Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 30

Melagienų TOP-6: abejoja ir Izraelio valstybės teisėtumu, ir „Hamas“ aukų nuotraukomis

Tęsiantis karui Izraelyje, tęsiasi melagienų ir sąmokslo teorijų srautas. Internete skleidžiamos abejonės dėl Izraelio valstybės teisėtumo, „Hamas“ sukūrimo aplinkybių ir šios grupuotės įvykdytų atakų, svarstoma, ar teroristų užpultas festivalis nebuvo suplanuotas specialiai, abejojama, ar viešai skelbiamos tikrai nužudytų vaikų nuotraukos. Portalas 15min apžvelgia kai kurias iš pastarojo meto melagienų.
Po Izraelio atakos Gazos Ruože
Po Izraelio atakos Gazos Ruože / „Scanpix“/AP nuotr.

Kas iš tiesų šaudė į izraeliečius?

Socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje tvirtinama, esą netrukus po „Hamas“ atakų viena izraelietė interviu radijo žurnalistams aiškino, kad Izraelio civilius gyventojus „neabejotinai“ žudė jų pačių saugumo pajėgos. Tai – melas: nėra jokių įrodymų, kad į Izraelio piliečius šaudė ne „Hamas“ užpuolikai, o Izraelio kariai.

Tvirtinimai, esą į izraeliečius šaudė jų pačių kariai, galėjo atsirasti dėl žudynių muzikos festivalyje „Supernova“, kuris buvo surengtas netoli Gazos Ruožo esančiame kibuce.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kibuce teroristai surengė skerdynes
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kibuce teroristai surengė skerdynes

Dvi dienas trukusiame trankios muzikos festivalyje, kuris buvo vadinamas „draugų, meilės ir begalinės laisvės“ švente, dalyvavo apie 3,5 tūkst. žmonių.

Netikėtai Izraelį užpuolę „Hamas“ kovotojai įsiveržė į renginio teritoriją ir pradėjo šaudyti į susirinkusiuosius. Sprendžiant iš vaizdo įrašų, išpuolis buvo organizuotas taip, kad būtų kuo daugiau aukų.

Taip pat skaitykite: Nauja propagandinė istorija: į Izraelio gyventojus šaudė jų pačių kariuomenė

Smogikai apsupo bėgančius nuo pavojaus festivalio lankytojus. Tie, kurie važiavo keliu, buvo paprasčiausiai sušaudyti pakelėje besislepiančių teroristų.

Kaip skelbė naujienų agentūra „Associated Press“, kovotojai buvo gerai pasirengę. Vaizdo įrašuose matyti, jog kai kurie vilkėjo kariškių uniformas ir atrodė kaip Izraelio kariai. Kiti buvo apsirengę kaip policijos pareigūnai. Veiksmus tarpusavyje jie derino radijo ryšiu.

Jau iš anksčiau žinoma incidentų, kuomet „Hamas“ smogikai persirenginėjo Izraelio uniformomis.

Izraelis neegzistuoja, nes yra korporacija?

Prasidėjus karui Izraelyje, socialiniuose tinkluose kilo abejonių dėl šios valstybės teisėtumo banga.

Vienas keisčiausių pareiškimų skelbia, esą Izraelis netrukus nustos egzistuoti, nes yra ne valstybė, o Londone registruota korporacija. Panašiais argumentais rėmėsi ir SSRS gerbėjai, bandydami įteigti, kad Lietuva neegzistuoja, o Sovietų Sąjunga niekada nežlugo.

„1948m. Izraelis buvo įregistruotas kaip korporacija... Adresas Londone, Kensingtone... Įmonės registracija baigiasi 2023 m. spalio 31 d...“, – skelbiama „Facebook“ platinamoje žinutėje.

Melagienos, kad šalys neegzistuoja, o tėra korporacijos, socialiniuose tinkluose buvo platinamos ne kartą.

Šį naratyvą sugalvojo „SSRS piliečiais“ save laikantys asmenys. Pagrindiniu „įrodymu“, kad Rusijos Federacija iš tiesų yra ne šalis, o privatus juridinis asmuo, „SSRS piliečiai“ laiko internetinio įmonių registro puslapyje pateikiamą informaciją.

Šiame tinklalapyje įvedus paieškos frazę „Rusijos Federacija“, pateikiama daugybė rezultatų, kuriuose nurodomos Rusijos vietos ir centrinės valdžios institucijos.

„SSRS piliečiai“ aiškina, kad šalis negali būti įtraukta į įmonių registrą ir jos buvimas jame įrodo, kad Rusija – įmonė.

Šį registrą įkūrė JAV bendrovė „Dun & Bradstreet“. Kaip skelbia pati bendrovė, paieškos sistemoje gali būti įrašytos ne tik įmonės.

Akcentuojama, kad ši sistema padės rasti verslo partnerių kontaktus.

Valstybinės institucijos taip pat gali turėti ryšių su verslu, tad jų buvimas registre neįrodo, kad paieškos rezultatuose pateikiamos tik įmonės.

123rf.com nuotr./Izraelio vėliava
123rf.com nuotr./Izraelio vėliava

Šiame registre įtraukta ir „Izraelio korporacija“, tuo remiantis sąmokslo teorijų kūrėjai tvirtina, kad Izraelis nėra valstybė.

Mojuoja Palestinos žemėlapiais

Nuo karo Izraelyje pradžios socialiniuose tinkluose plinta Palestinos žemėlapis, kuriame matyti, kaip Izraelis pamažu užima jos žemes. Tačiau jame pateikti duomenys arba yra tendencinga istorinių faktų interpretacija, arba visai neatitinka tikrovės.

Internete plintančiame paveikslėlyje matyti keturi žemėlapiai. Juose pavaizduota, kaip nuo 1946 m. Palestinos teritorija esą palaipsniui traukėsi, o Izraelio plėtėsi.

Kadangi pirmasis žemėlapis sudarytas 1946 m., akivaizdu, kad tai – ne Izraelio valstybė, kurios tuo metu dar nebuvo, o mandatinė Palestina, kurią administravo Didžioji Britanija.

Tokių teritorijų sistema atsirado pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui, kai nugalėtojos pasidalijo nugalėtų valstybių kolonijines valdas.

Viena iš mandatinių teritorijų buvo Palestina, kurią administravo Didžioji Britanija. 1922 m. Tautų Lygos patvirtintame Palestinos mandate Didžiosios Britanijos vyriausybė buvo aiškiai įpareigota dėti reikiamas pastangas, kad ten būtų įkurti „žydų nacionaliniai namai“.

„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas laiko žemėlapį
„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas laiko žemėlapį

Mandatinės Palestinos teritorija buvo daug didesnė už šiuolaikinio Izraelio teritoriją.

Socialiniuose tinkluose platinamame 1946 m. žemėlapyje kaip Izraelio arba žydų gyvenvietės pažymėtos tik tos žemės, kurios tuo metu priklausė žydams arba sionistinėms organizacijoms. Pagal nutylėjimą peršama išvada, kad visos kitos teritorijos buvo palestiniečių.

Taip pat skaitykite: Keturi žemėlapiai apie Izraelio įvykdytą Palestinos „užgrobimą“: ar galima jais pasitikėti?

Tai tikriausiai grindžiama populiariu teiginiu, kad iki 1948 m. žydų kolonistai Palestinoje įsigijo apie 2 mln. dunamų žemės (1 dunamas – 0,1 hektaro), o tai sudaro apie 6 proc. teritorijos. Remiantis tuo, likusi 94 proc. dalis socialiniuose tinkluose platinamame žemėlapyje esą laikoma palestiniečių teritorija.

Tačiau tokie skaičiavimai negali būti laikomi pagrįstais. Bent kai kurie tyrinėtojai nurodo, kad 1948 m. ne 6 proc., o 28 proc. visų žemių, kurios vėliau tapo Izraelio dalimi, priklausė žydams.

Antra, nemaža dalis būsimos Izraelio teritorijos (pvz., dykuma) apskritai neturėjo savininkų arba Osmanų imperijos laikotarpiu buvo šios valstybės nuosavybė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Hebronas
Asmeninio archyvo nuotr. /Hebronas

Tokiu atveju dažnai neįmanoma iki galo išsiaiškinti visų klausimų, susijusių su teisine tam tikrų teritorijų nuosavybe.

Todėl nėra jokio pagrindo ne tik 94 proc., bet net 72 proc. iki 1948 m. Izraeliui priklausiusių teritorijų laikyti palestiniečių nuosavybe.

Trečiajame žemėlapyje, kuriame Jordano upės Vakarų krantas – Judėja ir Samarija – pažymėtas kaip „Palestina“, pateikta akivaizdžiai neteisinga informacija, nes tuo metu (iki 1967 m.) šis regionas buvo okupuotas, o vėliau oficialiai aneksuotas Jordanijos.

Ar tikrai „Hamas“ sukūrė JAV?

Dar vienas iš mitų apie Izraelį, Gazos Ruožą ir jį valdančią „Hamas“ – neva pastarąją prieš pusę amžiaus sukūrė JAV. Tokią grupuotės atsiradimo versiją praėjus lygiai savaitei po pirmųjų jos atakų prieš Izraelį iškėlė vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos.

Iš tiesų „Hamas“ įkūrė patys palestiniečiai, o jos ištakos slypi Egipto islamo organizacijoje Musulmonų brolija. „Harakat al-Muqawama al-Islamiya“ (arab. „Islamo pasipriešinimo judėjimą) – toks buvo originalus organizacijos pavadinimas – 1987-aisiais Gazos Ruože įkūrė Sheikhas Ahmedas Yassinas. „Hamas“ yra šio pavadinimo santrumpa, arabiškai šis žodis reiškia ir „atsidavimas“.

Taip pat skaitykite: Kas yra „Hamas“? Lyderiai, interesų laukas, turima kariuomenė ir keliami tikslai

Tai įvyko per pirmąją intifadą, kai palestiniečiai sukilo prieš Izraelio vyriausybę. Tai lėmė įvairūs veiksniai, įskaitant ilgalaikį palestiniečių nepasitenkinimą „okupacija“, gyvenviečių plėtra ir karine kontrole.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš „Hamas“ teroristus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš „Hamas“ teroristus

Tačiau pirmosios veiklos, iš kurių susiformavo „Hamas“, vadovaujant A.Yassinui – Izraelyje gimusiam ir Kaire studijavusiam arabui – vyko jau 8-ajame deš. kaip Musulmonų brolijos, veikusios Gazos Ruože nuo 6-ojo deš., Palestinos skyriaus.

Taip pat skaitykite: „Hamas“ prieš Izraelį: kur slypi dešimtmečius rusenančio konflikto priežastys?

2005-aisiais Izraeliui atitraukus savo pajėgas iš Gazos Ruožo, „Hamas“ laimėjo Palestinos įstatymų leidžiamosios tarybos – parlamento – rinkimus. Tel Avivas ir Vašingtonas nutraukė pagalbą regionui, nes „Hamas” atsisakė sustabdyti smurtą ir pripažinti Izraelį.

Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga (ES), Izraelis ir kai kurios kitos valstybės pačią „Hamas“ laiko teroristine organizacija. Vašingtonas ją į užsienio teroristinių organizacijų sąrašą įtraukė dar 1997 m., ES – 2004-aisiais.

Kai kas teroristams priskiria tik karinį sparną „Izz al-Din al-Qassam Brigades“, kuris nuo XX a. pabaigos surengė daugybę antiizraelietiškų išpuolių Izraelyje ir Palestinos teritorijose.

Nuotraukoje – ne sudegintas vaikas, o šuo?

Viešai paskelbtos „Hamas“ kovotojų nužudytų izraeliečių kūdikių nuotraukos įplieskė diskusijų, ar jos nėra sufabrikuotos, bangą. Kai kurie internautai aiškina, esą bent viena buvo sukurta dirbtinio intelekto, ir net rodo „originalią“, kuri tariamai buvo pakeista reaguojant į aktualią. Joje vietoj sudegusio kūdikio kūnelio matyti šuniukas, bet kaip tik šis kadre atsirado kažkieno pageidavimu.

Viskas prasidėjo, kai spalio 12-ąją Izraelio premjero oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „X“ (anksčiau „Twitter“), buvo paskelbtos trys fotografijos su prierašu: „Štai keletas nuotraukų, kurias ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu parodė JAV valstybės sekretoriui Anthony Blinkenui.

Įspėjimas: tai siaubingos kūdikių, kuriuos nužudė ir sudegino „Hamas“ monstrai, nuotraukos.“ Viename iš kadrų – visiškai suanglėjęs vaiko kūnas.

Jau kai kurie komentatoriai po įrašu abejojo, ar vaizdai yra autentiški, citavo žiniasklaidos pranešimus, kad informacija apie tokį kūdikių žudymą nebuvo patvirtinta.

Pirmosiomis karo dienomis viešojoje erdvėje išties buvo kilę sumaišties dėl „Hamas“ žudomų mažylių. Netrukus po pirmųjų atakų žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose ėmė plisti žinia, kad ši grupuotė nužudė mažiausiai 40 kūdikių, taip pat – kad daugumai jų buvo nukirstos galvos.

Po to sekė pranešimai, esą oficialūs šaltiniai Izraelyje, pavyzdžiui, kariuomenės atstovai, šios informacijos nepatvirtino, todėl net imta ja abejoti.

Neilgai trukus viena iš minėtų nuotraukų pasidalijo JAV konservatyvių pažiūrų politikos komentatorius Benas Shapiro: „Norėjote vaizdinių įrodymų apie negyvus žydų kūdikius?

Štai jis, apgailėtini žydų nekentėjai. Izraelis sumažins civilių aukų skaičių. Bet Izraelis neleis gyventi tai padariusiam žmonių mėšlui. Kiekviena kraujo uncija, pralieta Gazoje, yra ant „Hamas“ (sąžinės).“

Taip pat skaitykite: Nužudytų kūdikių vaizdai – nepakeliami: internautai aiškina, kad jie sufabrikuoti

Tai buvo lyg žibalas į ugnį. Kol žmonės toliau aktyviai dalijosi premjero ar B.Shapiro įrašu, kai kurie ne šiaip suabejodavo, ar vaizdai yra tikri, bet aiškino, neva jie sukurti dirbtinio intelekto.

Ekrano nuotr. iš ifunny.co/Internete pasirodė tariamai tikroji nuotrauka, kurioje vietoj sudeginto vaiko matyti šuo
Ekrano nuotr. iš ifunny.co/Internete pasirodė tariamai tikroji nuotrauka, kurioje vietoj sudeginto vaiko matyti šuo

Buvo rastas net tariamas tokios manipuliacijos įrodymas – analogiška nuotrauka, kurioje plastikiniame maiše guli ne apanglėjęs kūnelis, o gyvas šuniukas. Socialiniuose tinkluose ėmė plisti aiškinimas, esą vietoj pastarojo kompiuteriu buvo įkeltas negyvo kūdikio vaizdas ar kad jis tiesiog buvo sukurtas.

Įtarimų sukėlė festivalis

Kai kurios iš sąmokslo teorijų susietos su muzikos festivaliu kibuce, kuris tapo bene pirmuoju teroristinės grupuotės taikiniu. Socialiniuose tinkluose platinami įrašai, esą renginys iš pradžių turėjo vykti kitoje vietoje, o apie tikslią jo vietą pranešta vos 48 val. iki pradžios. Internautų aiškinimu, tai buvo sąmokslas.

Apie tai savo paskyroje „Facebook“ užsiminė vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos: „Renginys buvo suplanuotas kitoje vietoje.

Apie jį buvo pranešta prieš 48 valandas ir jis buvo perkeltas į vietovę su prasta apsauga, į zoną, kuri nebuvo tinkama tokio lygio renginiui.

Kodėl visas tarptautinis muzikos festivalis, apie kurį buvo pranešta prieš 48 valandas, buvo perkeltas į nesaugią vietą?”

Taip pat skaitykite: „Hamas“ užpulto festivalio vieta pakeista paskutinę minutę: sutapimas ar sąmokslas?

Dalyvauti šiame festivalyje iš anksto planavo tūkstančiai žmonių. Pasak Jungtinės Karalystės dienraščio „The Guardian“, apie tikslią vietą, kurioje vyks renginys, jo dalyviams buvo pranešta likus vos kelioms valandoms iki renginio pradžios. Tai buvo kibucas Re‘im, esantis už kelių mylių nuo sienos su Gazos Ruožu.

Stopkadras/Nufilmuota, kaip Izraelio policija likviduoja pavogtu automobiliu bėgančius kovotojus
Stopkadras/Nufilmuota, kaip Izraelio policija likviduoja pavogtu automobiliu bėgančius kovotojus

BBC taip pat pranešė, kad tiksli renginio vieta iš pradžių nebuvo atskleista. „Artėjant renginiui bilietų turėtojams buvo nurodyta vykti į vietą į šiaurę nuo Re'im kibuco, maždaug už 6 km į rytus nuo Gazos Ruožo. Vakarėlio organizatoriai žadėjo „vienybės ir meilės kelionę“, – rašoma straipsnyje.

Oficialiame renginio puslapyje „Facebook buvo nurodytas renginio organizatorius ir data, tačiau tiksli vieta nepaminėta. Galima rasti festivalio žemėlapį, kuriuo organizatoriai pasidalino dieną prieš renginį, bet vien iš jo taip pat sudėtinga spręsti, kuri tai vietovė.

Galima rasti ir spalio 4 d. įrašą, kuriame organizatoriai dalijosi informacija apie renginio vietą, bet ir čia nebuvo nurodyta konkreti vieta

Pasak „Billboard“, iš pradžių neplanuota festivalį rengti būtent Re‘im – organizatoriai jį perkėlė į šią vietą likus vos dviem dienoms iki pradžios, kai pirmiau numatytoje vietovėje surengti nepavyko. Tačiau nenurodoma jokia konkreti priežastis, kodėl renginys perkeltas iš pirminės vietos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius