Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 02 28 /16:08

Lukiškėse pabuvojęs teisėjas V.Kažys paleistas į laisvę: įtarimai išlieka, bet kalinti jo nereikėjo

Nenumaldomai artėjant penktadieniui, kai savaime baigsis 5 teisėjams paskirtas 10 parų suėmimo terminas, aukštesnis teismas ėmėsi dar vieno skundo dėl griežčiausios kardomosios priemonės taikymo. Paskutinės darbo dienos laukti neprireikė – Vilniaus apygardos teismas kiek netikėtai paskelbė, kad Apeliacinio teismo teisėjo Viktoro Kažio laikinasis įkalinimas nuo pat pirmos dienos buvo nepagrįstas. V.Kažį liepta tučtuojau paleisti namo. Pats teisėjas vos išėjęs iš Lukiškių sutiko duoti žurnalistams interviu.
Viktoras Kažys
Viktoras Kažys išėjo iš Lukiškių kalėjimo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Papildyta po teismo sprendimo: Ryte išklausęs V.Kažio ir jo advokatės bei prokurorės argumentų, pavakarę teismas nusprendė teisėją paleisti iš suėmimo. Faktiškai, tai tik viena diena anksčiau, tačiau žvelgiant teisiškai – teisėjui tai svarbi tarpinė pergalė: suėmimas tiesiog panaikintas, kaip jokio pagrindo neturinti kardomoji priemonė.

Po nutarties paskelbimo V.Kažio advokatė, nepaisant nuovargio, neslėpė puikaus nusiteikimo ir skubėjo į Lukiškes, kad praneštų šią puikią naujieną savo ginamam teisėjui.

VIDEO: Advokatė triumfuoja ir skuba į Lukiškes: jos apgintas teisėjas V.Kažys paleidžiamas laisvę

Lukiškių kalėjimo vartai teisėjui atsivėrė po 1,5 val. nuo jam parankios nutarties paskelbimo. Į laisvę Temidės tarnas išėjo orus – visiškai nepriminė tos personos, kuri žūtbūt slėpėsi po gobtuvu nuo aplinkinių akių per suėmimo procedūrą praėjusią savaitę.

Šįkart paprašęs neakinti jo fotoaparatų blykstėmis, teisėjas nustebino pareiškęs galintis duoti komentarų žiniasklaidai.

„Tai yra politiniai ir viešųjų ryšių dalykai“

„Jokio nusikaltimo nesu padaręs, – susirinkusiems žurnalistams pareiškė V.Kažys. – Man pareikšti įtarimai su teise turi mažai ką bendro. Tai yra daugiau politiniai ir viešųjų ryšių dalykai, o aš, kaip teisininkas, tokių dalykų nelabai galiu komentuoti.“

Perklaustas, ką turi omenyje, kalbėdamas apie politinius dalykus, V.Kažys žadėjo apie tai papasakoti vėliau.

„Iš čia išėjęs daug informacijos neturiu, buvau izoliuotas. Kai susipažinsiu su informacija, galbūt bylos medžiaga, tuomet“, – sakė teisėjas.

Kaip pasakojo V.Kažys, jam pareikšti įtarimai neturi nieko bendro su kitais įtariamais teisėjais. Tačiau jis pridūrė, kad tiki ir kitų kolegų sąžiningumu.

„Kiek teko susipažinti su spauda čia esant, skaičiau, kad inkriminuojamos kyšių sumos 400 tūkst. eurų. Mano nuomone, galiu ir klysti, iš tų 8 teisėjų nei vienas nėra gavęs nei euro“, – įsitikinęs teisėjas.

Pareigūnai ant V.Kažio durų slenksčio pasirodė su kratos orderiu, jie ieškojo pinigų ir ryšio priemonių. Turėtus grynuosius jis sakė atidavęs pats.

„Apie 3 tūkst. eurų buvo rasta, panašiai. Manau, kad tokia suma pas kiekvieną normalią šeimą namuose yra, tai mūsų šeimos mėnesinės pajamos“, – sakė jis.

VIDEO: Į laisvę išleistas teisėjas V.Kažys: „Visi įtarimai, kurie man pareikšti, su teise mažai ką turi bendro“

Skyrė pasižadėjimą neišvykti

Tuo metu ikiteisminį tyrimą ir kardomosios priemonės paskyrimo reikalus kuruojančiai prokurorei ketvirtadienį teko pripažinti, kad teisėją teks paleisti, paskiriant jam kitas, su laisvės atėmimu nesusijusias kardomąsias priemones.

Vykdant teismo sprendimą V.Kažiui prokuroro nutarimu skirta kita kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei nurodymas nebendrauti su tam tikrais asmenimis.

VIDEO: Prokurorė pripažino: teisėją Viktorą Kažį tenka paleisti

Skundu Vilniaus apygardos teismui įtariamojo advokatė prašė panaikinti Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį, kuria įtariamajam buvo paskirta kardomoji priemonė ir paleisti įtariamąjį V.Kažį iš suėmimo. Skunde nurodoma, kad ikiteisminio tyrimo teisėjo išvados, jog įtariamasis gali trukdyti procesui, nėra pagrįstos objektyviais duomenimis, pažymima teismo atstovės Linos Nemeikaitės operatyviai parengtame ir paviešintame pranešime.

Ikiteisminio tyrimo medžiagoje nėra duomenų, patvirtinančių, kad V.Kažys būtų bandęs ar rengęsis paveikti kokius nors asmenis, būtų naikinęs, slėpęs kokius nors daiktus ar dokumentus.

Ikiteisminio tyrimo medžiagoje nėra duomenų, kurie patvirtintų, kad V.Kažys būtų bandęs ar rengęsis paveikti kokius nors asmenis, būtų naikinęs, slėpęs kokius nors daiktus ar dokumentus.

Skundą išnagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija, konstatavo, jog pateiktoje medžiagoje yra duomenų, kurie šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje leidžia pagrįstai manyti, kad V.Kažys galėjo padaryti jam inkriminuojamą nusikalstamą veiką. Tačiau iš teismui pateiktų duomenų negalima spręsti, kad įtariamasis neleistinais būdais bandys trukdyti procesui, jie apibūdina tik galimai padaryto nusikaltimo pobūdį, o ne rodo įtariamojo ketinimus sau palankia linkme paveikti šiuo metu atliekamą ikiteisminį tyrimą. Teismas vertino, kad vien tik faktas, jog toks ikiteisminis tyrimas apskritai vyksta, jo sudėtingumas, apimtis bei stadija negali būti pagrindu skirti kardomąją priemonę.

Skundą išnagrinėjęs teismas, konstatavo, jog taikyti įtariamajam V.Kažiui suėmimą nėra jokio baudžiamojo proceso įstatyme numatyto pagrindo. Dėl to panaikino Vilniaus miesto apylinkės teismo 2019 m. vasario 21 d. nutartimi įtariamajam paskirtą kardomąją priemonę – suėmimą dešimčiai dienų.

Pradžia.: Šiuo atveju tas teisėjas, kuris Lukiškių kalėjime su viltimi laukia, kad pirminė nutartis dėl jo suėmimo būtų panaikinta ar bent pakeista, yra Viktoras Kažys (gim. 1964 m.).

Lietuvos apeliaciniame teisme dirbusio teisėjo V.Kažio ir jo gynėjos advokatės Rasos Aurelijos Kučinskaitės skundą ketvirtadienio rytą atvertė Vilniaus apygardos teismas.

Trijų teisėjų kolegija apie pusvalandį dirbo už uždarų durų.

VIDEO: Skundą dėl teisėjo V.Kažio suėmimo svarsto trijų teisėjų kolegija

15min primena, kad ilgametis teisingumo vykdytojas V.Kažys buvo vienas iš 8 teisėjų, kai vadinamojo teisėjų korupcijos skandalo įkarštyje buvo sulaikyti iš viso 28 asmenys.

V.Kažys yra vienas iš 5 teisėjų, kuriuos Vilniaus miesto apylinkės teismas yra leidęs suimti. Griežčiausia kardomoji priemonė motyvuota vieninteliu pagrindu: kad būdami laisvėje įtariamieji gali trukdyti ikiteisminiam tyrimui.

V.Kažį ginanti advokatė Rasa Aurelija Kučinskaitė ketvirtadienį 15min minėjo, kad jau 8 paras suimtas teisėjas jaučiasi neblogai, bet tikisi „nesusipratimo“ pabaigos ir laisvės. Šios dienos posėdyje R.A.Kučinskaitė pamėgino įrodyti, kad nepagrįsti tiek V.Kažiui pareikšti korupciniai įtarimai, tiek jo uždarymas į Lukiškes.

VIDEO: Advokatė paaiškino, kodėl jau dabar siekia teisėjo V.Kažio laisvės

Antradienį Vilniaus apygardos teismas tenkino skundą dėl LAT teisėjo Egidijaus Laužiko suėmimo ir jį paleido namo. Tačiau trečiadienį iš esmės analogiškoje byloje tas pats teismas paskelbė, kad teisėjas Valdimaras Bavėjanas ir toliau privalo likti Lukiškėse. Tad jokios tendencijos, pagal kurią būtų galima spėlioti V.Kažio likimą, tiesiog nėra.

Suprasti akimirksniu

  • Kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Apeliacinio teismo teisėjai (Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas), Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. 5 iš 8 teisėjų teismas leido suimti, 3 skirti švelnesni apribojimai
  • Tarp 33 sulaikytųjų yra ir 6 advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas (praktikuojantis Klaipėdoje) ir Gintaras Ruseckas.
  • Tyrimo duomenimis, korupcinis teisėjų ir advokatų voratinklis buvo sukurtas dėl suinteresuotiems asmenims palankių teismo sprendimų, teigiama, kad sutartų kyšių sumos galėjo siekti 400 tūkst. eurų.
  • Viena iš konkrečiai paminėtų nešvarių bylų susijusi su garsiojo Vijūnėlės dvaro istorija. STT kreipėsi į VRK dėl Druskininkų mero Ričardo Malinausko teisinės neliečiamybės panaikinimo, o tuomet pareiškė jam įtarimus. Tuo pat metu teismas leido suimti R.Malinausko patarėją A.Kadziauską.
  • Generalinis prokuroras sudarė 5 prokurorų grupę, vadovaujančią šiam plataus masto ikiteisminiam tyrimui, į kurį įtraukta bemaž 100 teisėsaugos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius