Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Angela Merkel: Turkija privalės vykdyti jai iškeltas sąlygas

Kanclerė Angela Merkel trečiadienį leido suprasti, kad Europos Sąjunga nesieks susitarimo su Ankara bet kokia kaina, siekiant išspręsti Bendriją apėmusią migrantų krizę, ir paragino Europos lyderius tvirtai laikytis savo požiūrio į žmogaus teisių Turkijoje užtikrinimą.
Angela Merkel ir Ahmetas Davutoglu
Angela Merkel ir Ahmetas Davutoglu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pripažindama, kad šios savaitės derybos Briuselyje gali pasiūlyti „pirmą tikrą galimybę“ išspręsti migrantų krizę, ji perspėjo, kad Turkijai reikia įvykdyti ES iškeltas sąlygas, jog būtų patenkinti jos pagrindiniai reikalavimai.

ES ir Turkijos lyderiai praėjusią savaitę susitarė dėl preliminaraus plano sugrąžinti Ankarai į Graikiją atvykusius nelegalius migrantus, mainais iš jos perimant pabėgėlius iš Sirijos.

Už tai Turkija reikalauja 6 mlrd. eurų pagalbos, laisvų kelionių jos piliečiams Šengeno erdvėje ir jos stojimo į ES proceso paspartinimo.

Kalbėdama parlamente, artėjant susitikimui Briuselyje, kur ES lyderiai aptars paruoštas sutarties sąlygas, A.Merkel pareiškė: „ES viršūnių susitikimas rytoj ir penktadienį parodys, ar mes galime pasiekti susitarimą, kuris mums pirmą kartą suteiks tikrą galimybę rasti ilgalaikį ir visai Europai naudingą pabėgėlių krizės sprendimą“.

A.Merkel taip pat pabrėžė, kad ji nesieks susitarimo su Turkija bet kokia kaina.

Apie Ankaros reikalavimus paspartinti jos stojimo į ES procesą, ji sakė: „Derybos su Turkija dėl ES narystės yra neterminuotos – jų tikrai dabar nėra darbotvarkėje“.

Ankarai keliamos stojimo į ES sąlygos „lieka nepakitusios ir nepasikeis“, sakė ji, atkreipdama dėmesį į tarptautinės bendruomenės susirūpinimą dėl pilietinių laisvių Turkijoje.

„Nereikia ir sakyti, kad mes išsakėme savo įsitikinimus Turkijai dėl, pavyzdžiui, spaudos laisvės apsaugos arba elgesio su kurdais“, – kalbėjo A.Merkel.

Sąlygos, kad Turkijos piliečiai galėtų laisvai keliauti Šengeno erdvėje, taip pat lieka nepakitusios, pridūrė Vokietijos lyderė.

„Labai svarbu, kad Turkijai (iškeltos) sąlygos, siekiant bevizio režimo, nesikeičia“, – pabrėžė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius