Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Basharas al Assadas pateikė savo Antrojo pasaulinio karo istorijos versiją

Socialiniuose tinkluose plinta Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado kalbos vaizdo įrašas, kuriame jis pateikia savo Antrojo pasaulinio karo istorijos versiją, kuri yra aiškiai suformuota veikiant Rusijos propagandai. Joje gausu netikslumų ir nutylėjimų.
Sirijos prezidentas B.al Assadas ir Rusijos lyderis V.Putinas
Sirijos prezidentas B.al Assadas ir Rusijos lyderis V.Putinas / „AP“/„Scanpix“

„Facebook“ išplatintame B.Assado kalbos vaizdo įraše yra subtitrai rusų kalba ir komentaras:

„Tačiau mažai kas žino, kad Hitlerio pralaimėjimas prasidėjo 1941 m. po Maskvos sienomis“.

Sirijos prezidentas prabilo apie žalingą Vakarų vykdomą Antrojo pasaulinio karo rezultatų iškraipymą ir priminė, kad NATO šalys nevengė bendradarbiauti su nacių nusikaltėliais ne tik karo metu, bet ir jam pasibaigus.

Jo manymu, jei SSRS būtų kritusi 1941 m., jau 1942 m. „giriami“ Vakarai būtų išsidaliję jos teritoriją ir šlovinę nacizmą.

Tačiau, pasak B.Assado, 1943 m. jie jau suprato, kad jei nepripažins SSRS sąjungininke, tai 1945-1947 m. jos sienos bus prie Lamanšo sąsiaurio, o tai apsunkins Anglijos ir JAV įtaką žemynui.

„Apskritai turėtume dažniau priminti Vakarams ir Amerikai, kas jie yra“, – pridūrė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas

Vakarai kovojo prieš A.Hitlerį dar iki SSRS

Apskritai B.Assado diskursui apie Antrojo pasaulinio karo istoriją akivaizdžią įtaką daro pagrindinės sovietinės istoriografijos ir šiuolaikinės Rusijos propagandos idėjos.

Jis teigia:

„Visi tiki, kad Vakarai nugalėjo nacizmą Normandijoje, to didžiojo išsilaipinimo metu ir tik nedaugelis žino, kad A.Hitlerio pralaimėjimas prasidėjo 1941 m. prie Maskvos sienų, praėjus beveik dvejiems metams nuo karo pradžios.

Vakarų galybės, ypač Jungtinės Valstijos, nesiėmė jokių veiksmų prieš nacizmą, o Stalinas prašė Amerikos įsikišti, bet jam buvo atsisakyta“.

Iš tikrųjų būtent jo keiksnojami Vakarai, t. y. Didžioji Britanija ir Prancūzija, 1939 m. rugsėjo 3 d. pirmieji paskelbė karą nacizmui.

Tuo pat metu, šių įvykių išvakarėse, Sovietų Sąjunga su nacistine Vokietija sudarė nepuolimo paktą, kuris, be to, turėjo slaptą protokolą dėl Berlyno ir Maskvos įtakos sferų pasidalijimo.

Iki 1941 m. birželio 22 d. prieš Hitlerio Reichą kariavo tik Didžioji Britanija ir Prancūzija, o pastaroji 1940 m. buvo nugalėta ir okupuota.

Visą šį laiką SSRS oficialiai išliko neutrali, nepalaikydama Vakarų valstybių, kariaujančių prieš Adolfą Hitlerį.

„Scanpix“ nuotr./Adolfas Hitleris
„Scanpix“ nuotr./Adolfas Hitleris

JAV gelbėjo SSRS dar prieš įsitraukiant į karą

1941 m. gruodžio 7 d. Japonija užpuolė Jungtines Amerikos Valstijas, o tų pačių metų gruodžio 11 d. Vokietija paskelbė karą Jungtinėms Valstijoms.

Tačiau dar prieš tai Amerikos vyriausybė patvirtino skolinimo programą, pagal kurią antihitlerinės koalicijos šalys gavo ginklų ir įvairių išteklių – nuo maisto iki metalo valcavimo ir transporto.

Ši programa (dar vadinama lendlizu) pradėta vykdyti 1941 m. lapkritį, t. y. dar prieš JAV oficialiai įsitraukiant į karą, buvo taikoma ir Sovietų Sąjungai.

Parama SSRS iš JAV pradėta teikti jau 1941 birželį, oficialiai pagal lendlizo programą – nuo 1941.11.07.

Nuo 1941.09.06 lendlizas apėmė ir paramą iš Didžiosios Britanijos. Pagalba SSRS teikta pagal 4 sutartis (protokolus).

Pagal 1941.10.01 Maskvos protokolą gauta 1,42 mln. tonų produkcijos (pusę sudarė ginkluotė, kitą pusę – metalai, nafta, maisto produktai).

Pagal 1942.10.06 Vašingtono protokolą parama padidėjo daugiau kaip dvigubai (3,1 mln. t, 1/3 sudarė maisto produktai, 1/4 – metalai).

1943.10.19 Londono protokolas numatė 5,75 mln. tonų paramą (1/3 maisto produktai, 13 proc. – ginkluotė, 18 proc. – metalai).

1944.04.17 Otavos protokolas – 5,5 mln. tonų (21 proc. maisto produktai, 20 proc. metalai, 13 proc. nafta, 13 proc. ginklai).

Oficialiais JAV duomenimis, SSRS iš JAV gavo paramos iš viso už 11,3 mlrd. dolerių, iš Didžiosios Britanijos – už 1,7 mlrd. dolerių, iš Kanados – už 800 mln. dolerių.

Wikipedia.org nuotr./Josifas Stalinas (1935 m.)
Wikipedia.org nuotr./Josifas Stalinas (1935 m.)

Ši pagalba SSRS buvo labai svarbi. Pavyzdžiui, amerikiečių tiekiamo aviacinio benzino kiekis sudarė 57,8 proc. viso tuo pačiu metu Sovietų Sąjungoje pagaminto aviacinio benzino kiekio.

Tuo pat metu didžiosios jo dalies oktaninis skaičius buvo 99, o sovietinio analogo oktaninis skaičius neviršijo 74.

Kitaip tariant, naujausiems lėktuvų modeliams sovietiniai degalai buvo tiesiog netinkami.

Beveik pusė per karą SSRS naudotų bėgių taip pat buvo gauta pagal lendlizo programą, o Sovietų Sąjunga 1942-1945 m. gavo 10,2 karto daugiau geležinkelio vagonų, nei pagamino.

Ir tai buvo ne tik tankai, bet ir lėktuvai, maistas, uniformos ir dar daug kitų dalykų.

Maršalas Žukovas manė, kad amerikiečiai „tikrai išsigelbėjo“

Maršalas Georgijus Žukovas, kuris nebuvo nei liberalių, nei proamerikietiškų pažiūrų, labai tiksliai ir aiškiai apibūdino šios pagalbos reikšmę:

„Dabar sakoma, kad sąjungininkai mums niekada nepadėjo. Tačiau negalima paneigti, kad amerikiečiai atsiuntė mums tiek daug medžiagų, be kurių negalėjome suformuoti savo rezervų ir tęsti karo.

Neturėjome sprogmenų, neturėjome parako. Neturėjome šautuvų ir amunicijos.

Amerikiečiai mums tikrai padėjo su paraku, sprogmenimis.

O kiek daug lakštinio plieno jie mums davė! Ar būtume galėję greitai pradėti gaminti tankus, jei ne amerikiečių pagalba plienu?

O dabar pateikiama taip, lyg mes visko būtume turėję su kaupu“.

Wikipedia.org nuotr./Chorlogijnas Čoibalsanas ir Georgijus Žukovas prie Chalchin Golo (1939 m.)
Wikipedia.org nuotr./Chorlogijnas Čoibalsanas ir Georgijus Žukovas prie Chalchin Golo (1939 m.)

Iš tiesų JAV kariai Europoje išsilaipino tik 1944 m. Tačiau tuo pat metu šalis nuo 1941 m. kariavo sunkų karą su nacistinės Vokietijos sąjungininke Japonija.

SSRS visą tą laiką palaikė neutralius santykius su Japonijos imperija ir tik 1945 m. paskelbė jai karą.

15min verdiktas: iš dalies klaidinga informacija. Trūksta konteksto, nemažai svarbių istorinių faktų yra iškraipyti arba nepaminėti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius