Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 21 /10:22

A.Kandrotui ir A.Lobovui teismas riaušių byloje skyrė namų areštą ir 300–500 eurų baudas

2023 m. birželio 21 dieną Vilniaus miesto apylinkės teisme dar sykį vežimėliais atgabenta ir atversta baudžiamoji byla, kurioje 87 asmenys kaltinami dėl 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių. Pavasario posėdžiuose šiame teisme kilo daug aistrų dėl oro kokybės, proceso dalyviai skundėsi deguonies stygiumi. Vasarą tenka mėginti dirbti toliau ir šiandienos posėdis pradėtas šaltu dušu dviem bylos garsenybėms: Celofanui ir A.Lobovui skirtos baudos.
Vilniaus miesto apylinkės teisme tęsiasi prie Seimo vykusių riaušių bylos nagrinėjimas
Teismo posėdis dėl prie Seimo vykusių riaušių: kaltinamųjų suolai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas sostinėje šį trečiadienį jau trečią sykį atvertė vadinamąją riaušių prie Seimo bylą. Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjai pranešė, kad dviem kaltinamiesiems – Antanui Kandrotui ir Andrejui Lobovui, riaušių prie Seimo byloje paskyrė namų areštą dėl nedalyvavimo posėdyje gegužę be svarbios priežasties.

Prokuroras buvo prašęs suėmimo, tačiau teismas skyrė namų areštą pusei metų nuo 21 iki 6 val., abu įpareigoti būti savo gyvenamosiose vietose.

A.Kandrotui, žinomam Celofano pravarde, skirta 300 eurų bauda, o A.Lobovui – 500 eurų bauda.

Taip pat piniginės baudos skirtos ir kitiems iš posėdžio savavališkai pasišalinusiems ir be svarbios priežasties posėdyje nedalyvavusiems kaltinamiesiems. Tada būrys kaltinamųjų pasišalino iš teismo salės, kai kurie grįžo į popietinį posėdį.

A.Kandrotui anksčiau nebuvo paskirta jokia kardomoji priemonė.

Praėjusiame posėdyje gegužės 24 d. šioje didelės apimtis riaušių prie Seimo bylos posėdyje, nepaisant kai kurių kaltinamųjų nedalyvavimo, pradėtas kaltinamojo akto skaitymas.

Pagrindinį bylos dokumentą garsino Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Remigijus Matevičius, kuruojantis bylą tandemu su savo kolega.

Byloje yra 87 kaltinamieji, proceso dalyviai jau įsitikino, kad visų jų surinkti į vieną posėdį „neįmanoma“, tad teismas stengiasi dirbti atlikdamas procesinius veiksmus tik tų asmenų atžvilgiu, kurie yra.

Kaip jau pasakojo 15min, ankstesniuose posėdžiuose šiame teisme kilo daug aistrų dėl oro kokybės, proceso dalyviai skundėsi deguonies stygiumi, viena bylos dalyvė net nualpo.

Tad pasirūpinta iškviesti „oro inspekciją“.

Per posėdį gegužę į teismą ryte ir popiet buvo atvykę Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai, išmatavę oro parametrus tiek tuščioje, tiek jau „prikvėpuotoje“ salėje.

Šioje byloje per ikiteisminį tyrimą buvo apklausta 317 liudytojų, tarp jų – 40 Seimo narių, 27 asmenys pripažinti nukentėjusiais, daugiausia – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Bendra fizinių asmenų ir institucijų ieškinių suma siekiant turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo siekia beveik 120 tūkst. eurų.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius