Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrzejus Duda niekaip neatsikrato „seneliu“ iš Ukrainos: apie jį kalba ir Minskas

Vėl gaivinama jau seniai paneigta melagiena, esą Lenkijos vadovo Andrzejaus Dudos senelis tariamai buvęs ukrainietis nacionalistas ir priklausęs batalionui, kuris Antrojo pasaulinio karo metais pasižymėjo žiauriu elgesiu Baltarusijoje. Tik, jei anksčiau šią informaciją platino rusakalbė žiniasklaida, dabar ją pasičiupo Baltarusijos prokurorai. Ji nėra tiesa – prezidento senelis buvo lenkas, o minimas asmuo mirė bevaikis.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / Imago / Scanpix nuotr.

Pradėjo bylą dėl genocido

A.Dudos tariamas senelis vėl imtas minėti trečiadienį, kaip apie jį Minske surengtoje tarptautinėje parlamentinėje konferencijoje „Istorinė atmintis: didi pergalė, iškovota vienybe“ užsiminė Baltarusijos generalinis prokuroras Andrejus Švedas.

„Dabar aktyviai dokumentuojame Lenkijos prezidento A.Dudos senelio, kuris priklausė Ukrainos baudžiamajam batalionui ir pasižymėjusio ypatingu žiaurumu, veiklą pirmiausia Minsko ir Vitebsko srityse“, – jį savo kanale „Telegram“ citavo Baltarusijos televizijos kanalas ONT.

Pernai balandį Baltarusijos generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl „šalies gyventojų genocido Didžiojo Tėvynės karo metu“ (tuo metu ji buvo Baltarusijos Sovietų Socialistinė Respublika ir įėjo į Sovietų Sąjungos sudėtį).

Taip pat skaitykite: Ir Andrzejui Dudai rado nebūtų giminių: ar jo senelis buvo Ukrainos karininkas?

A.Švedo žodžiais, Minskas kels klausimą dėl dar gyvų karo nusikaltėlių ekstradicijos atviram teismo procesui Baltarusijoje.

Generalinė prokuratūra esą jau kreipėsi į Rusiją, Vokietiją, kitas šalis teisinės pagalbos dėl dar gyvų kaltininkų ekstradicijos. 18 šalių tariamai gyvena daugiau nei 400 asmenų, siejamų su baltarusių genocidu.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Internete nepaliauja plisti melagiena, esą Lenkijos vadovo Andrzejaus Dudos senelis buvo ukrainietis
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Internete nepaliauja plisti melagiena, esą Lenkijos vadovo Andrzejaus Dudos senelis buvo ukrainietis

Naujienų agentūra „BelTA“ citavo A.Švedą sakius, esą daugelyje baudžiamųjų operacijų dalyvavo Latvijos ir Ukrainos policijos batalionai, kurie buvę ypač žiaurūs.

Minskas esą ketina pateikti įrodymų tarptautiniam tribunolui, kad būtų pradėta baltarusių genocido karo metais pripažinimo procedūra. Kaip tik dėl to esą renkami ir duomenys apie „A.Dudos senelį“.

Užsiminęs apie pastarąjį, pareigūnas pridėjo, kad „tezę apie genetinį ryšį tarp nacių nusikaltėlių ir jų palikuonių patvirtina neginčijami įrodymai bei faktai“.

A.Švedo kalbą aprašė ne tik Baltarusijos, bet ir Rusijos žiniasklaida. Dauguma naujienų portalų pavadinimuose akcentavo, kad tiriama būtent „A.Dudos senelio“ veikla. „Minske paskelbė, kad Lenkijos prezidento senelis priklausė nacių baudžiamajam batalionui“, – informavo TASS.

Bendra tik populiari pavardė

Žinia, esą A.Dudos giminaitis buvo ukrainietis nacionalistas, nėra nauja – internete platinama jau keletą metų. Bet ji nėra teisinga – pats prezidentas ją yra paneigęs. Ukrainietis mirė ne tik keletą dešimtmečių iki gimstant „anūkui“, bet ir be palikuonių.

Melaginga informacija apie prezidento kilmę imta aktyviai platinti po gegužę įvykusio jo vizito į Ukrainą. A.Duda tuo metu išreiškė paramą Rusijos užpultai šaliai, žadėjo siekti Ukrainos narystės Europos Sąjungoje.

Prokremliški žurnalistai „atkapstė“, esą A.Dudos senelis iš tėvo pusės buvo Ukrainiečių nacionalistų organizacijos-Ukrainos sukilėlių armijos (OUN-UPA) leitenanto anūkas. Šią informaciją ėmė aktyviai platinti socialinių tinklų vartotojai.

Taip pat skaitykite: Propagandos taikinys – ukrainiečių ir lenkų santykiai: gąsdina, kad vieni puls kitus.

Lenkijos prezidento senelis buvo tariamai Michailas Duda (Mychailo Ivanovyčius Duda) – vienas iš UPA vadų, kovojęs su lenkais ir dalyvavęs 1943 m. įvykiuose Voluinėje (taip vadinamos tuomet vykusios masinės vietos gyventojų žudynėse).

Ekrano nuotr. iš eadaily.com/Melagienai, esą Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos senelis buvo ukrainietis, – jau ne vieneri metai
Ekrano nuotr. iš eadaily.com/Melagienai, esą Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos senelis buvo ukrainietis, – jau ne vieneri metai

Dar prieš tai vyras esą buvo atsidūręs Baltarusijoje SS pavaldžiame 201-ajame pagalbinės policijos (Schutzmannschaft) batalione. „Mūšiuose su Raudonąja armija ir partizanais batalionas pasižymėjo prastais koviniais įgūdžiais, – rašoma viename tekste apie M.Dudą. – Tačiau ji pasižymėjo taikių Baltarusijos gyventojų žudynėmis, ypač gyvų žmonių deginimu užrakintuose nameliuose ir tvartuose.“

Ši fantazija internete sklando mažiausiai nuo 2015 m. Jau tada A.Duda ją paneigė. Būsimo prezidento senelis turėjo visai kitą vardą ir mirė daug vėliau nei minimas ukrainietis.

„Visiška nesąmonė, – tuomet savo paskyroje „Twitter“ rašė A.Duda. – Mano senelis Aloyza Duda gyveno Stary Sącz mieste, buvo kailininkas ir mirė 1992 m. liepos 1 d.“

M.Duda prezidento senelis niekaip negalėjo būti. Mat jis nusižudė 1950 m., neturėdamas vaikų, tuo labiau anūkų.

Taip pat skaitykite: Lenkijos kariai nesiruošia į Ukrainą: tai yra Rusijos propagandos sukurtas melas.

Andrzejus Sebastianas Duda gimė 1972 m. gegužės 16 d. Krokuvoje. Visą Lenkijos prezidento biografiją galima rasti čia, o čia ir čia susipažinti su jo protėvių biografija.

Vienintelis dalykas, kuris jį sieja su ukrainiečiu – pavardė, kuri yra viena populiariausių ir Lenkijoje, ir Ukrainoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius