Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai JAV gynybos sekretorius pagrasino išsiųsti amerikiečių karius į Ukrainą?

Internautai susidomėjo buvusio televizijos „Fox“ žurnalisto Tuckerio Carlsono pasakojimais apie grasinimus į Ukrainą siųsti amerikiečių karius. Šis žurnalistas klaidingai perteikė JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino žodžius apie tai, kodėl šiai šaliai ateityje gali tekti įsikišti į karinį konfliktą.
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir dabar jau buvęs Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas / „DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

Gresia ir lietuviams?

Viena lietuvė tinklalapyje 77.lt pasidalijo prieštaringai vertinamo politikos komentatoriaus T.Carlsono įrašu iš socialinio tinklo „X“ (buvęs „Twitter“).

„JAV žurnalistas Tuckeris Carlsonas teigia, jog turi patvirtinimus apie JAV gynybos sekretoriaus L.Austino atvirus grasinimus Kongreso nariams.

L.Austinas grasina į karą su Rusija išsiųsti Kongreso narių vaikus ir artimuosius tuo atveju, jei Kongresas nepatvirtins paramos Ukrainai. Taip sakant, duokite babkes oligarchams arba mes nužudysime jūsų vaikus.

SLAVA

P.S. Labai gali būti, kad tokių grasinimų susilauks ir LR piliečiai, kurie nenorės mokėti G.Landsbergio geidžiamų papildomų gynybos mokesčių. Arba tie, kurie nežinos, kam priklauso Krymas“, – rašė ji.

Ekrano nuotrauka iš „77.lt“
Ekrano nuotrauka iš „77.lt“

Tuo pačiu tekstu pasidalijo ir vienas „Facebook“ vartotojas.

Ištraukė iš konteksto

Buvęs televizijos „Fox“ žurnalistas Tuckeris Carlsonas savo „X“ paskyroje pasidalijo šiuo įrašu, kuriame iš tiesų teigė, kad L.Austinas kalbos metu grasino išsiųsti amerikiečius kariauti į Ukrainą.

„Joe Bideno administracija atvirai grasina amerikiečiams dėl Ukrainos. Vakar Rūmuose vykusiame slaptame pasitarime gynybos sekretorius L.Austinas informavo narius, kad, jei jie neskirs daugiau pinigų Zelenskiui, „siųsime jūsų dėdes, pusbrolius ir sūnus kovoti su Rusija“.

Mokėkite oligarchams arba mes nužudysime jūsų vaikus“, – rašė jis.

Šiais teiginiais susidomėjo ir pats „X“ savininkas Elonas Muskas, kuris po įrašu pasidomėjo: „Jis tikrai tai pasakė?“

T.Carlsonas į klausimą atsakė, cituodamas portale „The Messenger“ portale paskelbtą straipsnį.

„Gynybos sekretorius L.Austinas antradienį perspėjo Kongresą, kad, jei įstatymų leidėjai nesugebės patvirtinti didesnės pagalbos Ukrainai, „labai tikėtina“, kad dėl to JAV kariai bus dislokuoti Europoje ir gins NATO sąjungininkus kitose šalyse, į kurias Rusija gali nusitaikyti vėliau”, – rašoma tekste.

Toliau straipsnyje cituojamos ir kitos mintys, bet prie jų pateikta daugiau konteksto. T.Carlsonas šiais teiginiais nepasidalijo.

„Jei (Vladimiras) Putinas užims Ukrainą, jis gaus Moldovą, Sakartvelą, tada – galbūt Baltijos šalis", – įspėjo Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas.

„Ir tada mintis, kad mums teks dislokuoti karius, sekretoriaus L.Austino žodžiais tariant, buvo labai tikėtina“, – sakė McCaulas, Teksaso valstijai atstovaujantis respublikonas. „Būtent to ir stengiamės išvengti", – rašoma straipsnyje.

JAV vadovo J.Bideno administracija ne kartą išreiškė poreikį ir toliau remti Ukrainą ginantis nuo Rusijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas

Pats prezidentas yra sakęs, kad nesiųs karių kariauti į Ukrainą, nes ji nėra NATO narė. Tačiau anksčiau jis tikino, kad, „jei V.Putinas užpuls NATO sąjungininkę, mes ginsime kiekvieną NATO centimetrą, kaip to ir reikalauja sutartis.“

Žinant šį kontekstą, tampa aiškiau, apie ką kalbėjo L.Austinas, minėdamas JAV karių įsikišimą į konfliktą su Rusija.

Atsakė buvusi kolegė

Į T.Carlsono įrašą „X“ platformoje suskubo sureaguoti ir jo buvusi kolegė iš „Fox“ Jennifer Griffin. Ji atmetė nepagrįstus žurnalisto kaltinimus, cituodama du nenurodytus šaltinius.

„Dviejų šaltinių, dalyvavusių instruktažuose, teigimu, toks L.Austino pastabų apibūdinimas 100 proc. neatitinka tikrovės.

L.Austinas įspėjo, jog teiginys, kad V.Putinas nesustos ties Ukraina, nėra hiperbolė. Jei jis įžengs į NATO teritoriją, į kovą gali būti pakviesti JAV kariai; pigiau finansuoti Ukrainą dabar“, – rašė ji.

Ši žurnalistė ne pirmą kartą viešai kritikavo savo kolegų teiginius, įskaitant ir T.Carlsono.

Buvęs „Fox News“ laidos vedėjas, konservatyvių pažiūrų politikos apžvalgininkas yra ne kartą skelbęs įvairių melagienų apie karą Ukrainoje, skiepus nuo COVID-19 ir kitomis temomis.

Taip pat skaitykite: Sprogimo Kachovkoje priežastys dar nežinomos, bet jau skelbia teoriją apie Ukrainos atsakomybę

15min verdiktas: trūksta konteksto. JAV gynybos sekretorius L.Austinas iš tiesų kalbėjo apie galimą įsikišimą į karą su Rusiją, tačiau jis kalbėjo apie atvejį, jeigu Rusija pultų vieną iš NATO sąjungininkių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius