Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cinizmui nėra ribų: protestą prieš karą pavadino tinginiaujančiais ukrainiečiais

Įrašas iš Vokietijoje vykusio protesto prieš karą Ukrainoje internete platinamas kaip įrodymas, esą ukrainiečiai iš neturėjimo ką veikti ar nenoro dirbti gulinėja ant žolės. Iš tiesų tai buvo protestas prieš Rusijos agresiją Ukrainoje, o ant žemės jo dalyviai sugulė, norėdami atminti per karą žuvusius žmones.
Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje
Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Palydėjo patyčiomis

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta vos 9 sek. trukmės vaizdo įrašas, kuriame matyti ant žole dar neapaugusio lauko gulintys šimtai žmonių.

Kai kurie iš jų apsikloję Ukrainos vėliavomis, tad akivaizdu, kad šis renginys, akcija ar performansas susijęs su šia šalimi.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje

Mobiliuoju telefonu padarytame įraše galima išgirsti moters nuo scenos sakomos kalbos nuotrupą – esą tiek žmonių neturėjo mirti, o gulintieji ant žemės susirinko, kad kažką parodytų (sakinys nutrūksta, todėl minties pabaigos nebegirdėti).

Iš tokio trumpo įrašo sunku suprasti, kodėl tiek žmonių sugulę ant tikriausiai dar šaltos žemės.

Bet įrašu pasidalijusi rusakalbė moteris paaiškino: „Я на солнышке лежу... или отморожу себе почки назло суседу!“ („Aš guliu saulytėje...“ taip prasideda dainelė iš sovietmečiu populiaraus animacinio filmuko, bet matomų oro sąlygų ji neatitinka, dangus įraše apsiniaukęs – red. past.)

Arba kaimyno (greičiausiai turima omeny Ukrainą užpuolusią kaimynę Rusiją – red. past.) pykčiui sušalsiu inkstus!“

Savo komentarą ji pabaigė grotažyme „Vokietija“ – kadras tikrai iš šios šalies. Minia žmonių gulėjo sostinėje Berlyne, ant didžiulės pievos prieš Bundestagą. Federalinio parlamento rūmai pasirodo kadre nuo įrašo vidurio.

Moters pasiūlytą mintį – esą rodomi tinginiaujantys, besiilsintys ar protestuojantys ukrainiečiai – po vaizdo įrašu išplėtojo komentatoriai.

„Dirbti nenori, štai ir voliojasi ant asfalto“, – rašė vienas. „Šildo aikštę savimi, – papildė kita. – Nejau jie nuo Maidano nuolat geria mėšlą, kad būtų kvailiais?“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vokietijoje vykęs protestas prieš karą Ukrainoje sulaukė ir užgaulių komentarų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vokietijoje vykęs protestas prieš karą Ukrainoje sulaukė ir užgaulių komentarų

„Pavargo elgetauti, atsigulė. Štai ir praėjo diena, į darbą nereikia, rytoj vėl eis į meriją elgetauti“, – piktinosi dar viena komentatorė.

Įraše matomas įvykis kai kam pasirodė suvaidintas: „Iš pradžių jie skleidžia tyčiojimąsi iš rusų karo belaisvių. O dabar Amerikos nurodymu kuriate melagingus filmus ir melagingas demonstracijas. Atsipalaiduokite.“

O viena moteris susiejo dabartinius įvykius su istoriniais: „Fašistai pas fašistus.“ Tai greičiausiai aliuzija į Rusijos norą denacifikuoti Ukrainą ir Antrąjį pasaulinį karą bei ankstesnių metų situaciją Europoje.

Ekrano nuotr. iš ndr.de/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje
Ekrano nuotr. iš ndr.de/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje

Tačiau fašizmas – autoritarinė politinė sistema, besiremianti, be kita ko, diktatūrine galia, šovinizmu, – atsirado ir išplito Italijoje. Vokietijoje susiformavo jį primenanti totalitarinė politinė ideologija – nacizmas.

Akcija – karo aukoms atminti

Žmonių minia pievoje prie Reichstago – ne aktoriai, toks renginys tikrai buvo, ir ne vien ukrainiečiai, nepaisant matomų gausybės Ukrainos vėliavų.

Kas iš tiesų ten vyko, galima sužinoti interneto paieškoje įvedus žodžius vokiečių kalba „Ukraina, mirusieji, protestas“ (nes įraše girdėti kalbant apie mirtis, o iš konteksto galima suprasti, kad prieš jas protestuojama).

Paaiškinimą pateikia balandžio 6 d. portale stern.de publikuota trumpa žinutė „Tūkstančiai žmonių guli prie Reichstago už Ukrainą“.

Joje rašoma, kad protestuodami prieš Rusijos karinę agresiją Ukrainoje keli tūkstančiai žmonių praėjusį trečiadienį atsigulė ant žemės Berlyno vyriausybiniame kvartale.

„Šis vadinamasis žmonių kilimas buvo skirtas žuvusiems žmonėms atminti“, – paaiškino akcijos organizatoriai.

Dalyvauti Ukrainos organizacijų aljanso inicijuotame renginyje užsiregistravo 5 tūkst. žmonių.

Vos jam prasidėjus, žole dar nepasidengusi pieva prieš parlamento rūmus prisipildė žmonių. Dalyviai skandavo: „Embargas Rusijos dujoms ir naftai!“

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje

Protesto metu buvo skaitomi karo zonoje esančių žmonių pranešimai. Daugelis vilkėjo Ukrainos nacionalinių spalvų – mėlynos ir auksinės – spalvų drabužius, po akimis buvo nusipiešę raudonas ašaras.

Galiausiai akcijos dalyviai atsigulė ant žemės užsidengę akis arba rankas susidėję už nugaros (mat ne vieno Ukrainoje nužudyto žmogaus kūnas buvo rastas kaip tik tokioje pozicijoje – surištomis rankomis).

Čia galima pamatyti vaizdo įrašą iš protesto akcijos.

Keli šimtai žmonių Berlyne prieš karą protestavo ir šeštadienį. Apie 90 žmonių susirinko į panašią akciją „Demokrati-JA“ („Demokratijai TAIP“) prie Rusijos ambasados.​​

Jos šūkis buvo „Putinistai, sumokėsite už savo nusikaltimus“ – omeny turėti įvykiai netoli Kyjivo esančioje Bučoje. Rusijos kariuomenei pasitraukus iš šio miesto, buvo aptikti šimtai nužudytų gyventojų kūnų. Ukraina kaltina Maskvą karo nusikaltimais prieš civilius.

Ekrano nuotr. iš ndr.de/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje
Ekrano nuotr. iš ndr.de/Vokietijoje vyko protestai prieš karą Ukrainoje

Tuo pačiu metu beveik 400 žmonių žygiavo nuo garsiojo bulvaro Unter den Linden iki Rosenthaler aikštės. Ši demonstracija buvo nukreipta ne tik prieš karą, bet ir dviejų blokų – Rusijos bei NATO – karinį stiprinimą.

Dar viena akcija, kurios dalyviai taip pat gulėjo ant žemės, taip norėdami atkreipti dėmesį į civilių žmonių aukas Ukrainoje, šeštadienį buvo surengta Hamburge, Rotušės aikštėje.

Panašios protesto akcijos vyko ir Vilniuje prie Vokietijos ambasados.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius