Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chaosas Libijos sostinėje: Jungtinės Tautos atšaukia visus savo darbuotojus iš Tripolio (atnaujinta 18.45 val.)

Jungtinės Tautos paskelbė atšaukiančius visus užsieniečius darbuotojus, šiuo metu dirbančius Libijos sostinėje Tripolyje.
Libijos vyriausybės atstovai teigia, kad per NATO antskrydį žuvo Muamaro Kadhafi sūnus bei trys jo vaikiačiai.
Libijos vyriausybės atstovai teigia, kad per NATO antskrydį žuvo Muamaro Kadhafi sūnus bei trys jo vaikaičiai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tripolyje užfiksuoti išpuoliai prieš užsienio ambasadas po to, kai paskelbta, kad NATO pajėgos antskrydžio metu nužudė šalies lyderio Muamaro Kadhafi sūnų bei tris vaikaičius.

Kaip praneša BBC, savo darbuotojus atšaukti iš Tripolio Jungtinės Tautos nusprendė po to, kai buvo užpultos jos patalpos. Skelbiama, kad įpykusi minia puolė kelių šalių ambasadas bei Jungtinėms Tautoms priklausančius pastatus. Britų vyriausybė jau paskelbė tikrinanti pranešimus, kad gaujos užpuolė britų diplomatines patalpas. Didžiosios Britanijos Užsienių reikalų ministerijos atstovė taip pat pareiškė, kad tokie veiksmai, jeigu pasitvirtintų, būtų apgailėtini, nes M.Kadhafi režimas įsipareigojęs ginti diplomatines misijas.

Gauti pranešimai ir apie tai, kad užpultos JAV bei Italijos diplomatinės patalpos, tačiau nežinoma, kokia joms padaryta žala. „Reuters“ skelbia, kad matyti nuo Italijos ambasados viršaus kylantys dūmai. Jau anksčiau skelbta, kad M.Kadhafi Italiją vadino vienu iš didžiausių priešų ir netgi sakė, jog karo veiksmai gali būti perkelti į šios šalies teritoriją.

Tiesa, Libijoje ne visi tiki, kad NATO iš tiesų nukovė M.Kadhafi sūnų. Sukilėliai įtaria, kad šios naujienos buvo tiesiog režimo propaganda. „Aš tuo netikiu, nes tai pranešė Libijos televizija“, – sakė 34 metų policijos patrulis Waleedas Mohammedas Libijos sukilėlių sostinėje Bengazyje.

Jis pridūrė, kad jei šios naujienos ir būtų teisingos, karas greitai vis tiek nesibaigtų, nes M.Kadhafi „yra pamišęs žmogus“ ir „net jei žūtų visa jo šeima, jis nepasiduotų ... iki mirties.“

Atnaujinta 18.06 val. Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pareiškė Britanijos visuomeniniam transliuotojui BBC, kad NATO oro smūgiai Libijai atliekami visiškai laikantis 1973-iosios JT Saugumo Tarybos rezoliucijos ir nukreipti į karinius objektus.

Pasak jo, NATO politikos „tikslas – užkirsti kelią taikių gyventojų žūčiai, todėl smūgiai smogiami M.Kadhafi karinei mašinai, į kurią labai akivaizdžiai įeina tankai, pabūklai, raketiniai įrenginiai, taip pat vadovavimo ir kontrolės centrai".

Kalbėdamas apie pranešimus, kad per oro smūgį žuvo M.Kadhafi sūnus ir trys vaikaičiai, D.Cameronas sakė: „Aš nekomentuočiau nepatvirtintų pranešimų.“

Atnaujinta 18.45 val. Didžioji Britanija patvirtino, kad jos ambasada Tripolyje buvo nuniokota. Dėl to Libijos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Omaras Jelbanas paskelbtas „persona non grata“ ir jam liepta palikti šalį per 24 valandas.

Savo ruožtu Tunisas pranešė uždarantis sieną su Libija dėl šioje šalyje vykstančių intensyvių mūšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius