-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 17 /13:11

Vilniuje gimdyvė įpūtė 2,65 promilės: tiriama, ar girtas gimė ir kūdikis

Šeštadienio vakarą Vilniuje neblaivi moteris pagimdė kūdikį. Jai nustatytas 2,65 promilės girtumas. Policija aiškinasi įvykio aplinkybes, su šeima dirba ir vaiko teisių apsaugos specialistai. Į pastarųjų akiratį moteris anksčiau nebuvo patekusi. Akušerė-ginekologė Kornelija Mačiulienė teigia, kad naujagimiui, tikėtina, bus diagnozuotas alkoholinis vaisiaus sindromas.

1981 m. gimusi moteris apie 20 val. 15 min. namuose pagimdė kūdikį, praneša Vilniaus apskrities policija.

Moteris ir kūdikis paguldyti į ligoninę.

Vilniaus policijos atstovai informavo, kad kol kas dėl įvykio ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas, tikslinamos visos aplinkybės.

Pirmiausia laukiama medikų išvadų, ar vaiko organizme bus rasta alkoholio arba bus nustatyta, kad jo sveikatai padaryta žala.

Motina turi žinoti, kad bet kiek išgėrus alkoholio, ji gimdoje turės girtą vaisių.

Pareigūnai sprendimui priimti turi 10 dienų, kol kas manoma, kad šioje situacijoje galima įžvelgti Baudžiamojo kodekso 137 str. numatytą nusikaltimą: sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo.

Būtent šis BK straipsnis buvo pritaikytas 36-erių metų klaipėdietei, kuri pernai pagimdė kūdikį su 4 promilėmis. Ji šiuo metu yra teisiama.

Daugiau informacijos apie šį incidentą policija nesuteikia.

Ar vaikelis šiuo metu yra Santaros klinikose, ligoninė taip pat nekomentuoja.

Vaiko teisės: „Šeima nebuvo žinoma“

Valstybinė vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba informavo, kad šiuo metu išvyko bendrauti su šeima ir neturi visos informacijos apie įvykį.

Pirmadienį prieš pietus surengtoje spaudos konferencijoje VVTĮT Vilniaus miesto skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius pasakojo, kad šiuo metu vertinama šeimos situacija.

Informacija apie vaiko būklę ir gimdymo aplinkybes kol kas nėra atskleidžiama. Žinoma tik tiek, kad girta pagimdžiusi moteris turi ir daugiau vaikų.

„Iki pastarųjų įvykių šeima nebuvo žinoma“, – sakė G.Batulevičius.

Kol kas vaiko teisių specialistai dirba su šeima ir vertina, kokios pagalbos jai reiktų.

Šiuo metu tiek naujagimis, tiek motina vis dar yra ligoninėje. Apie gimdymą namuose pranešė moters artimieji.

„Kol nėra atliktas pilnas situacijos vertinimas, sunku atsakyti į klausimus. Jei moteris laukėsi ir duomenų apie piktnaudžiavimą alkoholiu nebuvo, reikia įsivertinti situaciją, reikia įvertinti mamos gebėjimus, giminaičių pagalbą, vaiko sveikatą ir poreikius“, – komentavo G.Batulevičius.

Anot jo, tokie atvejai Lietuvoje yra reti.

Kūdikis pasekmes jaus visą gyvenimą

Vilniaus gimdymo namų vadovė Kornelija Mačiulienė teigia, kad yra didelė tikimybė naujagimiui diagnozuoti vaisiaus alkoholinį sindromą, kuris likusiam gyvenimui paveiks ir jo išvaizdą, ir protinius gebėjimus.

„Dažniausiai tokiam naujagimiui yra diagnozuojamas vaisiaus alkoholinis sindromas, kuris vystosi visą nėštumą ir yra labai pavojingas ir išvaizdai, ir smegenims, visiems vidaus organams. Dažniausiai tokių vaisių nosis būna įdubusi, lūpos plonos ir labai pažeistos smegenys. Yra daug gomurio nesuaugimo, protinio atsilikimo ir niekaip neįmanoma to išgydyti. Jeigu motina vartojo alkoholį ir manau, kad vartojo, kadangi tiek daug promilių, tai atsilieps ir naujagimiui“, – kalbėjo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė

Pasak specialistės, pirma, ką turėjo padaryti medikai, tai išvalyti alkoholį iš naujagimio organizmo.

„Naujagimį reikia tuoj pat detoksikuoti, lašinti lašelines, išvalyti alkoholį iš organizmo. Antra – yra taikomas gydymas, kad neišsivystytų traukuliai. Jeigu taip nutinka, naujagimis gali ir žūti, nes po intoksikacijos traukuliai yra dažnas simptomas“, – teigė gimdymo namų vadovė.

K.Mačiulienė kartu prabilo apie statistiką: Lietuvoje apie 20 proc. reprodukcijos amžiaus moterų vartoja alkoholį. Tiesa, specialistė pažymį, kad kalbant su nėščiosiomis, jos dažnai tą neigia. Europos Sąjungoje nėštumo metu alkoholį vartoja apie 15 proc. moterų.

Anot specialistės, moterys turi žinoti, kad nėra jokios leistinos alkoholio dozės – visas jis per placentą patenka į vaisių.

„Motina turi žinoti, kad bet kiek išgėrus alkoholio, ji gimdoje turės girtą vaisių. O kokios pasekmės bus paskui, jeigu ji sugebės pati auginti, tada ji supras, ką padarė blogo“, – sakė akušerė-ginekologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius