-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anksčiau sužaloto vaiko atvaizdas naudojamas sugraudinti dėl karo Ukrainoje

Net geriausi norai karo metu, norint atskleisti priešo žiaurumą, gali pagimdyti melagieną. Taip nutiko socialinių tinklų vartotojams, ėmusiems platinti galūnių netekusio berniuko nuotrauką kaip per karą Ukrainoje sužalotų vaikų simbolį. Bet šioje apdovanojimų spėjusioje pelnyti fotografijoje matomas vaikas buvo sužeistas ne dabartinio karo metu, o 2015 m., kai detonavo rasta nesprogusi raketinė granata.
2015 m. Donbase sužalotas Mykola
2015 m. Donbase sužalotas Mykola / Ekrano nuotr. iš „Odnoklassniki“

Platino ir iš Vilniaus

Socialiniuose tinkluose vaiko, atvirai rodančio sužalotas galūnes bei randuotą veidą, nuotrauka dalijamasi jau kelias savaites. Atvaizdas ėmė plisti pačiame karo Ukrainoje įkarštyje, tad be didelių paaiškinimų reikėtų suprasti, jog kalbama apie būtent apie jo metu nukentėjusį vaiką.

„Tai reiškia sužeistą vaiką“, – lakoniškai pakomentavo vienas čekas. Kiti sukonkretino – užsiminė apie Rusijos ar paties jos prezidento Vladimiro Putino kaltę.

„Tai padarė rusai, – pažymėjo Ukrainos parlamentarė Lesia Vasylenko. – Jie nėra didi tauta. Jie neturi, kuo didžiuotis. Visus jų kultūrinius pasiekimus nusveria žaizdos, kurias jie palieka Ukrainos vaikams.“

„Neprovokuokite Putino, – sarkastiškai rašė kita ukrainietė. – Pasakykite tai šiam berniukui. Pasakykite šimtams sužeistų ir žuvusių Ukrainos vaikų. Nepamirškite, žiūrėdami „Euroviziją“, susimokėti už rusišką naftą ir dujas, kad Putinas galėtų pagaminti daugiau ginklų savo kariuomenei.“

Ši nuotrauka tapo pretekstu pakritikuoti prorusiškame „Telegram“ kanale pavadinimu „Melagienų kapinės“. Neseniai jame buvo paskelbta vieno Vilniaus gyventojo įrašo iš kito socialinio tinklo „Odnoklassniki“ ekrano nuotrauka.

Iš pradžių pastarajame įraše prie berniuko atvaizdo baltarusiškai kreipiamasi į tikinčiuosius „banderovcais“ ir „nacistais“, kurie paskatino Rusijos prezidento Vladimiro Putino denacifikaciją – „ukrainiečių tautos išnaikinimą“.

Įrašo autorius pažymi, kad šie „nacistai“ yra gimę 2016–2018 m., ir paliepia: „Žiūrėkite ir atsiminkite šiuos vaikus 24 valandas per parą!“

Toliau rusiškai paaiškinta, esą kadras – iš Zaporižios vaikų ligoninės. Joje gydomi mažieji, kurie nukentėjo nuo okupantų „gelbėjimo“ ir kurių likimai amžiams suluošinti.

Minėtame „Telegram“ kanale šis įrašas sukritikuotas: „Paskutinis dalykas kare – slėptis už vaikų. Tai pasakytina ir apie informacinį karą.

Šią berniuko nuotrauką „pribaltai“ platina kaip Rusijos kariuomenės veiksmų per specialiąją operaciją Ukrainoje pasekmes. <…>

Dabar pasakykime tiesą – šitą berniuką 2015 m. Volodarskojės kaime netoli Mariupolio sužalojo ukrainiečių sviedinys. Tuo metu šis kaimas buvo toli nuo fronto linijos. Jo vardas – Kolia, jo 4 metų brolis tada žuvo.“

Įrašas apie Zaporižios ligoninę „Odnoklassniki“ paskyroje, kurios pavadinimas – Chto ty hetki Svoj tutejšy – sutampa su žinomos Baltarusių pankroko grupės „Lyapis Trubetskoy“ dainos „Не быць скотам“ (balt. „Nebūk žvėris“) pirma eilute, tikrai buvo.

Ekrano nuotr. iš „Odnoklassniki“/Berniuko atvaizdas buvo pridėtas prie tikrai Zaporižės ligoninėje darytų nuotraukų
Ekrano nuotr. iš „Odnoklassniki“/Berniuko atvaizdas buvo pridėtas prie tikrai Zaporižės ligoninėje darytų nuotraukų

Sužaloto berniuko nuotrauka su piktu komentaru pasirodė balandžio 12 d. Greta komentaro buvo pridėtas visas albumas. Kitos penkios fotografijos tikrai buvo iš minėtos ligoninės, jas visos iliustruoja į kovo 29 d. paskelbtą Vokietijos leidinio „Der Spiegel“ reportažą iš šios gydymo įstaigos.

Už nuotrauką – kritika garsiam žurnalistui

Rašinyje pasakojama apie įvairias vaikų patirtas traumas: šrapneliai galvoje ar šone, skilusi kaukolė, dalinis smegenų audinio poslinkis, peršautas žandikaulis, kojos sužalojimas, dėl kurio šią teko amputuoti, rankos lūžis keliose vietose.

Žurnalistai nufotografavo aprašomus vaikus, nuotraukose matyti ir jų sužaloti kūnai, tad galūnių netekęs berniukas atrodo kaip jų likimo brolis.

Vienintelė abejonių galinti kelti detalė – kiti albume matomi vaikai guli ligoninės lovose su akivaizdžiai neseniai patirtais sužalojimais, o jo ranka ir kojos atrodo jau kiek apgydytos.

Nuotr. iš Sviatoslavo Vakarčuko „Facebook“ profilio/Sunkiai sužeistas mažasis Artiomas Zaporižios ligoninėje
Nuotr. iš Sviatoslavo Vakarčuko „Facebook“ profilio/Sunkiai sužeistas mažasis Artiomas Zaporižios ligoninėje

Būtent ši detalė yra raktas į tikrąją vaiko istoriją. Atvirkštinė nuotraukų paieškos sistema „TinEye“ rodo, kad jo nuotrauka internete buvo galima rasti jau 2016 m., vėliau ji buvo naudojama prie įvairių straipsnių, tinklaraščiuose ir socialinių tinklų įrašuose bent po kelis kartus per metus.

Pastaraisiais mėnesiais fotografija buvo platinama kaip Rusijos agresijos Ukrainoje pasekmių įrodymas. Į šį chorą įsiliejo ir žinomas Italijos žurnalistas, knyga apie mafiją išgarsėjęs rašytojas ir dėl to labiausiai medžiojamu autoriumi tapęs Roberto Saviano.

„Neieškoti Putino karo pateisinimo yra tų, kurie seka šio konflikto, žalojančio civilių žmonių kūnus, atminties pėdsakais, – parašė jis savo paskyroje „Twitter“. – Gerbti šį skausmą reiškia netapti Maskvos propagandos garsiakalbiu.“

R.Saviano sulaukė kritikos Italijos žiniasklaidoje, kad skelbia seną nuotrauką, o kalba apie dabartinį karą Ukrainoje.

„Lenktynėse dėl visuomenės nuomonės negali trūkti dėmesio detalėms, nes yra didelė rizika iškraipyti informaciją, – aiškino vienas tinklalapis. – Ir štai tokią klaidą padarė rašytojas, kuris ne tik atsidūrė viešos audros centre, bet ir buvo apkaltintas dezinformavimu, o tai yra pats blogiausias kaltinimas, kuris gali nutikti dirbantiems žurnalistais.“

Ne viename įraše socialiniuose tinkluose (čia, čia) buvo dalijamasi minėta ekrano nuotrauka su įrašu „Odnoklassniki“ paskyroje, nurodant, kad vaiko atvaizdą lydi klaidinanti informacija.

Sužaloto berniuko fotografija socialiniuose tinkluose pasirodė ir prieš pat Rusijai užpuolant Ukrainą.

Susižalojo žaisdamas

Vaiko, kurio vardas Mykola Nyžnykovskis, istorija buvo išsamiai aprašyta žiniasklaidoje jau prieš keletą metų. Netoli Mariupolio gyvenusio berniuko gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis 2015-ųjų rugpjūčio pabaigoje.

Tuomet jis kartu su 4-mečiu broliuku Danylo ir keliais draugais lauke, kurį Ukrainos kariuomenė per 2014 m. prasidėjusį konfliktą Donbase buvo pavertusi treniruočių teritorija, rado nesprogusią granatą. Iš to gimė melagiena, esą vaiką sužalojo patys ukrainiečiai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Asociatyvinė nuotrauka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Asociatyvinė nuotrauka

Ant kelio perneštai granatai detonavus, Danylo žuvo iškart, o 11-metis brolis patyrė sunkius galūnių, veido, kaukolės ir vidaus organų sužeidimus. Vėliau berniukas prisiminė galvojęs, kad neteko burnos, mat jautė vien kraujo skonį.

Mykolos gyvybė buvo išsaugota, bet abi kojas ir vieną ranką teko amputuoti. Stokodami reikalingos technikos ir specifinių žinių, vietos medikai nebegalėjo suteikti jam tolesnio gydymo ir padėti jam judėti pačiam, ne vežimėlyje.

Berniuko gydymą perėmė gydytojai savanoriai iš Kanados, atvykę į Ukrainą teikti pagalbą Donbase sužeistiems kariams. Kadangi nėra pediatrai, jiems buvo neramu imtis mažojo paciento, juoba teko prašyti leidimo pervežti jį į karinę ligoninę (tik ten kanadiečiams buvo leista užsiimti gydymu).

Galiausiai berniukas tolesnei medikų priežiūrai išvyko į Monrealį ir buvo paguldytas į vieną iš „Shriners“ vaikų ligoninių. Kaip tik ten Mykolą, sėdintį ant lovos, 2015 m. pabaigoje nufotografavo Marta Iwanek. Ši nuotrauka jai pelnė Tom Hanson fotožurnalistikos apdovanojimą, kurį teikia Kanados žurnalistikos fondas (CJF) ir „The Canadian Press“.

VIDEO: Mykola Nyžnykovskis, kuris per sprogimą 2015 m. netoli Mariupolio neteko abiejų kojų ir rankos

Mykola sulaukė didžiulio kanadiečių dėmesio. Su juo susitiko ne tik įtakingi politikai, bet ir premjeras Justinas Trudeau, buvo sukurtas ir specialus berniuko puslapis.

Ukrainos Generalinės prokuratūros duomenimis, per daugiau nei dešimt savaičių besitęsiantį karą žuvo mažiausiai 226 vaikai, dar 415 buvo sužeisti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius