Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai Japonija atsisako COVID-19 vakcinų ir ketina išstoti iš PSO?

Socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių, kuriose tvirtinama, esą Japonija dėl katastrofiško susirgimų „turbo vėžiu“ augimo nusprendė atsisakyti vakcinų nuo koronaviruso ir išstoti iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), neva toks protrūkis siejamas su skiepais. Tačiau šalies atstovai panašių pareiškimų niekada nedarė, o „turbo vėžys“ nėra medicininis terminas.
Vakcinacija nuo koronaviruso Japonijoje
Vakcinacija nuo koronaviruso Japonijoje / „Scanpix“/„ZUMAPRESS.com“ nuotr.

„Facebook“ tinkle paskelbtame įraše dar pridedama spekuliacija, neva japonai laiko masinę vakcinaciją „tyčiniu genocidu“, o šalies piliečiai jaučiasi apgauti, matydami mistinio „turbo vėžio“ atvejų augimą.

Įraše pridedama nuoroda į „American media group“ interneto svetainėje esančią publikaciją, kurioje plačiau pasakojama apie tariamą Japonijos norą atsisakyti vakcinų ir narystės PSO.

2017 m. įkurta „American Media Group“ (AMG) yra sąmokslo teorijų ir pseudomokslo naujienų portalas, įsikūręs Rumunijoje. Jam gerokai trūksta skaidrumo – jokios informacijos apie įkūrėjus, savininkus ar informacijos šaltinius nėra atskleidžiama.

Per visą portalo gyvavimo istoriją, jame daugybę kartų platinta tiesos neatitinkanti informacija, iš piršto laužtos naujienos ir sąmokslo teorijos.

Už skiepus teks mokėti

Japonijos sveikatos apsaugos ministerija niekada neskelbė apie vakcinų draudimą, ar pasitraukimą iš PSO, kaip teigiama kai kuriose socialinių tinklų žinutėse.

Tačiau pranešė, kad nuo 2024 m. balandžio 1 d. skiepai nebebus nemokami.

Šioje šalyje siūlomos „Pfizer/BionTech“ ir „Moderna“ iRNR vakcinos, taip pat „Daiichi Sankyo“ vakcina – pirmoji Japonijoje sukurta vakcina nuo koronaviruso. Sveikatos apsaugos ministerija nė vienos vakcinos nesieja su padidėjusiu mirtingumu.

Unsplash nuotr./Vakcina
Unsplash nuotr./Vakcina

Japonijoje perteklinių mirčių pradėjo daugėti dar prieš pradedant skiepyti nuo COVID-19, ir nėra įrodymų, kad vakcinacija su tuo būtų kaip nors susijusi.

Nors gyventojai registruoja nepageidaujamas reakcijas į COVID-19 vakcinas, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad Japonijoje buvo tik du mirties po skiepijimo atvejai, kuriuos būtų galima sieti su skiepijimu.

Neegzistuojanti diagnozė

Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad tokio susirgimo kaip „turbo vėžys“ nėra – tai yra sąmokslo teorijų kūrėjų ir skiepų priešininkų išgalvotas terminas.

Mitas, kad iRNR ir kitos COVID-19 vakcinos sukelia staigų vėžį, yra gana populiarus ir Lietuvoje.

Vienas šio mito pradininkų ir skleidėjų – pandemijos metu išpopuliarėjęs šeimos gydytojas Charlesas Hoffe, kuris Kanados gydytojų ir chirurgų kolegijoje nagrinėtas dėl melagingos informacijos apie COVID-19 priemones ir vakcinas skleidimo.

Ch.Hoffes teigimu, COVID-19 vakcinos pažeidžia pacientų imuninę sistemą ir sukelia naujus agresyvius vėžinius susirgimus, taip pat ligos paūmėjimus tiems, kuriems liga yra remisijoje.

Jo vartojamas terminas „turbo vėžys“ taip patiko internautams, kad ši melagiena netrukus išplito visame pasaulyje.

Nesukelia nei paprasto, nei „turbo“ vėžio

Kad vakcinos, ypač paremtos informacine RNR, sukelia vėžį, yra mitas.

Informacine RNR paremtos vakcinos nuo COVID-19 neturi sąlyčio su DNR ir nepakeičia paskiepyto žmogaus genomo.

Paprastai kalbant, tai yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką. Vos patekusi į ląstelę ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR, tad vėžio nesukelia.

JAV nacionalinis vėžio institutas išaiškino, kad nėra įrodymų, jog bet kokios vakcinos, įskaitant vakcinas nuo COVID-19, sumažintų vėžio gydymo veiksmingumą.

Instituto mokslininkai taip pat patvirtino, kad nėra įrodymų, jog COVID-19 vakcinos sukelia vėžį ar gali tapti jo atsinaujinimo, greitesnio progresavimo priežastimi.

15min verdiktas: melas. Japonija neatsisako vakcinų nuo koronaviruso, taip pat neketina išstoti iš PSO.

Nėra įrodymų, kad COVID-19 vakcinos sukelia vėžį. Taip vadinamas „turbo vėžys“ yra skiepų priešininkų išgalvotas, o ne realus medicininis terminas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius