Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendrovės Vokietijoje įtariamos tiekusios Rusijai medžiagas „Novičiok“ nuodams gaminti

Vokietijos muitinės pareigūnai atliko kratas keliose bendrovėse, įtariamose pardavinėjusiose Rusijai cheminių medžiagų pirmtakus, kurie gali būti naudojami cheminiams ir biologiniams ginklams, įskaitant garstyčių dujas (ipritą) ir nervus paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“, gaminti. Tačiau jie gali būti naudojami ir civiliniais tikslais.
„Novičiok“
„Novičiok“ / 123RF.com nuotr.

Apie tai pranešė OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), kuris tyrimą atliko bendradarbiaudamas su NDR, „Westdeutscher Rundfunk“ ir „Süddeutsche Zeitung“.

Tyrimo autorių teigimu, Vokietijos bendrovė „Riol Chemie GmbH“ per pastaruosius trejus su puse metų be specialių eksporto leidimų dvejopo naudojimo prekėms išsiuntė daugiau kaip 30 cheminių medžiagų ir laboratorinės įrangos siuntų Rusijos įmonei „Chimmed Group“. „Chimmed“ klientai yra kariuomenė ir specialiosios tarnybos, skelbia „The Insider“.

Kratos vyko Brėmene, Brėmerhafene, Osterholce ir Konstancoje, rašo OCCRP, remdamasi Vokietijos prokuratūros atstovu spaudai. Jis sakė, kad kratos tęsiamos.

Remiantis „Riol Chemie GmbH“ turimais dokumentais, tyrėjai tiria galimą „Novičiok“ pirmtako pardavimą. Tyrėjai junginio pavadinimo neatskleidė. Remiantis vyriausybės viešųjų pirkimų dokumentais, 2016 m. „Chimmed“ sudarė sutartį su FSB Kriminalistikos institutu, kuris atliko svarbų vaidmenį bandant nužudyti Aleksejų Navalną ir Sergejų Skripalį.

Pasak Hamburgo universiteto Biologinio ginklo kontrolės tyrimų grupės atstovo Mirko Himmelio, Rusijai tiekiamos medžiagos gali būti naudojamos kaip cheminio ginklo kovinės medžiagos. Tačiau jos buvo siunčiami ne tokiais dideliais kiekiais, kad juos būtų galima tiesiogiai panaudoti cheminiams ar biologiniams ginklams gaminti, o veikiau siekiant tobulinti vietinę gamybą.

M.Himmelis teigė, kad nedideli kiekiai paprastai naudojami kaip „etaloninė medžiaga“, kad būtų galima palyginti su vietine produkcija.

OCCRP duomenimis, buvęs „Riol Chemie GmbH“ generalinis direktorius anksčiau buvo tos pačios „Chimmed Group“ patronuojamosios įmonės, kuri įsigijo dabar tiriamus prekursorius, bendrasavininkis. Dabartinis „Riol Chemie GmbH“ generalinis direktorius anksčiau buvo tos pačios Rusijos dukterinės įmonės direktorius.

123RF.com nuotr./„Novičiok“
123RF.com nuotr./„Novičiok“

„Chimmed“ yra didžiausia cheminių reagentų ir laboratorinės įrangos platintoja Rusijoje. Remiantis vyriausybės viešųjų pirkimų duomenimis ir bendrovės apskaitos dokumentais, kuriuos išanalizavo „The Insider“, jos biudžetas nėra labai susijęs su vyriausybinėmis sutartimis, o dauguma jos klientų nėra vyriausybinės institucijos. 2021 m. Jungtinės Valstijos kartu su keletu kitų Rusijos cheminių medžiagų pardavėjų jai taikė sankcijas. Tačiau tuo metu ES neįtraukė bendrovės į savo sankcijų sąrašus.

„Riol Chemie“ gali būti susijusi su Magnickio sąrašu. JAV investuotojas Billas Browderis, kuriam dirbo nužudytasis teisininkas Sergejus Magnickis, teigė, kad Vladlenas Stepanovas, buvęs Olgos Stepanovos vyras, kuris, būdamas Federalinės mokesčių tarnybos darbuotojas, patvirtino 230 mln. dolerių mokesčių grąžinimą, naudojosi šia įmone pinigams plauti.

Kaip leidiniui pasakojo pats B.Browderis, iš pavogtų pinigų „katilo“ dvi Naujosios Zelandijos bendrovės 2008-2011 m. „Riol Chemie“ iš viso pervedė 900 000 JAV dolerių.

2021 m. kovo mėn. buvo pranešta, kad kitos Vokietijos bendrovės įtariamos pardavinėjusios Rusijai cheminių ginklų gamybos pirmtakus. Tai buvo ne tik „Riol Chemie“, bet ir „Chimconnect“ bei „Pharmcontract“. Šių bendrovių veikla buvo tikrinama dėl Aleksejaus Navalno apnuodijimo. Tuomet „Chimconnect“ Vokietijos filialo Konstancoje direktore buvo įregistruota Marija Ivankina, kuri nuo 2007 m. taip pat buvo įtraukta į „Riol Chemie“ regiono vadovės Brėmene sąrašą.

Vida Press nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja
Vida Press nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja

„Pharmcontract“ priklauso Maskvoje registruotai „Pharmcontract Group“. Grupė save apibūdina kaip pirmaujančią Rusijos chemijos ir farmacijos holdingo bendrovę, kuri, be kita ko, siūlo ištisų gamybos linijų ir gamyklų kūrimo paslaugas. Vokietijos padalinio vadovas yra Maskvoje gyvenantis rusas Romanas Šestovas. Tačiau neaišku, ar ši įmonių grupė vis dar egzistuoja. Nuorodos į svetainę niekur neveda, o Vokietijos prekybos registre „Pharmcontract“ statusas nurodytas kaip „likviduota“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius