti renginiuose tik gavus departamento pritarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius