Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Stankūnavičiaus prognozė: kas bus toliau ir koks bus vasaris?

Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičius pasidalijo naujausiomis orų prognozėmis ir atskleidė, kas laukia vasario mėnesį. Pateikiame 15min jo prognozę.
Žiema Romualdo ir Antaninos sodyboje Musteikoje
Žiema Romualdo ir Antaninos sodyboje Musteikoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Žiūrint į kalendorių, atrodo, jau viduržiemis, bet tai tik kalendorinis. Meteorologinės žiemos viduriu laikoma (vidutiniškai) sausio 25 d., nes didesnė kovo dalis, bent seniau, dar buvo susijusi su žiemiškais orais.

Pastaraisiais dešimtmečiais jau tik vienas kitas kovo mėnuo buvo žiemiškai šaltas (2005, 2006, 2011, 2013, 2018 metais), o meteorologiniam pavasariui būdingi orai neretai prasideda jau vasarį (2016, 2019, 2020, 2022 metais). Kiek šįmet tęsis žiema – dar neaišku, tačiau bent jau sausis pasižymės kaip tikrai žiemos mėnuo (tiek pagal vidutinę ir minimalią oro temperatūrą, tiek pagal dienų su sniegu ir pūgomis skaičių) šiltėjančių žiemų fone.

Didelio masto atmosferos termobarinių laukų struktūra tiek Šiaurės Atlanto–Europos, tiek ir Ramiojo vandenyno–Šiaurės Amerikos sektoriuose kol kas dar nepalanki pavasariškiems arba bent jau šiltesniems už normą orams. Šiaurės Atlanto osciliacija (NAO) šiuo metu yra savo neigiamoje fazėje ir vietoj intensyvios vakarų–rytų krypties oro pernašos virš Šiaurės Atlanto turime blokuojantį gūbrį. Arkties osciliacija taip pat neigiamoje fazėje ir tai susiję su anomaliai aukštu atmosferos slėgiu ir aukštesne už normą paviršiaus temperatūra Arkties baseine.

Tokios sąlygos labai palankios dažniems arktinių oro masių įsiveržimams į žemesnes platumas (iki subtropikų) ir intensyviai tarpplatuminei oro masių apykaitai. Beje, tai dabar ir vyksta Šiaurės Europoje, Tolimuosiuose Rytuose (Ochotsko jūros regionas), bet ypač intensyviai Šiaurės Amerikos pietryčiuose. Pastarosiomis dienomis arktinis anticiklonas nuo šiaurės vakarinės Kanados dalies pasistūmėjo į pietus ir pietryčius. Šaltas bei sausas oras pasiekė Meksikos įlankos pakrantę, Teksaso stepes ir net Meksikos Nuevo Leono valstiją, kurioje vietomis (ne kalnuose) oro temperatūra krito iki -10 °C. Palyginimui, Teksaso valstijos šiaurėje fiksuota -21 °C minimali oro temperatūra, Čikagoje – -25 °C, o Naujajame Orleane – -7 °C. Tiesa Majamyje, kaip ir visoje pietų Floridoje, nakties oro temperatūra nenukrito žemiau +5 °C, o dienomis kilo aukščiau +20 °C.

Šiaurės Europoje pastarųjų aktyvių ciklonų trajektorijos buvo nukreiptos iš šiaurės–šiaurės vakarų į pietus–pietryčius, todėl didelės šilumos tokia oro pernaša negalėjo atnešti. Kadangi visos trajektorijos ištįso link Baltijos jūros, tai sniego danga pastorėjo beveik visame regione. Paskutinis ciklonas nuo Norvegijos jūros keliavo U formos trajektorija ir ties centrine Baltijos dalimi labai pagilėjo, todėl gausiai snigo, ypač pietrytinėje Baltijos regiono dalyje. Šiuo metu (trečiadienio priešpietis) storiausia sniego danga susidarė Šiaurės rytų Lenkijoje (20–28 cm), Rytų Lietuvoje (18–24 cm), panašiai Latgaloje, o Estijos pietryčiuose ir šiaurinėje dalyje daugiausia (25–42 cm).

Rytoj laukiamas naujas Baltijos ciklonas (centras keliaus per pietinę Skandinaviją ir Baltiją), vėl atnešiantis sniego. Daugiausia sniego prognozuojama Vidurio ir Rytų Lietuvoje (iki 5–10 cm) naktį ir pirmoje dienos pusėje, o oro temperatūra bus -3 – -8 °C (pajūryje šilčiau).

Penktadienio naktis bus debesuota, be žymesnių kritulių, tačiau dieną iš šiaurės vakarų priartės atmosferos frontas, snigs daugiausia pajūryje ir Žemaitijoje, oro temperatūra dieną -2 – -7 °C (pajūryje – +2 – -3 °C). Šeštadienį į Baltijos regioną atkeliaus dar vienas ciklonas, tiesa, šis nuo Šiaurės Atlanto akvatorijų ties Farerų salų–Islandijos regionu. Ciklono centras slinks per Latvijos ir Lietuvos teritorijas, todėl sniego danga visoje Lietuvoje dar pastorės, kol, galiausiai, sekmadienį paskui cikloną atslinks gūbrys. Sekmadienio naktį vėl stipriau pašals (-12 – -17 °C, pajūryje – -5 – -10 °C), dieną numatoma -6 – -11 °C (pajūryje šilčiau). Ateinančios savaitės pradžioje orai palaipsniui šils ir savaitės viduryje prognozuojamas atodrėkis.

Ne visur Europoje žiemiškai šalta. Pietų Europoje ir Balkanuose dabar ir artimiausiomis dienomis šils iki +12 – +17 °C, nors naktimis vidiniuose rajonuose ir kalnų slėniuose spustels nedidelis šaltukas.

Ne visur Europoje žiemiškai šalta. Pietų Europoje ir Balkanuose dabar ir artimiausiomis dienomis šils iki +12 – +17 °C, nors naktimis vidiniuose rajonuose ir kalnų slėniuose spustels nedidelis šaltukas. Kitos savaitės antroje pusėje dar labiau atšils Europos pietvakariuose – Prancūzijos ir Ispanijos Rivjeroje, Andalūzijoje ir pietinėje Portugalijoje dienomis šils iki +20 °C ir daugiau.

Ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad šiltesni nei įprastai orai Šiaurės ir Vidurio Europoje bus sausio pabaigoje ir vasario pirmąjį dešimtadienį, o žymesnio orų atvėsimo galėtume tikėtis tik vasario antroje pusėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius