-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prognozės pasitvirtino: susistumdyme Garliavoje dalyvavę policijos pareigūnai baudžiami nebus

Policijos departamente patvirtintos tarnybinio patikrinimo išvados dėl kovo 23 d. pareigūnų fiasko pasibaigusio bandymo įvykdyti teismo sprendimą, kuriuo buvo siekiama Laimutei Stankūnaitei perduoti dukrą. Patikrinimo išvadose konstatuota, kad klaidų padaryta, tačiau susistumdyme dalyvavę pareigūnai baudžiami nebus.
Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius
Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Apie tai, kad pareigūnai baudžiami nebus 15min.lt pranešė prieš savaitę. Tąkart policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis patvirtino, kad patikrinimas baigtas, tačiau jo išvadų nenorėjo detalizuoti, kol jos nepasirašytos.

„Pagal tą medžiagą, kurią turiu, pareigūnų veiksmuose tikrai jokios tyčios nėra. Vertiname, kad situacija tikrai buvo nestandartinė, netradicinė, stresinė, tokios situacijos Lietuvoje tikrai dar nėra buvę. Tyrėjai atkreipia dėmesį į veiksmų koordinavimą. Noriu pabrėžti, kad policija šiame procese (mergaitės perdavime mamai – red. past.) dalyvauja ne kaip pagrindinė institucija. Policija yra tik pagalbinė institucija, šalinanti galimas kliūtis, jei tokios būtų. Tad visa tai įvertinus man sunkiai kiltų ranka skirti nuobaudas pareigūnams“, – prieš savaitę sakė policijos generalinis komisaras.

Penktadienį spaudos konferenciją surengęs Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Donatas Malaškevičius informavo, kad visišku fiasko pasibaigusį teismo sprendimo nesėkmingą vykdymą galėjo nulemti tarpinstitucinio bendradarbiavimo stoka ir bendrų veiksmų nesuderinimas. „Visų priverstiniame vaiko perdavime turinčių dalyvauti valstybės institucijų veiksmų planas būtų prisidėjęs prie tinkamo teismo sprendimo įvykdymo“, – cituodamas patikrinimo išvadas konstatavo D.Malaškevičius.

Pareigūnas pranešė, kad kaukėtas pareigūnas Kedžių namuose jėgą prieš teisėjos Neringos Venckienės mamą Laimutę Kedienę pavartojo teisėtai.

„Pareigūno veiksmas – paėmimas L.Kedienei už rankos įvertintas kaip fizinės prievartos panaudojimas, tačiau ši fizinė prievarta buvo panaudota teisėtai bei pagrįstai. L.Kedienei stipriai spaudžiant anūkę, pastarajai buvo kilęs pavojus, todėl pareigūnas pareikalavo netrukdyti, o vėliau patraukė L.Kedienės ranką“, – išvadas citavo Imuniteto valdybos viršininkas.

Bene daugiausiai kritikos strėlių patikrinimo išvadose teko Kauno apskrities VPK pareigūnui Tauriui Stauskiui, kuris buvo tiesiogiai atsakingas už tai, jog teismo sprendimo vykdymui kliūčių neiškiltų namo viduje.

„T.Stauskis priverstinio vaiko perdavimo procedūros metu nesiėmė reikiamų priemonių kliūtims šalinti, t.y. kad su teismo sprendimo vykdymu nesusiję asmenys savo įsiveržimu į kambarį nesutrukdytų įvykdyti teismo sprendimą, o tai reiškia, kad pareigūnas T.Stauskis savo pareigas atliko netinkamai. Tačiau nuspręsta tarnybinės nuobaudos jam neskirti dėl patirties, kaip veikti analogiškose situacijose, trūkumo ir dėl situacijos specifikos“, – sakė D.Malaškevičius.

Jis patvirtino, kad nė vienas susistumdyme Garliavoje dalyvavęs pareigūnas kol kas baudžiamas nebus. Dėl kai kurių pareigūnų veiksmų iki šiol atliekami keli ikiteisminiai tyrimai. Kai tuos veiksmus įvertins ikiteisminio tyrimo pareigūnai arba teismas, tarnybinis patikrinimas galės būti atnaujintas.

Su apibendrintomis tarnybinio patikrinimo išvadomis, kurias išplatino Policijos departamentas, galite susipažinti čia.

Paklaustas, kaip pats T.Stauskis pasiaiškino dėl jam reiškiamos kritikos, D.Malaškevičius sakė: „Jis paaiškino, kad iš karto suprato, jog sprendimas nebus įvykdytas. Jis sako, kad antstolei paskelbus teismo nutartį, o vaikų teisių apsaugos atstovei pareiškus, kad ji atsisako nutartį vykdyti, pasidarė aišku, jog nutartis nebus įvykdyta. Jo manymu, nebeteko prasmės kliūčių šalinimas. Toks buvo jo paaiškinimas.“

D.Malaškevičius pripažino, kad patikrinimo išvadose teikiami siūlymai, kaip ateityje išvengti tokių situacijų, kokia įvyko Garliavoje. Tam esą reiktų iš anksto parengti institucijų bendradarbiavimo rašytinius planus, kuriuose būtų aiškiai nurodyta kiekvienos institucijos funkcijos, atsakomybė, atsakingi asmenys ir ką konkrečios institucijos turi daryti.

„Šiuo atveju turime konstatuoti, kad tokio plano nebuvo ir dėl to labai sunku spręsti, kas ką turėjo padaryti“, – sakė D.Malaškevičius.

Jis tvirtina, kad patikrinimo išvados bus išplatintos policijos viduje, kad ateityje panašius teismo sprendimus galintys vykdyti pareigūnai būtų susipažinę su jomis ir teikiamais siūlymais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius