-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai demaskavo suplanuotą Julijos Navalnajos kalbą apie vyrą ir tariamą draugą?

Sąmokslo teorijos ir melagienos kuriamos jau ne vien apie praėjusią savaitę mirusį Aleksejų Navalną, bet ir apie jo našlę. Už širdies griebianti Julijos Navalnajos kalba Miuncheno saugumo konferencijoje kai kuriems internautams pasirodė suplanuota. Dar daugiau – rastas net tariamas moters meilužis, Londone gyvenantis Rusijos opozicionieriaus rėmėjas, su kuriuo jie prieš keletą metų nusifotografavo stovėdami arti vienas kito.
Internete platinami gandai apie neva suplanuotą Julijos Navalnajos kalbą dėl vyro mirties ir tariamus jos nesantuokinius Julijos Navalnajos ryšius
Internete platinami gandai apie neva suplanuotą Julijos Navalnajos kalbą dėl vyro mirties ir tariamus nesantuokinius Julijos Navalnajos ryšius / Ekrano nuotr. iš „X“

Mano kalbą buvus suplanuotą

Apie 47-erių Rusijos opozicijos lyderio mirtį buvo pranešta praėjusio penktadienio, vasario 16-osios, popietę. Neilgai trukus žinią pakomentavo ir pati jo sutuoktinė.

Emocionalus J.Navalnajos pareiškimas nuskambėjo Miuncheno saugumo konferencijoje, kur Europos lyderiai ir ekspertai diskutavo apie Europos Sąjungos ateitį bei kitas tarptautines aktualijas.

VIDEO: Emocinga Julijos Navalnajos kalba Miuncheno saugumo konferencijoje

Kartu pasipylė ir internautų komentarai. Kol vieni gilinosi į galimas mirties priežastis ir, pavyzdžiui, aiškino, kad A.Navalną galėjo pražudyti skiepai nuo COVID-19, kiti stebėjosi jo našlės dalyvavimu tokio aukšto lygio renginyje kaip tik tuo metu, kai vyras iškeliavo Anapilin. Tai esą negalėjo būti sutapimas.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Aleksejų Navalną pakirto COVID vakcina, kuri Rusijoje net neįregistruota?

Viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos pakomentavodu atsitiktinius atsitiktinumus, tikrai visiškai atsitiktinius“.

„1. Miuncheno saugumo konferencija prasidėjo kartu su A.Navalno mirtimi (arba tiesiog A.Navalnas mirė būtent tą dieną, kai prasidėjo Miuncheno saugumo konferencija).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete skleidžiama informacija, esą Julijos Navalnajos kalba Miuncheno saugumo konferencijoje buvo paruošta iš anksto
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete skleidžiama informacija, esą Julijos Navalnajos kalba Miuncheno saugumo konferencijoje buvo paruošta iš anksto

2. J.Navalnaja, kurią JAV Valstybės departamentas nuo 2021 m. pradėjo vadinti našle, atsidūrė Miunchene savo vyro mirties dieną ir pirmąją MSC (konferencijos pavadinimo angliškai trumpinys – red. past.) dieną su visiškai paruošta kalba, skirta A.Navalno mirčiai“, – rašė internautė.

Tai buvo ne jos mintys, o vieno „X“ vartotojo, kuris vis paskelbia klaidinančios informacijos, įrašas, išverstas į lietuvių kalbą.

Šį sutapimą – moters dalyvavimą konferencijoje, kuri prasidėjo kaip tik tą dieną, kai pranešta apie jos vyro mirtį, – komentavo ir daugiau internautų.

Minėtas „X“ vartotojas atkreipė dėmesį, kad „po savo ilgos kalbos J.Navalnaja priėjo prie (buvusios JAV Atstovų Rūmų pirmininkės) Nancy Pelosi, pabučiavo ją ir šypsodamasi padėkojo“.

Ekrano nuotr. iš „X“/Internete platinami gandai apie tariamus nesantuokinius Julijos Navalnajos ryšius
Ekrano nuotr. iš „X“/Internete platinami gandai apie tariamus nesantuokinius Julijos Navalnajos ryšius

Jis taip pat citavo psichologą, melo ekspertą Paulą Ekmaną, anot kurio, moteris Miunchene po vyro mirties „negalėjo nuslėpti džiaugsmo ir atsipalaidavimo“.

Našlei po emocingos kalbos pasitraukus nuo tribūnos, N.Pelosi išties priėjo prie jos ir pareiškė užuojautą.

Netiko, kad nusišypsojo

J.Navalnaja Miuncheno saugumo konferencijoje atsidūrė ne laukiant A.Navalno mirties (tokia įvykių baigtis, žinant kai kurių V.Putino režimo priešininkų likimą, buvo tikėtina, bet niekas Vakaruose negalėjo numanyti, kad tai įvyks būtent prasidedant renginiui).

Jos pavardę galima rasti dalyvių, tarp kurių buvo daugelis valstybių ir vyriausybių vadovų, gynybos ir užsienio reikalų ministrų, ekspertų, įtakingų akademikų, verslo ir pilietinės visuomenės atstovų, sąraše iškart po Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos.

Moteris konferencijoje dalyvavo kaip A.Navalno įkurto Antikorupcijos fondo Patariamosios tarybos pirmininkė. Ši nevyriausybinė organizacija buvo įkurta dar 2011 m. ir vienu pagrindinių savo tikslų skelbia kovą su V.Putinu „iki pergalės“. Iš privačių lėšų finansuojamas fondas yra atlikęs ne vieną tyrimą apie aukštų Rusijos valdžios pareigūnų korupciją.

2019 m. rudenį Rusijos teisingumo ministerija paskelbė fondą „užsienio agentu“. 2021 m. birželį Maskvos miesto teismas jį pripažino ekstremistine organizacija ir likvidavo, tačiau kitąmet A.Navalnas, jau įkalintas, paskelbė apie tarptautine organizacija tapusio fondo veiklos atnaujinimą. J.Navalnaja, kuri yra ir fondo direktorių tarybos narė, pranešė tęsianti vyro veiklą.

Miunchene ji bendravo ir su daugiau svarbių politikų, pavyzdžiui, su Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen. Internete platinamame vaizdo įraše matyti, kaip jos apsikabina, persimeta keliais žodžiais. J.Navalnaja tuomet atrodė labiau tvardanti ašaras, ne besišypsanti.

Komentarai apie jos reakciją ir gedulą yra nepagrįsti bei nepagarbūs. Mirus artimam žmogui gali apimti įvairūs jausmai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ A. Navalnui skirtos žvakės prie Rusijos ambasados
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./ A. Navalnui skirtos žvakės prie Rusijos ambasados

Nežinia, kiek ašarų moteris galėjo išlieti vos sužinojusi apie vyro mirtį ir net per visą laiką, kai jis kalėjo ar po apnuodijimo buvo atsidūręs komoje, kiek ji yra stipri psichologiškai ir sugebanti susitvardyti. Šypsena našlė galėjo sureaguoti, pavyzdžiui, į žodžius, kuriais buvo prisiminta velionio veikla, ar sulaukusi užuojautos žodžių.

Sukūrė didžiulį verslą ir emigravo

Internautai neapsiribojo replikomis apie J.Navalnajos dalyvavimą konferencijoje ir emocijas. Ne vienas net tarėsi demaskavęs jos nesantuokinius ryšius.

Socialiniuose tinkluose imta dalintis nuotrauka, kurioje matyti moteris, panaši į J.Navalnają, ir greta stovintis barzdotas tamsiaplaukis vyras, akivaizdžiai ne A.Navalnas.

„Ji ir Londone gyvenantis, pasak gandų, draugas, rusų milijonierius Jevgenijus Čičvarkinas“, – kas pozuoja, paaiškino jau minėtas „X“ vartotojas.

Kituose įrašuose vyras atvirai vadinamas meilužiu, tai esą paaiškina „šou Miunchene“.

Ekrano nuotr. iš „X“/Internete platinami gandai apie tariamus nesantuokinius Julijos Navalnajos ryšius
Ekrano nuotr. iš „X“/Internete platinami gandai apie tariamus nesantuokinius Julijos Navalnajos ryšius

Šios pikantiškos detalės neturi nieko bendro su tiesa. Internete esama daug informacijos apie Jevgenijų Čičvarkiną. 49-erių vyras įspūdį daro ne vien ekstravagantiška išvaizda ir Salvadoro Dali stiliaus ūsais, bet ir biografija bei pasiekimais versle.

Ekrano nuotr. iš „X“/Internete platinami gandai apie tariamus nesantuokinius Julijos Navalnajos ryšius
Ekrano nuotr. iš „X“/Internete platinami gandai apie tariamus nesantuokinius Julijos Navalnajos ryšius

Jau mokyklos suole ėmė prekiauti (pirkdavo cigaretes blokais ir šiek tiek brangiau pardavinėdavo pakeliais). Baigęs ekonomikos studijas net siekė daktaro laipsnio, bet neapgynė disertacijos. Tuo metu jaunuolis ėmė prekiauti turguje, bet tikrosios sėkmės sulaukė 1997 m., kai kartu su bičiuliu įkūrė mobiliųjų telefonų pardavimo kompaniją „Euroset“.

Dėl J.Čičvarkino sumanumo šio amžiaus pradžioje bendrovė ėmė lyderiauti Maskvoje ir plėstis į regionus. 2008 m. įkūrėjai kompaniją pardavė. J.Čičvarkinas net turėjo politinių ambicijų, dalyvavo vienos liberalios partijos veikloje.

2018 m. vyras išskrido į Londoną ir niekada nebegrįžo gimtinėn. Jungtinės Karalystės sostinėje emigrantas atidarė vyno parduotuvę pretenzingu pavadinimu „Hedonism Wines“.

J.Čičvarkinas yra ne tik užkietėjęs V.Putino kritikas bet ir aktyvus Ukrainos rėmėjas, vien per pirmuosius karo metus jai perdavė medicininės paramos už 4,5 mln. svarų (maždaug 5,26 mln. eurų). Yra įkūręs Rusijos antikarinį komitetą, rėmė A.Navalno veiklą.

Su pirma žmona Antonina verslininkas susilaukė sūnaus ir dukters. Jie abu persikėlė į Londoną, bet netrukus pranešė apie skyrybas. Su dabartine drauge Tatjana Fokina, su kuria įkūrė minėtą vyno parduotuvę, vyras augina dukrą. Jie nėra susituokę, bet viešuose šaltiniuose nėra informacijos, kad net neįteisintuose santykiuose J.Čičvarkinas būtų nusižengęs ištikimybei.

Fotografavo gyvenimo draugė

Verslininko paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“ galima rasti ne vieną nuotrauką, kurioje matyti T.Fokina ar jie abu (čia, čia, čia). Jis yra dalijęsis ir J.Navalnajos atvaizdais, pavyzdžiui, kai dokumentinis filmas „Navalnas“ apie jos vyrą laimėjo „Oskarą“.

J.Čičvarkino paskyroje galima rasti ir tą pačią nuotrauką, kuria dabar žmonės dalijasi kaltindami moterį nesantuokiniais ryšiais. Ją vyras paskelbė 2021 m. rugpjūčio 17 d. Tuo metu A.Navalnas, ekstremistine pripažintos ir likviduotos organizacijos vadovas, buvo laikomas už grotų.

„Su pirmąja Ateities Nuostabios Rusijos ponia“, – taip prie nuotraukos pakomentavo vyras. Jis nurodė, kad pozavo Jūrmaloje (Latvija), o fotografavo J.Fokina (tai galima suprasti iš grotažymės „mano kovos draugė“, kuria pažymimos nuotraukos su moterimi). „Laisvę A.Navalnui!“ – dar pridėjo J.Čičvarkinas.

Vargiai tikėtina, kad jis, su J.Navalnaja palaikydamas intymius ryšius, būtų kartu rodęsis viešai, skelbęs tiek paramos jos vyrui ir dar pozavęs savo partnerei. Nepaisant to, ne vienas komentatorius piktinosi ir vieno, ir kito (kaip galimai neištikimų antrosioms pusėms) elgesiu, moterį net vadino paleistuve.

Pranešus apie A.Navalno mirtį, J.Čičvarkinas savo paskyroje „Instagram“ vietoj nuotraukos įkėlė juodą stačiakampį, o kitą dieną pasidalijo nuotrauka, kurioje jie stovi vienas greta kito, ir išvardijo kelias veiklas, kuo užsiėmė A.Navalnas.

15min verdiktas: melas. J.Navalnajos dalyvavimas Miuncheno saugumo konferencijoje buvo suplanuotas, bet jos kalba apie vyro mirtį – ne. Gandai apie nesantuokinius jos ryšius su A.Navalno rėmėju yra nepagrįsti, jie pagrįsti keleto metų senumo jų nuotrauka, kurią padarė vyro draugė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius