-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bulgarijoje vyksta dar vieni pirmalaikiai rinkimai

Bulgarai sekmadienį pradėjo balsuoti ketvirtuosiuose per pastaruosius pusantrų metų visuotiniuose rinkimuose, nerimaudami dėl sparčiai augančių kainų ir energijos sąnaudų prieš žiemą, kurią temdo karas Ukrainoje.
Rinkimai Bulgarijoje
Rinkimai Bulgarijoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Bulgarija

Praėjusį lapkritį vykusiame balsavime daugiausia dėmesio buvo skiriama įsišaknijusiai korupcijai, o dabar rinkėjams labiausiai rūpi ekonominės problemos.

Skurdžiausioje Europos Sąjungos valstybėje narėje metinė infliacija siekia beveik 20 proc.

„Rinkėjams daug labiau rūpi kainos nei geostrateginės temos, dėl kurių ginčijasi partijos“, – prieš prasidedant balsavimui naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas Antony Todorovas.

Balsavimo apylinkės atsidarė 7 val. ryto (vietos ir Lietuvos laiku). Jos užsidarys 20 valandą.

Neseniai atlikti tyrimai atskleidė, kad daugelis bulgarų jaučia „žiemos baimę“ ir nerimauja dėl didėjančių šildymo ir maisto kainų.

Sugrįžti į valdžią siekiantis triskart prie vyriausybės vairo stovėjęs Boiko Borisovas penktadienį savo šalininkams pažadėjo kovoti su „chaosu“.

Dešimtmetį iki praėjusių metų politikoje dominavęs 63-ejų politikas per paskutinį rinkimų kampanijos renginį centriniame Plovdivo mieste sakė, kad „dirbs šalies stabilumo labui“.

Rinkimų išvakarėse apklausos rodė, kad jo konservatyvioji GERB partija pirmauja ir turėtų susižerti maždaug 25 proc. balsų.

„Turime dar daug ką nuveikti“

Balkanų šalį nuo praėjusių metų pradžios, kai po masinių antikorupcinių demonstracijų valdžią prarado GERB partija, kamuoja politinis nestabilumas.

B.Borisovo varžovas, darbą baigiantis premjeras 42 metų Kirilas Petkovas ragino rinkėjus leisti jam „tęsti pradėtus pokyčius“, tačiau apklausos jo partijai žada apie 16 proc. balsų.

42 metų Harvardo universiteto absolventas ir buvęs verslininkas K.Petkovas 2021 metais įsiveržė į politinę sceną ir, laimėjęs lapkritį vykusius rinkimus, subūrė netvirtą keturių partijų koalicinę vyriausybę.

Tačiau vos septynis mėnesius išbuvusi valdžioje, ji buvo nuversta, neatlaikiusi balsavimo dėl nepasitikėjimo.

Šią savaitę duodamas interviu naujienų agentūrai AFP K.Petkovas pasigyrė, kad dėl sėkmingos kovos su „korupcinėmis praktikomis“ jo kabinetas galėjo perskirstyti valstybės lėšas, padidinti pensijas ir padaryti nemokamus vaikų darželius.

„Taigi, tai puikus pirmas žingsnis, tačiau turime dar daug ką nuveikti“, – sakė jis.

„Iššūkis – iš tikrųjų parodyti, kad bulgarai pasirinko naują europietišką, pažangią, skaidrią Bulgariją, o ne grįžimą į pereinamojo laikotarpio metus, prie korupcijos politikų“, – kalbėjo K.Petkovas.

Jis kategoriškai atmetė galimybę vesti derybas su B.Borisovu dėl koalicijos sudarymo, taip dar labiau padidindamas nuogąstavimus, kad balsavimas gali neužbaigti didžiausio politinio nestabilumo laikotarpio šalyje nuo 1989-ųjų, komunizmo eros pabaigos šalyje metų.

Išpopuliarėjusi prorusiška partija

Tuo metu GERB teigia derybose dėl ministrų kabineto būsianti „atvira visiems“, kad „užtikrintų stabilumą“.

Analitikas A.Todorovas teigė skeptiškai vertinantis B.Borisovo partijos GERB galimybes atsidurti tokioje padėtyje.

„Nemanau, kad GERB, kuri yra labai izoliuota, galėtų grįžti į valdžią“, – sakė A.Todorovas.

„Padėtis kritinė, Bulgarijai reikia vyriausybės, bet ne bet kokia kaina“, – pridūrė jis.

Kitas analitikas Georgijus Kiriakovas teigė, kad B.Borisovo potencialios koalicijos partnerės galėtų būti turkų mažumos partija MRF ir ultranacionalistinė partija „Vazraždane“ („Atgimimas“).

Atvirai prorusiška politinė jėga šalyje, kurią su Maskva sieja glaudūs istoriniai, ekonominiai ir kultūriniai ryšiai, išpopuliarėjo vasario mėnesį prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą.

Naujausios apklausos jai žada 11–14 proc. balsų.

G.Kiriakovas teigė, kad „Vazraždane“ elgesys gali būti lemiamas“.

Dėl užsitęsusio politinio nestabilumo Bulgarijai sunkiai sekasi vykdyti reformas, ir tai stabdo ekonomikos augimą.

Užsitęsęs nestabilumas taip pat grasina paspartinti jaunų žmonių išvykimą iš šalies, kuri per dešimtmetį jau neteko dešimtadalio gyventojų.

Penktadienį vykusiame rinkimų kampanijos renginyje B.Borisovas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kiek kainuoja vieni pirmalaikiai rinkimai po kitų.

Susiedamas šias išlaidas su dideliais infrastruktūros projektais, kuriuos jis rėmė būdamas valdžioje, jis sakė: „Rinkimams išleidome milijardą, tiek pat, kiek keturiems stadionams Plovdive pastatyti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius