Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Atakavo smėlio maišas!“ – tai buvo Joe Bideno suklupimo priežastis, ne amžius

JAV vadovas Joe Bidenas vėl sulaukė dėmesio dėl savo nevikrumo. Šįkart jis suklupo ant scenos per karo akademijos absolventų diplomų įteikimo ceremoniją. Nors socialinių tinklų vartotojai suskubo šaipytis, kad galingiausios valstybės prezidentas griuvinėja, ir užgaulioti jį dėl amžiaus, incidento priežastis su tuo nesusijusi. Renginio svečias tiesiog užkliuvo už smėlio maišo, nebuvo sužeistas ir vėliau iš to net pasijuokė.
JAV prezidentas Joe Bidenas parkrito per Karinių oro pajėgų akademijos diplomų teikimo ceremoniją
JAV prezidentas Joe Bidenas parkrito per Karinių oro pajėgų akademijos diplomų teikimo ceremoniją / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

„Patyrė avarinį nusileidimą“

„Šį video jau turbūt matė visas pasaulis. Net nežinau, čia verkti ar juoktis, – pasidalijusi vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas J.Bideno suklupimas, pakomentavo „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Rusiškai surašytą komentarą ji paįvairino ne tik įvairiomis ikonėlėmis, bet ir necenzūriniais žodžiais: „Mane dar vaikystėje mokė nesijuokti ir nesišaipyti iš senukų, neįgaliųjų bei tų, kuriems nesiseka.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Joe Bideno pagriuvimas užkliuvus už smėlio maišo socialinių tinklų vartotojams tapo proga iš jo pasišaipyti
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Joe Bideno pagriuvimas užkliuvus už smėlio maišo socialinių tinklų vartotojams tapo proga iš jo pasišaipyti

Kiekvienas tegul elgiasi pagal sąžinę. Pasakysiu viena: Amerika yra visiškoje šiknoje. Tokių klounų, kaip dabar, ten dar nebuvo.“

Panašiu tonu surašyti dauguma iš maždaug 150 vaizdo įrašo komentarų. Juo pasidalijo kone 130 internautų, daugiau nei 420 išreiškė vieną ar kitą emociją. Įrašas šioje „Facebook“ paskyroje peržiūrėtas 4,8 tūkst. kartų.

Viename lietuviškame tinklalapyje incidentas įvertintas dar iškalbingiau: „J.Bidenas vėl voliojosi ant žemės“. Daugiau čia nieko neparašyta, tik pasidalinta įrašu iš „Twitter“, kuriame taip pat rodomas prezidento parkritimas.

Ekrano nuotr. iš http://laisvas.info/Joe Bideno pagriuvimas užkliuvus už smėlio maišo tapo proga iš jo pasityčioti
Ekrano nuotr. iš http://laisvas.info/Joe Bideno pagriuvimas užkliuvus už smėlio maišo tapo proga iš jo pasityčioti

„JAV prezidentas J.Bidenas, vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas ir „branduolinio mygtuko“ šeimininkas, lankėsi Karinių oro pajėgų akademijos diplomų įteikimo ceremonijoje ir… patyrė avarinį nusileidimą“, – taip situaciją aprašė „Twitter“ vartotojas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Joe Bideno pagriuvimas užkliuvus už smėlio maišo socialinių tinklų vartotojams tapo proga iš jo pasišaipyti
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Joe Bideno pagriuvimas užkliuvus už smėlio maišo socialinių tinklų vartotojams tapo proga iš jo pasišaipyti

Nors prezidentas tikrai pargriuvo minėto renginio metu ir platinamas įrašas yra tikras, įvykį lydi kiek per stiprūs komentarai – incidentas įvyko ne dėl to, ką mini internautai.

Paspaudė rankas 921 absolventui

J.Bidenas birželio 1-ąją dalyvavo JAV Karinių oro pajėgų akademijos diplomų įteikimo ceremonijoje Kolorado Springse (Kolorado valstija).

Kreipdamasis į vėliavomis mojuojančią auditoriją, svečias įspėjo absolventus, kad jiems teks tarnauti vis nestabilesniame pasaulyje. Be kita ko, jis paminėjo Rusijos ir Kinijos keliamus iššūkius.

Iki suklupdamas prezidentas ant scenos išstovėjo maždaug pusantros valandos, kol paspaudė rankas kiekvienam iš 921 absolvento.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Joe Bidenas vos atsistojęs parodė į kliūtį, dėl kurios pargriuvo
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Joe Bidenas vos atsistojęs parodė į kliūtį, dėl kurios pargriuvo

Vaizdo įraše, kuriuo dalijamasi internete ir kurį paviešino daugybė žiniasklaidos priemonių, matyti, kaip po paskutinio rankos paspaudimo J.Bidenas pasisuko eiti kairėn ir sulig pirmu žingsniu pargriuvo.

Nors šalies vadovą užstojo diplomą gavęs ir nuo scenos einantis absolventas, galima suprasti, kad po kojomis jam kažkas pasipainiojo.

J.Bidenas akivaizdžiai buvo kiek pavargęs, bet nei judesiais, nei veido išraiška neparodė, kad staiga pasijuto blogai. Alpdamas jis tikriausiai ne būtų ėmęs žingsniuoti nuo scenos, o skubiai paprašęs kėdės, vandens, kitokios pagalbos, susiėmęs už galvos ar tiesiog iškart susmukęs vietoje.

Svečią palydėti ketinęs karininkas puolė jį kelti. Uniformuotas vyras ir priėjęs greičiausiai apsaugininkas padėjo J.Bidenui atsikelti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Tuo metu jis pats, pasiremdamas rankomis, jau stojosi nuo žemės. JAV vadovas krisdamas suspėjo į sceną atsiremti rankomis – tai jį apsaugojo nuo išsitiesimo visu ūgiu, kas greičiausiai būtų atsitikę staiga sunegalavus.

Jei niekas iš buvusiųjų ant scenos nebūtų padėjęs, J.Bidenas neabejotinai būtų atsistojęs pats. Apalpus ar kitaip sutrikus sveikatai jis vargiai būtų galėjęs atsikelti iškart.

Vos atsistojęs, prezidentas pasisuko atgal ir pirštu parodė į kažką ant scenos (šiame „YouTube“ įkeltame įraše jo judesys matyti ties 16 sek., platinamame „Twitter“ – ties 14 sek. laiko žymomis).

VIDEO: JAV prezidentas Joe Bidenas parkrito per Karinių oro pajėgų akademijos diplomų teikimo ceremoniją

Ten pat J.Bidenas bakstelėjo ir po kelių akimirkų, kai apsaugininkas jį palydėjo iki kėdės ant scenos greta karinių oro pajėgų atstovų. JAV vadovas į vietą nuėjo neskubriu, bet įprastu savo žingsniu – neatrodė, kad būtų susižalojęs, užsigavęs ar net apskritai pargriuvęs.

Žurnalistų teigimu, vėliau prezidentas šypsodamasis bendravo su kitais renginio svečiais, kėlė viršun nykščius, o po ceremonijos lengva ristele pasiekė jį vežančio ir lydinčių automobilių koloną.

Priežastį iškart parodė

Kas prezidentui pasipainiojo po kojomis, netrukus paaiškino jis pats. Panašu, J.Bidenas dukart pirštu bedė kaip tik į kliūtį.

„Mane atakavo smėlio maišas!“ – tą patį vakarą, grįžęs į Baltuosius rūmus, juokavo jis.

Baltųjų Rūmų komunikacijos direktorius Benas LaBoltas patvirtino, kad šalies vadovą parklupdė nepastebėtas objektas.

„Jam (J.Bidenui – red. past.) spaudžiant rankas, ant scenos buvo smėlio maišas“, – paaiškino B.LaBoltas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“

Komunikacijos specialistas taip pat patikino, kad prezidentui viskas gerai.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Du smėlio maišai ant scenos prilaikė suflerį – specialų aparatą, kurio ekrane J.Bidenas ir kiti kalbėtojai galėjo matyti savo kalbų tekstus.

Tai patvirtino ir „Bloomberg“ žurnalistas Joshas Wingrove’as, ir buvęs Baltųjų Rūmų kanceliarijos vadovas Ronas Klainas. „Nusiraminkite, nervingi kvailiai“, – paragino pastarasis.

Griuvo ir ankstesni prezidentai

J.Bidenas yra seniausias kada nors pareigas ėjęs JAV prezidentas – jis ką tik įpusėjo 81-uosius. Apklausos rodo, jog amerikiečiai yra susirūpinę dėl to, kad prezidentu gali tapti vyresnis nei 75-erių žmogus.

Kritikai taip pat aiškina, esą dabartinis lyderis per senas vėl kandidatuoti. Jei laimėtų, pradedant antrą kadenciją J.Bidenui būtų jau 82 metai.

Bene pagrindinis jo konkurentas respublikonų stovykloje – ankstesnis prezidentas Donaldas Trumpas, kuriam birželio viduryje sukaks 77-eri ir kuris ne kartą (šįsyk – taip pat) yra šaipęsis iš savo įpėdinio amžiaus, savo kampanijos renginyje taip sureagavo į žinią apie incidentą: „Tikiuosi, kad jis nebuvo sužeistas.“

D.Trumpas pridėjo, kad „reikia būti atsargiam, nes jūs to nenorite, net jei reikia pirštų galais nusileisti nuo rampos“. Tai buvo užuomina į situaciją 2020 m. birželį, kai tuometis prezidentas lėtai ir atsargiai ėjo rampa JAV Vest Pointo karo akademijoje.

Stebėtojams kilo klausimų dėl jo vikrumo. „Paskutinis dalykas, kurį ruošiausi padaryti, buvo „nukristi“, kad „Melagienos“ (angl. Fake News – buvo parašyta iš didžiųjų raidžių – red. past.) galėtų iš to pasišaipyti“, – tuomet savo paskyroje „Twitter“ pakomentavo D.Trumpas.

Matyt, jis nenorėjo pasekti kai kuriais savo pirmtakais – J.Bidenas buvo toli gražu ne pirmas viešumoje parkritęs JAV prezidentas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Geraldas Fordas su karaliene Elžbieta II
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Geraldas Fordas su karaliene Elžbieta II

Geraldas Fordas, kuris šias pareigas ėjo nuo 1974 m. rugpjūčio, kai dėl Votergeito skandalo atsistatydino Richardas Nixonas, iki 1977 m. sausio, kartą suklupo leisdamasis iš „Air Force One“. Tuo metu 62-ejų buvęs koledžo atletas paslydo ant slidžių laiptų per lietų.

Po gero dešimtmečio prezidentavęs George'as Bushas krito žaisdamas boulingą 1992-aisiais, vykstant perrinkimo kampanijai. Prieš D.Trumpą šias pareigas ėjęs Barackas Obama suklupo 2012 m., kopdamas laiptais viename renginyje. „Buvau taip užsivedęs, kad nepastebėjau laiptų“, – tuomet juokavo šalies vadovas.

J.Bidenas jau ne kartą buvo atsidūręs panašiose situacijose. Prieš metus jis nukrito bandydamas nulipti nuo dviračio. 2021 m. kovą prezidentas suklupo sparčiai lipdamas į lėktuvą „Air Force One“.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas atvyko į Briuselį
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas atvyko į Briuselį

Jau po pergalės rinkimuose 2020-aisiais, bet dar prieš inauguraciją, žaidžiant su vienu iš savų šunų, lūžo būsimojo prezidento pėdos kaulas, todėl jis buvo priverstas keletą savaičių vaikščioti su specialiu batu.

Kiekvienas toks incidentas duoda peno J.Bideno kritikams pasipiktinti dėl jo amžiaus, sveikatos ir galimybių eiti pareigas. Ne išimtis buvo ir pastarasis parkritimas – respublikonų atstovai nedelsė su komentarais apie šalies vadovą.

Taip pat skaitykite: Vėl šaiposi iš Joe Bideno: veidas – pagalbos sergantiesiems demencija reklamoje

Diplomų įteikimo ceremonijoje J.Bidenas, padedamas karinių oro pajėgų karininko ir apsaugininkų, atsistojo iškart. Tačiau šį momentą politiniai oponentai ir rinkėjai gali atsiminti ilgai, atkreipė dėmesį komentatoriai.

Nepaisant to, kad po pastarąjį kartą – vasarį – atlikto sveikatos patikrinimo Baltųjų Rūmų gydytojas dr. Kevinas O'Connoras paskelbė, jog „prezidentas ir toliau gali eiti pareigas, visapusiškai imtis atsakomybių be jokių išimčių ar sąlygų“. Jis atkreipė dėmesį, kad šalies vadovas nevartoja alkoholio, nerūko ir sportuoja bent penkis kartus per savaitę.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Baltųjų rūmų darbuotoja gaudoma
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Baltųjų rūmų darbuotoja gaudoma

K.O’Connoro žodžiais, prezidento eisena yra neskubri daugiausia dėl stuburo artrito, anksčiau lūžusios pėdos ir pėdų neuropatijos.

Dėl suklupimų J.Bidenas yra tapęs ir melagienų herojumi – pavyzdžiui, po vizito Varšuvoje internete paplito vaizdo įrašas, kuriame esą matyti, kaip lipdamas iš lėktuvo jis nukrenta nuo trapo.

Tai buvo melas – panašus incidentas tikrai įvyko, bet jį patyrė kita delegacijos narė.

Taip pat skaitykite: Vizitas Varšuvoje prasidėjo skaudžiai, bet nukentėjo ne Joe Bidenas

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius