Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rukloje 11-metis mokykloje sumušė 13-metę: medikai įtaria smegenų sukrėtimą

„Jonavos žinios“ pranešė, kad Ruklos J.Stanislausko mokykloje – daugiafunkciame centre, galbūt iki smegenų sutrenkimo sumušta mergaitė, kuri išvežta į Kauno klinikas. Pirminiais duomenimis, 2009 metais gimusiai mergaitei trenkta į veidą, daug kartų spardyta.
Verkianti mergaitė
Asociatyvi iliustracija: verkianti mergaitė / 123rf.com

Įtariamasis „mušeika“ yra „liūdnai pagarsėjusios“ Ruklos gyventojos I. sūnus, gimęs 2011 m.

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 140 str. 3d. (Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas).

Sumuštos mergaitės artimieji socialinio tinklo „Facebook“ keliose grupėse platindami įrašą apie incidentą klausė: „Ką daro policija, vaikų teisės? Ogi nieko, nes tyčiotis, skriausti, jeigu esi nepilnametis, juk galima, bausti nėra kaip. Policija praneša vaikų teisėms ir viskas, darbas atliktas. Vaikų teises ateina, paklausia kas buvo, ir vėl tyla iki kito karto. O tas skriaudėjas vaikšto iškėlęs galvą, muša ir tyčiojasi toliau.

Kodėl iš pagarsėjusios šeimos nėra paimti vaikai, jeigu mama girta pastoviai... Atsakymas vienas! Šeima žinoma, su ja dirbama.

Žmonės, kaip jūs dirbat? Mėnesių mėnesiais tas pats ar laukiam dar vienos tragedijos, kad paskui galėtumėme šluostyt ašaras ir kaltint vieni kitus, kad laiku nepastebėjome ir laiku neužkirtom kelio nelaimei??????

Kažkas pasakys saugokit savo vaikus, bet kaip juos saugot, jeigu mokyklos kieme atrodo turėtų būti saugu, bet deja... Man tiesiog trūksta žodžių“, – rašo vienas iš mergaitės tėvų.

Specialistai: Situacija labai jautri

Portalas jonavoszinios.lt trečiadienį susisiekė su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, pateikė klausimus, paprašė situacijos įvertinimo. Dalinamės šiandien, rugsėjo 28-ąją gautu Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Neringos Martišienės komentaru dėl įvykio Rukloje.

„Jūsų minima situacija labai jautri. Ypatingai neramina, kad smurtauja nepilnamečiai, dėl ko didžiulę tiek fizinę, tiek psichologinę traumą patyrė labiau pažeidžiamas bendraamžis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Neringa Martišienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Neringa Martišienė

Sužinoję apie minimą įvykį nedelsiant reagavome. Svarbiausia buvo susisiekti su galimai nukentėjusiu vaiku ir pasiūlyti pagalbą. Atkreipiame dėmesį, kad pagalbos gali prireikti ir galimai smurtavusiems vaikams. Ramus ir savimi pasitikintis vaikas nenaudos smurto prieš silpnesnį.

Šiuo metu pradėti tiek nukentėjusio, tiek smurtavusio vaiko situacijos vertinimai – renkama ir vertinama visa reikalinga informacija. Vaiko teisių gynėjai susitiks su šeimomis, bendraus su tėvais ir vaikais, išklausys jų nuomonę. Tokiais atvejais itin svarbu užtikrinti skubios pagalbos vaikams teikimą, todėl pasirūpinsime, kad vaikams būtų teikiama ir psichologo pagalba.

Kai paaiškėja, kad šeimai arba vaikui reikia tam tikrų paslaugų dėl šeimoje iškilusių sunkumų – pradedama atvejo vadyba, už kurią atsakinga rajono ar miesto savivalda. Tai vadinama būtinybe vertinti pagalbos vaikui ir jo šeimai poreikį. Tokiu atveju, savivaldybė inicijuoja atvejo vadybą ir kartu su tėvais ieško sprendimų, kokie veiksmai pagerintų vaiko situaciją šeimoje.

Pasirūpinsime, kad vaikams būtų teikiama ir psichologo pagalba.

Mus neramina faktas, kad mokykloje vaikai ne visada jaučiasi saugūs, pasitaiko patyčių. Visą mokyklos bendruomenę kviestume būti dėmesingus ir rūpintis, kad vaikams būtų saugu, jauku ir gera. Tam skirtos patyčių prevencijos programos, pasireiškus netinkamam vaiko elgesiui, organizuojami vaiko gerovės komisijos posėdžiai, pokalbiui kviečiami vaiko tėvai ar globėjai.

Pasidomėsime, kaip veikia šios priemonės minimoje mokykloje, bendrausime su ugdymo įstaigos vadovais ir rekomenduosime nedelsiant spręsti smurto ir patyčių problemą. Esant būtinybei galima kreiptis į Savivaldybės vaiko gerovės komisiją ir švietimo centrą dėl pagalbos teikimo ir jos gavimo.

Pažįstamus ir aplinkinius pastebėjus kilusį konfliktą tarp vaikų, skriaudžiamą vaiką, kviečiame nelikti abejingais ir padėti rasti pagalbą. Kilus įtarimams, kad prieš vaiką gali būti smurtaujama bet kokia forma, praneškite vaiko teisių gynėjams skambindami į artimiausią vaiko teisių apsaugos skyrių arba bendruoju pagalbos telefonu 112 – tai gali išgelbėti gyvybę.“

Sulaukė kitų motinų palaikymo

Įrašui apie sumuštą mergaitę plačiai pasklidus feisbuke, elektroninėje erdvėje sulaukta ne vieno antrinančių mamų komentaro. „Turime tėvai vienytis ir spręsti šitą problemą, nes kuo toliau tuo bus baisiau, jie žino kad yra nebaudžiami, jiems niekas nieko padaryt negali ir jaučiasi visagaliais, turi būti vis tiek iš valdžios kažkoks sprendimas, pažaboti šituos vaikus...“, – socialiniame tinkle komentavo Asta.

„Mano mergaitė irgi nukentėjo nuo šios šeimos vaiko... Kaip bebūtų liūdna policija tyrimą nutraukė, nes berniukas nepilnametis. Vaiku teisių tetos, apklausinėjo...ir nusprendė, kad nieko negali padaryt.. nes jis tik vaikas... paklausus, jeigu šeima nesusitvarko su savo vaikais, kodėl jie dar šeimoje?! Buvo atsakyta, o kur juos mums dėt tokius?!“, – komentavo Jūratė.

„Manau mes, kaip Ruklos bendruomenė, turėtumėm bent jau paskambinėti tarnyboms ir pareikšti susirūpinimą apie šią asocialią šeimą. Jei tai padarytų ganėtinai daug žmonių, gal tarnybos pradės imtis veiksmų?“, – kvietė vienytis Gintarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius