Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Brexit“ jau šalia: kaip keisis gyvenimas ir darbas lietuvių pamėgtoje Jungtinėje Karalystėje?

Gyvenate ir/ar dirbate Jungtinėje Karalystėje ir būgštaujate dėl to, kas jūsų laukia sausio 31 dienos 23 valandą, kai šalis oficialiai išstos iš ES? Nerimauti tikrai anksti, bet pasirūpinti reikiamais leidimais rekomenduotina iš anksto. Britanijos ir Bendrijos santykiai, nors ir ne iškart, neabejotinai keisis. Kaip?
„Brexit“ tikrai įvyks sausio 31-ąją
„Brexit“ tikrai įvyks sausio 31-ąją / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Praėjusį trečiadienį Bendruomenių Rūmuose įstatymas, atveriantis kelią „Brexit“, buvo patvirtintas galutinai. Teisės aktui tuoj pat pritarė ir karalienė Elizabeth II, tad šaliai teliko laukti sausio 31-osios vakaro.

Data išties svarbi, tačiau įdomu tai, kad milijonams kitų ES šalių piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, bent jau kol kas beveik niekas nesikeičia.

Mat Jungtinės Karalystės ir ES sudarytas „Brexit“ susitarimas numato iki šių metų gruodžio 31 dienos truksiantį pereinamąjį laikotarpį, o jo metu abiejų pusių ryšiai išliks tokie, kokie yra dabar. O kas toliau? 15min pateikia atsakymus į pagrindinius emigrantų klausimus apie „Brexit“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“

Lietuvių Britanijoje, žinia, gyvena išties daug, nors bendras iš kitų ES šalių į Jungtinę Karalystę emigruojančių žmonių skaičius gerokai sumažėjęs.

Ar galėsiu po sausio 31-osios toliau gyventi Jungtinėje Karalystėje?

Taip. „Brexit“ susitarimu saugomos ir ES šalių piliečių Jungtinėje Karalystėje, ir britų, gyvenančių Bendrijoje, teisės.

Jei, pavyzdžiui, esate iš Lietuvos ir šių metų gruodžio 31 dieną būsite išgyvenęs ar išgyvenusi Jungtinėje Karalystėje mažiausiai penkerius metus, galėsite toliau nuolat gyventi šalyje.

Penkerių metų tęstinis gyvenimas šalyje reiškia, kad 5 metus iš eilės jūs buvote Jungtinės Karalystės, Normandijos salose ar Meno saloje bent 6 mėnesius per 12 mėnesių laikotarpį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“

Pasak JK vyriausybės, gavę nuolatinio gyventojo statusą šalyje galėsite likti neribotą laiką. Taip pat galėsite pateikti prašymą dėl Jungtinės Karalystės pilietybės suteikimo.

O jei čia negyvenu penkerius metus?

Jei Jungtinėje Karalystėje 2020 metų gruodžio 31 dieną būsite išgyvenęs ar išgyvenusi mažiau nei penkerius metus, reikia kreiptis dėl preliminaraus nuolatinio gyventojo statuso (angl. pre-settled status).

Kai šalyje būsite išgyvenęs ar išgyvenusi penkerius metus, galėsite pateikti prašymą dėl šio statuso pakeitimo į nuolatinio gyventojo statusą (angl. settled-status). Svarbiausia, kad baigiantis pereinamajam laikotarpiui legaliai gyventumėte Jungtinėje Karalystėje.

Kadangi esate ES šalies pilietis ar pilietė, prašymus galite pateikti internetu – čia. Kad įrodytumėte savo tapatybę, būsite paprašytas ar paprašyta nuskenuoti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Taip pat reikės įkelti savo nuotrauką.

Nuskenuoti savo dokumentą ir įkelti savo nuotrauką galite per „ES išvykimas: Asmens tapatybės dokumento patikrinimas“ programėlę. Ją parsisiųskite čia.

Dokumentą taip pat galite nusiųsti paštu Vidaus reikalų ministerijai (angl. Home Office), o nuotrauką įkelti per programėlę.

Prašymų pateikimas nekainuoja – jei per klaidą susimokėsite, pinigai jums bus grąžinti.

Tai reiškia, kad, skirtingai nei dažnai manoma, nuolatinio gyventojo statusas ES piliečiams, nusiteikusiems likti Jungtinėje Karalystėje, nebus suteikiamas automatiškai – pragyvenus šalyje 5 metus.

Vėliausiai kreiptis dėl statuso galima 2021 metų birželio 30-ąją – praėjus pusmečiui nuo pereinamojo laikotarpio pabaigos. Išimtys daromos tik Airijos piliečiams.

Prašymų pateikimas nekainuoja – jei per klaidą susimokėsite, pinigai jums bus grąžinti.

Ar pavėlavus mane išvarys iš šalies?

Jei pražiopsote galutinį terminą, turėsite Jungtinės Karalystės pareigūnus įtikinti, kad būta pateisinamos priežasties.

Naujienų agentūra „Reuters“ anksčiau skelbė, kad gruodį rinkimus laimėjusi Konservatorių partija pažeidimus toleruos tik išskirtiniais atvejais – esą ES šalių piliečiai, nesugebėję laiku pateikti prašymo dėl statuso, gali būti išsiųsti iš Jungtinės Karalystės.

Ar galėsiu toliau dirbti Jungtinėje Karalystėje?

Taip, turėsite tokias pat teises, kaip ir dabar. ES ir Jungtinės Karalystės susitarime draudžiama nevienodai vertinti britų ir Bendrijos šalių piliečių galimybes įsidarbinti, studijuoti ar pretenduoti į būstą.

Ar galėsiu laisvai išvykti ir vėl atvykti?

Taip, pereinamojo laikotarpio metu – jei tik turite galiojantį pasą ar tapatybės kortelę – galėsite laisvai iškeliauti iš Jungtinės Karalystės ir vėliau grįžti į šalį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“

Tiesa, po pereinamojo laikotarpio jūsų šeimos nariai, kurie norėtų apsigyventi kartu su jumis Jungtinėje Karalystėje, greičiausiai turės pasirūpinti viza.

Niekada nedirbau ir negyvenau JK: ar galėsiu gauti leidimą po pereinamojo laikotarpio?

ES ir Jungtinės Karalystės susitarime apie tai nerašoma. Vis dėlto valdantieji toriai jau ne kartą skelbė norintys smarkiai sumažinti imigracijos į šalį srautus – regis, planuojama kaip įmanoma greičiau nusipurtyti laisvo judėjimo principo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Kalbų, kokia sistema bus įtvirtina vėliau, yra daug, visgi panašu, kad ketinama remtis „taškais“ – tiek ES šalių, tiek Bendrijai nepriklausančių šalių piliečių atžvilgiu. Pirmenybė bus suteikiama kvalifikaciją įgijusiems asmenims.

Bet kokiu atveju situacija dar gali keistis, nes nauja migracijos sistema turėtų būti patvirtinta tik 2021 metų sausį. Tačiau jau dabar panašu, kad ES šalių piliečiams teks konkuruoti su visu pasauliu, o ne tarpusavyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius