Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Propagandos taikinys – ukrainiečių ir lenkų santykiai: gąsdina, kad vieni puls kitus

Ukrainą užpuolusios Rusijos propagandos taikiniu tapo ir jos bei Lenkijos gyventojų santykiai. Nuo pat karo pradžios nesiliauja bandymai suskaldyti lenkus ir ukrainiečius, pavyzdžiui, melagienos apie tariamus Lenkijos planus įvesti savo karius į kaimynės teritoriją ir įsitvirtinti jos vakarinėje dalyje. Bet šie teiginiai yra melas, paremti suklastotu dokumentu ir meistriškais fotomontažais.
Socialiniuose tinkluose platinami vaizdai su plakatais, esą turinčiais paruošti lenkus karių įvedimui į Ukrainą, yra fotomontažas
Socialiniuose tinkluose platinami vaizdai su plakatais, esą turinčiais paruošti lenkus karių įvedimui į Ukrainą, yra fotomontažas / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Parašo nepasivargino pakeisti

Socialiniuose tinkluose pasirodė raštas, kuriuo Lenkijos kariuomenei nurodoma ruoštis žygiuoti į Ukrainą. Tai tariamai esąs įsakymas brigados generolui Grzegorzui Grodskiui.

Ginkluotųjų pajėgų generalinio vado generolo leitenanto Jaroslawo Mikos pasirašyto dokumento kopiją, kaip teigiama, paskelbė Ukrainos žvalgybininkai.

„Lenkijos kariuomenė pasiruošusi įvesti karius į Galiciją ir Voluinę“, – tvirtina vienas „Facebook“ vartotojas ir paaiškina, esą Ukrainos žvalgyba turi dokumentą su įsakymu informuoti visus karius apie pasirengimą perimti strateginių objektų kontrolę dviejuose regionuose – Lvivo ir Voluinės. Dėl to oro desanto batalionai esą turi būti kovinėje parengtyje.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialiniuose tinkluose platinamas suklastotas dokumentas dėl Lenkijos karių įvedimo į Ukrainą
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialiniuose tinkluose platinamas suklastotas dokumentas dėl Lenkijos karių įvedimo į Ukrainą

Vienas pirmųjų raštą paskelbė prokremliškas Rusijos žurnalistas Andrejus Medvedevas, pasidalijęs įrašu iš „Telegram“ kanalo „OpenUkraine“.

Dar anksčiau jis pasirodė kitame kanale „Spletnica“ (rus. „Paskalos“). Pastarajame kanale reiškiasi Ukrainos piliečiai, anot šios šalies karinės žvalgybos pareigūnų, Rusijos užverbuoti situacijai šalyje destabilizuoti. Prieš gerus metus teismas buvo leidęs jį uždrausti.

Karius į Ukrainą tariamai ruošiamasi įvesti, siekiant atkurti istorinę teisybę. Tačiau Lenkijos kariai nesiruošia į Ukrainą: tai yra Rusijos propagandos sukurtas melas.

Panašu, kad raštas internete buvo platinamas tiesiog kopijuojant visą įrašą, nes daugumoje rusiškų komentarų matyti ta pati klaida J.Mikos pavardėje (Mikax), tikriausiai atsiradusi naudojantis teksto vertimo programa.

Šis tekstas yra klastotė. Ukrainos žvalgybos tarnybos Pagrindinis direktoratas niekada neskelbė jokio panašaus dokumento. Lenkijos Generalinis štabas taip pat paneigė jį buvus: „Pastebėjome šį dokumentą keliose „Twitter“ paskyrose. Tai yra sufalsifikuotas Lenkijos Generalinio štabo įsakymas. Visas dokumentas yra KLASTOTĖ!“

Taip kariškiai sureagavo, kai raštas buvo paskelbtas paskyroje „OSINTdefender“. OSINT reiškia „atvirųjų šaltinių žvalgyba“ (angl. open-source intelligence) – informacijos iš viešai prieinamų šaltinių rinkimas ir analizė. Tiesa, daugiau nei 160 tūkst. sekėjų turinčioje paskyroje iškart buvo suabejota dokumento autentiškumu.

Faktų tikrinimo tinklalapio „Stop Fake“ analizė parodė, kad jis atsirado pakeitus vasario 22 d. įsakymą dėl skiepijimo nuo COVID-19 Lenkijos kariuomenėje. Jį pasirašė Generalinio štabo vadas generolas Rajmundas T.Andrzejczakas – klastotėje net paliktas karininko parašas, tik atsirado gen. ltn. J.Mikos pavardė, išlikę ir antspaudai.

Viršus irgi pakeistas nedaug. „Vasaris“ vietoj „balandžio“ datoje, kaip ir originaliame dokumente, atrodo lyg parašytas kompiuteriu, bet įsakymo numeris ir diena parašyti ranka ir akivaizdžiai kito žmogaus.

Tačiau pats rašto tekstas – visai kitoks. Jis gerokai sutrumpėjo (liko tik žmogaus, kuriam adresuotas įsakymas, pareigos ir pavardė, bei dvi teksto pastraipos), žodis „įsakau“ patrauktas kairėn ir perrašytas didžiosiomis raidėmis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinamas suklastotas dokumentas dėl Lenkijos karių įvedimo į Ukrainą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinamas suklastotas dokumentas dėl Lenkijos karių įvedimo į Ukrainą

Yra ir daugiau detalių, rodančių, kad raštas nėra tikras. Pavyzdžiui, brg. gen. G.Grodskis, kuriam esą adresuotas įsakymas, balandžio pradžioje buvo pervestas į rezervą ir nebėra 6-osios oro desanto brigados vadas.

Be to, siekiant, kad „dokumentas“ atrodytų patikimiau, ant jo atsirado vandens ženklas, kuriame galima įžiūrėti kardą naguose laikantį erelį ir lotynišką frazę „Sapiens dominabitur astris“ („Išmintis valdys žvaigždes“).

Tai yra Ukrainos karinės žvalgybos ženklas ir šūkis. Virš šių žodžių ukrainietiškai užrašytas institucijos pavadinimas. Vargiai tikėtina, kad Lenkijos kariams duotas įsakymas būtų surašytas ant ukrainietiško blanko, kokį naudoja Ukrainos karinė žvalgyba.

Melagiena – „objektyvus požiūris“

Dar vienas tariamas įrodymas, esą Lenkija ruošiasi įvesti karius į Ukrainą, – Varšuvos gatvėse iškabinti reklaminiai stendai, kurie turėjo paruošti gyventojus invazijai į kaimyninę šalį.

Viename „Telegram“ kanale paskelbta minėto gen. ltn. J.Mikos nuotrauka ant autobusų stotelės šono. Virš karininko atvaizdo lenkiškai parašyta „Laikas prisiminti istoriją“.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialiniuose tinkluose platinami vaizdai su plakatais, esą turinčiais paruošti lenkus karių įvedimui į Ukrainą, yra fotomontažas
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Socialiniuose tinkluose platinami vaizdai su plakatais, esą turinčiais paruošti lenkus karių įvedimui į Ukrainą, yra fotomontažas

Tai greičiausiai yra užuomina į Lenkijai istorinį „sandorį“, kai po Pirmojo pasaulinio karo Vakarai, atstovaujami Antantės, kolektyviai pripažino Varšuvos teisę pirmiausia okupuoti dalį Ukrainos, siekiant apsaugoti gyventojus nuo bolševikų grėsmės, o vėliau šias teritorijas įtraukti į Lenkijos valstybę.

„Telegram“ kanale „BelVestnik“, kuris skelbiasi pateikiantis „objektyvų autorinį požiūrį į įvykius Baltarusijoje ir užsienyje“, po nuotrauka parašyta: „Ukrainos vėliavoms Varšuvoje – viskas.

Vietoj propagandos apie „kenčiančią“ Ukrainą Varšuvoje iškabino motyvuojančius plakatus su lenkų generolo J.Mikos citata „Laikas prisiminti istoriją“.

Lenkijos vyriausybė suka karinę propagandą, ruošdama vietos gyventojus greitam lenkų karių įvedimui į Vakarų Ukrainą.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos kariai pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos kariai pasienyje

Ta pati nuotrauka pasirodė ir „Facebook“ grupėje „Govorit velikij Lviv“ (rus. „Kalba didysis Lvivas“). Kitoje grupėje „Antifašist“ buvo paskelbta nuoroda į straipsnį apie istoriją, kurią esą reikia prisiminti. Jis buvo iliustruotas panašaus plakato, tik pakabinto kitoje vietoje, nuotrauka.

Tačiau tokios „reklaminės kampanijos“ nebuvo – šie vaizdai yra fotomontažas. Lenkijos ginkluotųjų pajėgų vyriausioji vadovybė portalui demagog.org.pl paneigė reklaminių stendų autentiškumą.

„Informuoju, kad socialiniuose tinkluose platinamos nuotraukos yra sąmoningai parengta dezinformacinė medžiaga, – nurodyta portalui pateiktame atsakyme. – Vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas niekada nedalyvavo tariamoje kampanijoje.

Platinama medžiaga yra netikra. Klaidina ir turinys, ir medžiagoje publikuojamos nuotraukos.“

Vida Press nuotr./Varšuva, Lenkija
Vida Press nuotr./Varšuva, Lenkija

Portalo žurnalistai savo akimis įsitikino, kad ten, kur esą kabo generolo nuotraukos, nieko panašaus nėra. Čia palyginti socialiniuose tinkluose platinami ir realūs vaizdai, kaip atrodo įvairios Varšuvos vietos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius