-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telšių pareigūnams jau teko laidoti nužudytą kolegą: 15min primena mirtinus išpuolius prieš policininkus

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę tarnybos metu mūsų šalyje žuvo jau 35 policijos pareigūnai. Daugumos šių gyvybių pareikalavo eismo įvykiai – angelus sargus tragedijos ištikdavo skubančius į iškvietimus, komandiruotes. Po brutalios pareigūno žmogžudystės penktadienio rytą Birbiliškės kaime 15min primena kitus panašaus pobūdžio išpuolius, kuomet nusikaltėliai piktavališkai kreipė ginklus į savo profesines ir pilietines pareigas vykdančius valstybės tarnautojus.
Telšiai palydi žuvusį pareigūną Liudą Šimkų į paskutinę kelionę
2016 m.: Telšiai palydi žuvusį pareigūną Liudą Šimkų į paskutinę kelionę / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) bendruomenei artimiausiu metu teks pareiga atiduoti pagarbą ir į paskutinę kelionę palydėti nužudytą kolegą Saulių Žymantą.

Policijos archyvo nuotr./Saulius Žymantas
Policijos archyvo nuotr./Saulius Žymantas

Būtent šio komisariato daugelio pareigūnų atmintis dar jautriai gyva ištarus ir kitą pavardę – Liudo Šimkaus. Šis pareigūnas prieš ketverius metus nužudytas Tryškių miestelyje (Telšių r.), kuomet vyko tirti skubaus iškvietimo taip pat dėl smurto artimoje aplinkoje.

15min trumpai primena ryškiausias pastarųjų dešimtmečių istorijas, kuomet darbe ar dėl darbo buvo nužudyti policijos pareigūnai.

Šių dienų drama Mažeikių rajone

2020 m. gegužės 29 d. įtariamasis Stasys Brasas, pirminiais duomenimis, Birbiliškės kaime (Mažeikių r., Viekšnių sen.) šūviu per duris pasitiko policijos ekipažą, atvykusį tirti ankstesnio pranešimo dėl smurto artimoje aplinkoje. Pareigūnas S.Žymantas buvo nužudytas, o jo porininkė sužeista į koją.

Maža to, įtariamasis padegė gyvenamąjį namą ir sukėlė didžiulę sumaištį, nes atrodė, kad būdamas ginkluotas jis pasišalino iš įvykio vietos. Vis dėlto, negalutiniais duomenimis, įtariamasis padegėjas užsibarikadavo patalpose. Gaisravietėje aptiktas lavonas ir ginklas, ekspertai skubos tvarka ėmėsi tapatybės ir tikslios mirties priežasties nustatymo.

Tryškių gyventojas pareigūnui smogė peiliu

2016 m. rugpjūčio 12 d. peiliu ginkluotas Artūras Noreika, Tryškių miestelyje (Telšių r.) smurtavęs prieš motiną ir grasinęs padegti namą, pasipriešino atvykusiam Telšių apskrities VPK policininkui Liudui Šimkui.

Pareigūnas bandė naudoti elektrošoką, tačiau, šis dėl nežinomų priežasčių nesuveikė. 26 metų įtariamasis išsitraukė peilį ir į kaklą mirtinai sužalojo 36 metų vyriausiąjį patrulį L.Šimkų.

Policijos nuotr. /Liudas Šimkus
Policijos nuotr. /Liudas Šimkus

Įtariamajam nustatytas 0,21 prom. girtumas. Jis anksčiau teistas Vokietijoje ir Norvegijoje už smulkius nesmurtinius nusikaltimus, bent kartą – už vagystę.

Pareigūno L.Šimkaus stažas – 15 metų. Su žmona jis augino du mažamečius vaikus. Nelaimės metu kartu su juo buvusios 22 metų pareigūnės stažas – 2 metai 11 mėnesių.

Kruvinas išpuolis privertė ir pačius policijos pareigūnus kritiškiau pažiūrėti į saugumą tarnybos metu: svarstyta, kad policininko gyvybę tikriausiai būtų išgelbėjusi neperšaunama liemenė, o kartu buvusi kolegė sulaukė kritikos, nes net nepabandė suteikti sužeistam porininkui pirmosios pagalbos.

„Tulpiniai“ sušaudė Pasvalio inspektorių

2000-ųjų lapkričio 5-osios vakarą nužudyti Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Vida Kazlauskaitė ir Pasvalio policijos inspektorius Sergejus Piskunovas.

Policijos nuotr./Sergejus Piskunovas
Policijos nuotr./Sergejus Piskunovas

Pareigūnai sušaudyti, kai važiavo automobiliu.

Tai buvo vienas iš Panevėžio „tulpinių“ gaujos nusikaltimų. 1993–2000 metais įvykdyti grupuotės nusikaltimai aprašyti 62 baudžiamosios bylos tomuose. Vėliau „tulpinių“ vadeiva Algimantas Vertelka už nusikaltimus, įskaitant policininko ir prokuroro nužudymą, buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Nusikaltėlių sulaikymas Mažeikių rajone, 1995 m.

Pareigūnas Jonas Dačkauskas (gim. 1950 m.) nuo 1991 m. gruodžio 1 d. pradėjo dirbti Plungės r. policijos komisariato kriminalinės policijos skyriaus profilaktikos poskyrio nepilnamečių reikalų inspekcijos inspektoriumi. Lemtingais 1995 m. jis jau ėjo Plungės rajono kriminalinės policijos vyresniojo inspektoriaus pareigas.

Policijos nuotr./Jonas Dačkauskas
Policijos nuotr./Jonas Dačkauskas

Pareigūnams užėjus į sodybą, vienas įtariamųjų vagių iššoko iš spintos su revolveriu.

Spalio 3 d. sulaikant pavojingus nusikaltėlius, Mažeikių r. Sugaudžių kaime buvo sunkiai sužeistas. Pareigūnams užėjus į sodybą, vienas įtariamųjų vagių iššoko iš spintos su revolveriu ir sužeidė J.Dačkauską. Po 24 dienų pareigūnas mirė Kauno ligoninėje.

J.Dačkauskas turėjo žmoną, dvi dukras, sūnų. Palaidotas Plungės r. Jovaišiškių kapinėse. Po šio pareigūno žūties pagerbdami jo atminimą kolegos įsteigė J.Dačkausko taurę sporto varžybų tarp policininkų laimėtojams.

Nušautas Kryžių kalną saugojęs pareigūnas

1995 m. rugsėjo 26 d. nušautas Kryžių kalne budėjęs Šiaulių rajono policijos komisariato viešosios policijos policininkas 22 m. Tomas Naumovas.

Policijos nuotr./Tomas Naumovas
Policijos nuotr./Tomas Naumovas

Žudikas Kryžių kalno sargą užklupo miegantį budėtojo patalpoje. Pakirdęs pareigūnas čiupo automatą, bet užpuolikas į jį šovė. Sužeistas T.Naumovas nepaleido automato iš rankų, bet nusikaltėlis šautuvu smogė pareigūnui per galvą, ginklą pagrobė ir spruko.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kryžių kalnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kryžių kalnas

T.Naumovo nužudymo vietoje artimųjų pastangomis dabar yra pastatytas atminimo kryžius.

Zarasų areštinėje – mirtinas sulaikyto smūgis

1995 04 25 Zarasų rajono policijos komisariato viešosios policijos policininkas Leonas Arulis (gim. 1951 m.) žuvo nuo nusikaltėlio Zarasų PK areštinėje.

Policijos nuotr./Leonas Arulis
Policijos nuotr./Leonas Arulis

Už grotų atsidūręs nusikaltėlis pareigūnui L.Aruliui smogė per galvą metaliniu strypu, mėgindamas iš areštinės pasprukti.

Juvelyrinės apiplėšimo Klaipėdoje auka

Klaipėdos miesto vyriausiojo policijos komisariato apsaugos policijos skyriaus policininkas 44 metų Zigmas Renkė mirė ligoninėje 1995 m. kovo 25 d., praėjus dviem paroms po ginkluoto juvelyrinės užpuolimo.

Policijos nuotr./Zigmas Renkė
Policijos nuotr./Zigmas Renkė

Pareigūnas saugojo parduotuvę, o per plėšikų antpuolį jis buvo sužeistas net 7 šūviais.

Sekdamas nusikaltėlius, pateko į jų pasalą

1993 m. kovo 7 d. nusikaltėliai iš pasalų nušovė juos sekusį Šiaulių rajono policijos komisariato vyresnįjį policininką kinologą 27 m. Arvydą Milašauską. Pareigūnas slaptos operacijos metu sekė nusikaltėlius, tačiau pastarieji surengė pasalą ir pareigūną A.Milašauską nušovė.

Policijos nuotr./Arvydas Milašauskas
Policijos nuotr./Arvydas Milašauskas

Policininkas turėjo žmoną ir du sūnus. Pareigūnas palaidotas Kuršėnų (Šiaulių r.) kapinėse.

4 policininkai – Medininkų tragedijos aukos

1991 m. liepos 31-osios naktį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje Medininkų kontrolės poste per omonininkų išpuolį buvo nužudyti septyni Lietuvos pareigūnai, tarp jų – keturi policininkai: Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./28-ųjų Medininkų tragedijos metinių minėjimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./28-ųjų Medininkų tragedijos metinių minėjimas

Tų pačių metų gegužės 19 d. pasienyje su Baltarusija esančiame Šalčininkų rajono Krakūnų kaime tarnybos metu buvo nužudytas beginklis Šalčininkų užkardos Dieveniškių patrulių tarnybos baro pamainos viršininkas Gintaras Žagunis – pirmasis po Nepriklausomybės atkūrimo vykdydamas savo pareigas žuvęs pasienietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius