Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai „Hamas“ turi teisę pulti Izraelį?

Socialiniuose tinkluose sparčiai populiarėja žinutė, kurioje teigiama, esą „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį yra teisėtas. Nurodoma, esą tą pateisina viena iš Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos rezoliucijų. Tačiau toks aiškinimas yra neteisingas.
„Hamas“ kovotojai
„Hamas“ kovotojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vaizdo įraše teigiama, kad palestiniečiai turi teisę pulti Izraelį, nes šis okupuoja jų teritorijas. Kaip šių veiksmų teisėtumo įrodymas pateikiama nuoroda į 1980 m. JT Generalinės Asamblėjos rezoliuciją 35/35.

Prie vaizdo įrašo taip pat pridedamas komentaras: „Faktas: Palestinos ginkluotas pasipriešinimas (taip, „Hamas“) yra teisėtas. Tuo tarpu „Izraelio“ okupacija yra neteisėta.“

Tiesa, kad Palestinos savivaldos arba Palestinos valstybės teritorija, įskaitant Gazos Ruožą, pagal JT Saugumo Tarybos rezoliuciją vis dar laikoma Izraelio okupuota dalimi.

Taip pat tiesa, kad 1980 m. lapkričio 14 d. JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijoje A/RES/35/35 pripažįstama teisė į ginkluotą kovą prieš okupaciją.

Tačiau taip tiesmukai daryti išvadų nevertėtų skubėti.

Teisė į terorą suteikta nebuvo

Vaizdo įrašo autorius neatsižvelgia į daugybę faktų, tarptautinių susitarimų ir teisės normų.

Po cituotos JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijos priėmimo, Izraelis ir Palestinos išsivadavimo organizacija (PIO) sudarė susitarimą dėl taikaus sureguliavimo – 1993 m. rugsėjo 13 d. Deklaraciją dėl laikinųjų savivaldos priemonių principų, kurioje numatyta nemažai priemonių, neleidžiančių naudoti jėgos.

Deklaracija, dar vadinama Oslo susitarimais, pagal kuriuos PIO oficialiai atsisakė smurto bei pripažino Izraelį kaip valstybę, o Izraelis pripažino Palestinos išsilaisvinimo organizaciją oficialia palestiniečių tautos atstove.

VIDEO: Pasirodė vaizdo įrašai iš teroristų kamerų dykumos festivalyje

Abi pusės sutarė vesti derybas dėl konflikto užbaigimo, pagrįsto „dviejų valstybių sprendimu“.

1980 m. JT Generalinės Asamblėjos rezoliucija, remiantis JT Chartiją, yra tik rekomendacinio pobūdžio (organizacijos valstybėms narėms privalomos tik Saugumo Tarybos rezoliucijos). Todėl Izraelis ir Palestinos pusė prisiėmė įsipareigojimus, kurie neleidžia naudoti karinės jėgos, taip siekdami įveikti statusą, kurį JT laiko okupacija.

Civilių žudynės festivalyje ir namuose

Ginkluotas pasipriešinimas reiškia, kad smūgiai suduodami tiesiogiai ginkluotosioms priešo pajėgoms.

Ženevos konvencija draudžia kankinti ir žudyti civilius gyventojus, įskaitant karo belaisvius.

Spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolius prieš Izraelį lydėjo žiaurios civilių žudynės. Be to, esama požymių, kad bent iš dalies išpuoliai ir buvo skirti civiliams gyventojams žudyti.

VIDEO: „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ parodė vaizdus, kaip smogia Izraelio miestams

Tą dieną prie Izraelio ir Gazos Ruožo sienos muzikos festivalyje dykumoje linksminosi tūkstančiai jaunų žmonių, kai „Hamas“ teroristai paleido į Izraelį daugiau nei du tūkstančius raketų ir ėmė veržtis pro sieną.

Dykumoje linksminęsi jauni žmonės tapo vienais pirmųjų taikinių. Pasaulio žiniasklaidą apskriejo vaizdai, kaip išsipuošę jauni žmonės bando bėgte pabėgti nuo teroristų. Išgyvenę liudininkai pasakojo, kad kovotojai į juos šaudė kaip tire.

Plačiau skaitykite: „Hamas“ teroristai nužudė ar pagrobė šimtus vakarėlio dalyvių, kurių artimieji išgyvena košmarą

Spalvinga istorija

„Harakat al-Muqawama al-Islamiya“ (arab. „Islamo pasipriešinimo judėjimą) – toks buvo originalus organizacijos pavadinimas – 1987-aisiais Gazos Ruože įkūrė Sheikhas Ahmedas Yassinas. „Hamas“ yra šio pavadinimo santrumpa, arabiškai šis žodis reiškia ir „atsidavimas“.

Taip pat skaitykite: Kas yra „Hamas“? Lyderiai, interesų laukas, turima kariuomenė ir keliami tikslai

Tačiau pirmosios veiklos, iš kurių susiformavo „Hamas“, vadovaujant A.Yassinui vyko jau 8-ajame deš. kaip Musulmonų brolijos, veikusios Gazos Ruože nuo 6-ojo deš., Palestinos skyriaus.

Būsimasis „Hamas“ lyderis aktyviai dalyvavo kuriant Brolijos padalinį Palestinoje, kurio veikla laikui bėgant pamažu įgijo karinį pobūdį. 1987 m. jis kartu su Abdel Azizu Rantisi sukūrė „Hamas“. Grupuotė iš pradžių buvo Palestinos Musulmonų brolijos „sukarintas sparnas“.

Pripažinta teroristine organizacija

Islamo pasipriešinimo judėjimą „Hamas“ teroristine organizacija oficialiai pripažino ne tik Izraelis.

Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga (ES) ir kai kurios kitos valstybės pačią „Hamas“ laiko teroristine organizacija.

Vašingtonas ją į užsienio teroristinių organizacijų sąrašą įtraukė dar 1997 m., ES – 2004-aisiais.

Kai kas teroristams priskiria tik karinį sparną „Izz al-Din al-Qassam Brigades“, kuris nuo XX a. pabaigos surengė daugybę antiizraelietiškų išpuolių Izraelyje ir Palestinos teritorijose.

Taip pat skaitykite: „Hamas“ prieš Izraelį: kur slypi dešimtmečius rusenančio konflikto priežastys?

Netrukus po to, kai 2005-aisiais Izraelis atitraukė savo pajėgas iš Gazos Ruožo, „Hamas“ laimėjo Palestinos įstatymų leidžiamosios tarybos – parlamento – rinkimus. Tel Avivas ir Vašingtonas nutraukė pagalbą regionui, nes „Hamas” atsisakė sustabdyti smurtą ir pripažinti Izraelį.

Net ir šiandien „Hamas“ faktiškai neslepia tikslo įvairiomis priemonėmis sunaikinti Izraelį, o vietoj jo įkurti tikrą Palestinos valstybę, nors akivaizdu, kad grupuotės karinė galia yra daug mažesnė.

Vida Press nuotr./„Hamas“ kovotojai
Vida Press nuotr./„Hamas“ kovotojai

15min verdiktas: trūksta konteksto. Vargu, ar metodus, kuriuos taiko organizacija, kurią teroristine pripažįsta daug šalių (įskaitant nuolatines JT Saugumo Tarybos nares), galima pripažinti 1980 m. JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijoje nurodyta ginkluota kova prieš okupaciją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius