-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baracko ir Michelle Obamos portreto mįslė: ar tikrai šalia prezidento stovi vyras?

Socialinių tinklų vartotojai „atrado“ buvusio JAV prezidento Baracko Obamos ir tuomet dar tik būsimosios jo žmonos Michelle nuotrauką, kurioje mergina atrodo tarytum vaikinas. Kadras esą įrodo, kad moteris iš tiesų gimė vyru. Neteisinga ne tik ši prielaida – pati fotografija nėra autentiška, portretą kažkas pakeitė, suteikdamas vyriškų bruožų.
Barackas ir Michelle Obamos
Barackas ir Michelle Obamos / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Baracko Obamos žmoną laiko vyru

Dviejų poros nuotraukų koliažu šiomis dienomis pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos. Apatiniame kadre matyti Obamos, nufotografuoti greičiausiai neformalioje situacijoje, mat jis neryši kaklaraiščio, marškinių viršutinė saga prasegta.

Šis vaizdas buvo ne kartą panaudotas įvairiems straipsniams iliustruoti (čia, čia, čia).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Baracko ir Michelle Obamų nuotrauka pasiekė ir Lietuvą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Baracko ir Michelle Obamų nuotrauka pasiekė ir Lietuvą

Viršuje – į B.Obamą panašus vyrukas, tik gerokai jaunesnis, ranką užmetęs ant peties panašaus amžiaus vaikinui.

Prie nuotraukos nėra jokio komentaro, pastarojo apranga – ne itin moteriška, o ir iš poros povyzos neatrodo, kad juos sietų kas nors daugiau nei draugiški santykiai ar tiesiog pažintis.

Todėl iš pirmo žvilgsnio galima pamanyti, kad būsimasis JAV vadovas tiesiog nusifotografavo su bičiuliu. Bet tariamo vaikino ausyse matyti didžiuliai auskarai, o bruožai, visų pirma šypsena ir skruostikauliai, primena M.Obamos.

Kad tai yra būsimos JAV pirmosios poros nuotrauka, patvirtina atvirkštinė nuotraukų paieška – ja buvo ne kartą dalintasi socialiniuose tinkluose ir internete, dažniausiai paaiškinant, kad nufotografuoti Obamos.

Ne sykį nuotrauką palydėjo pasišaipymai iš M.Obamos išvaizdos – esą ji per mažai moteriška – ir net teiginiai, neva ji esąs vyras.

„Nereikia jokių žodžių. Nuotrauka atskleidžia milijoną dalykų. Daugiau įrodymų, kad Michelle yra Michaelas“, – 2020 m. spalio 10-ąją aiškino vienas „Facebook“ vartotojas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Baracko ir Michelle Obamų nuotrauka dalijamasi jau ne vienus metus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Baracko ir Michelle Obamų nuotrauka dalijamasi jau ne vienus metus

Jo įrašas sulaukė 230 reakcijų, beveik 600 komentarų ir 2,2 tūkst. pasidalinimų.

Kitas „Facebook“ vartotojas, tą pačią dieną pasidalijęs ta pačia nuotrauka, ją apibūdino tiesiai šviesiai: „Barry’is ir Michaelas anais laikais…“

Taip pat skaitykite: Prancūzijos vadovo žmona gimė vyru? Melagienų kūrėjai žino, kada „pakeista“ lytis

Panašiai ir dar užgauliau iš poros šaipytasi po minėtu lietuvišku įrašu.

Tikrą nuotrauką paskelbė prezidentas

Komentarai dėl nenatūralios Michelle Robinson (taip ji tuo metu vadinosi) išvaizdos nėra laužti iš piršto – ji iš tiesų atrodė pernelyg vyriška, nes taip buvo pakeistas jos atvaizdas originalioje fotografijoje.

Atvirkštinė vaizdo paieška parodė, kad panašiu kadru 2019-ųjų pradžioje ir vėliau buvo iliustruoti įvairių šalių (pavyzdžiui, JAV, Jungtinės Karalystės, Graikijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Bulgarijos, Vietnamo, Indonezijos) žiniasklaidos priemonių rašiniai. Fotografija tuo metu aktyviai dalytasi ir socialiniuose tinkluose.

Bet joje B.Obamos kompanionė atrodo kur kas moteriškesnė ir panašesnė tą M.Obamą, kurią pažįstame dabar.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Michelle ir Barackas Obamos
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Michelle ir Barackas Obamos

Straipsniuose galima rasti ir nuorodą į nuotraukos šaltinį – ją 2019 m. sausį paskelbė pats tuo metu jau buvęs JAV prezidentas.

Taip originaliai jis pasveikino žmoną su sausio 17 d. paminėtu 55-uoju gimtadieniu. B.Obama šia nuotrauka pasidalijo savo paskyrose socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Instagram“

„Jau tada tai žinojau ir šiandien esu tuo visiškai įsitikinęs – esi nepakartojama, Michelle Obama. Su gimtadieniu!“ – prie nuotraukos pridėjo jis.

B.Obama nenurodė nei kada, nei kur buvo fotografuota. Tinklalapis businessInsider.com iš jo rankoje matomo laikraščio padarė išvadą, kad nuotrauka padaryta 1992 m., porai lankantis Kenijoje (vieno straipsnio pavadinime paminėtas Mama Ngina kelias yra Mombasoje). 1989 m. teisės firmoje, kurioje abu dirbo, susipažinę jauni žmonės tuo metu buvo jau susižadėję.

Keičiant atvaizdą, M.Obamos galva ir kaklas buvo paplatinti, kad bruožai atrodytų vyriškesni. Spalvos padarytos sodresnėmis, tad oda įgijo oranžinį atspalvį. Iškraipant moters veido ir kaklo linijas, tas pats nutiko ir su aplinkiniu vaizdu.

Susituokti nebūtų galėję

Beje, net jei M.Obama minėtu laiku – prieš daugiau nei tris dešimtmečius – tikrai buvo vyras, ji nebūtų 1992 m. spalį galėjusi susituokti su tos pačios lyties asmeniu.

Tokios santuokos JAV buvo įteisintos tik 2004 m. ir tik vienoje – Masačiusetso – valstijoje. Ji buvo šešta teritorija pasaulyje, kurioje tai tapo įmanoma. Analogiškus sprendimus vienu ar kitu būdu priimančių valstijų daugėjo, kol 2015 m. nauja tvarka pradėta taikyti visoje šalyje.

M.Obamos nuotraukose, kurių daugybę galima rasti internete, užfiksuota fizinė išvaizda, apranga ir manieros neleidžia suabejoti, kad ji yra moteris.

Tai patvirtina ir internete skelbiami dokumentiniai filmai apie buvusią JAV pirmąją ledi.

Nuo pat B.Obamos kadencijos pradžios jo sutuoktinė dažnai atsidurdavo dezinformacijos taikiniu. Be kita ko, platintos ir melagienos, neva ji yra transseksualus asmuo.

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. B. ir M. Obamų nuotrauka, kurioje moteris atrodo itin vyriškų bruožų, nėra autentiška. Tai yra pakeista poros fotografija, kuria prezidentas prieš kelerius metus pasidalijo socialiniuose tinkluose, sveikindamas žmoną 55-ojo gimtadienio proga.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius