-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai egiptiečiai puolė brautis per sieną, kad padėtų Gazos Ruožo gyventojams?

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu platinamas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip keli tūkstančiai žmonių eina dykuma, nešini baltomis kuprinėmis. Aiškinama, esą tai – egiptiečiai, prasibrovę pro užvertą sieną, kad galėtų Gazos Ruožo gyventojams nugabenti vandens ir maisto atsargų. Tačiau realybėje šis vaizdo įrašas neturi su tuo nieko bendra.
Stop kadras iš vaizdo įrašo
Stop kadras iš vaizdo įrašo / Ekrano nuotr.

„Egiptiečiai kirto sieną, kad pristatytų Gazos gyventojams vandens, maisto ir kitų atsargų #gaza #palestine“, – skelbiama vaizdo įrašo, platinamo „Tiktok“ tinkle, prieraše.

Daugybė komentatorių sveikina tokį „paprastų žmonių“ atsidavimą ir ryžtą, nemažai žinučių apie šį įrašą platinama rusakalbei auditorijai. Tačiau iš tiesų tokio įvykio niekada nebuvo.

Užverti pasienio ruožai

Nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios Gazos Ruože padėtis vis sudėtingėja, tačiau nepaisant to, artimiausi kaimynai – Egiptas ir Jordanija – neskuba atverti sienų.

Šios dvi šalys, kurios supa Izraelį priešingose pusėse ir ribojasi atitinkamai su Gazos Ruožu ir Vakarų krantu, griežtai pareiškė nepriimsiančios pabėgėlių.

Tiesa, kiek vėliau Egipto pozicija kiek sušvelnėjo ir lapkričio pradžioje Egipto užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad šalis padės iš karo nuniokoto Gazos Ruožo evakuoti apie 7 tūkst. užsienio piliečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų.

Nuo pat karo pradžios ši šalis laikėsi griežtos pozicijos: Egiptas įleis pagalbą Gazos Ruožui, tačiau priešinsis bet kokiam bandymui spausti įsileisti didelį skaičių palestiniečių pabėgėlių.

Prezidentas Abdel Fattah el-Sissi pareiškė, kad dabartiniu karu siekiama ne tik kovoti su Gazos Ruožą valdančia „Hamas“, „bet ir bandoma priversti civilius gyventojus persikelti į Egiptą“. Jis įspėjo, kad tai gali sužlugdyti taiką regione.

Jordanijos karalius Abdullah II spalio pradžioje skelbė panašią žinią: „Jokių pabėgėlių Jordanijoje, jokių pabėgėlių Egipte“.

Egipto vadovas taip pat išreiškė nuogąstavimą, kad dėl masinės migracijos atsirastų pavojus, jog „Hamas“ kovotojai gali persikelti į Egipto Sinajaus pusiasalį, iš kur jie gali rengti išpuolius prieš Izraelį ir kelti pavojų daugiau nei 40 metų galiojančiai abiejų šalių taikos sutarčiai.

Izraelis taip pat nutraukė vandens, maisto, degalų ir energijos tiekimą į Gazos Ruožą, o iš Egipto, pagal JAV sudarytą susitarimą, įleidžiama tik nedidelė dalis pagalbos.

Taigi, vaizdo įrašas, kaip tūkstantinė minia su baltais krepšiais ant nugarų neva pėsčiomis traukia link Gazos Ruožo, nėra humanitarinės pagalbos gabenimo vaizdai.

„Reuters“/„Scanpix“/Gazos Ruožas
„Reuters“/„Scanpix“/Gazos Ruožas

Gabeno, bet ne vandenį ir vaistus

Išanalizavus įrašą „InVID-WeVerify“ tikrinimo įrankiu, galima nustatyti, kad filmuota medžiaga internete buvo paskelbta mažiausiai mėnesį iki „Hamas“ teroristinio išpuolio Izraelyje 2023 m. spalio 7 d.

Socialinio tinklo „X“ (buv. „Twitter“) paskyra, pavadinta „Mahamat M Adam Bechir“, šį vaizdo įrašą išplatino 2023 m. rugsėjo 7 d.

Antraštė skelbia, kad jis buvo nufilmuotas Egipto ir Libijos pasienyje.

Kai kurie interneto vartotojai, komentuodami šį įrašą, teigė, kad vaizdo įraše rodomi cigarečių kontrabandos gabentojai.

Šiame regione cigarečių kontrabanda yra labai dažnas ir gerai žinomas reiškinys.

Rugsėjį, kai buvo išplatintas vaizdo įrašas klaidinančia antrašte, Egipto pasieniečiai sulaikė apie 20 tūkst. cigarečių pakelių siuntą, kontrabanda įvežtą į šalį iš Libijos.

2018-2020 m. Tuniso muitinė sulaikė 15 mln. kontrabandinių cigarečių pakelių.

15min verdiktas: melas. Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas dar prieš karo pradžią ir nesusijęs su humanitarinės pagalbos gabenimu į Gazos Ruožą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius