Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dar viena sąmokslo teorija apie 5G: ateityje bus naudojamas kaip ginklas

Internete sklando ne viena sąmokslo teorija ir apie skiepus, ir apie penktos kartos mobilųjį ryšį – 5G. Žinomas 5G priešininkų bendruomenės veikėjas susiejo jas į vieną – bando žmones įtikinti, kad ši technologija bus panaudota prieš tuos, kurie pasiskiepijo nuo COVID-19. Tai nėra tiesa – 5G neturi nieko bendro nei su šia liga, nei su skiepais nuo jos.
Konspiracinės teorijos
Konspiracinės teorijos / 123RF.com nuotr.

Ataskaita – greta melagienų

Viename lietuviškame tinklalapyje pasirodė straipsnis, kuriame teigiama, kad „ginklų ekspertas“ Markas Steele’as įspėjo visuomenę, esą 5G yra ginklų sistema, sukurta žmonėms žudyti.

Tekstas vietomis sunkiai suprantamas, jame vartojama daug mokslinių terminų, cituojamas „ekspertas“, tačiau pagrindinė mintis nėra išsamiau paaiškinta ir argumentuota.

Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/nternete vėl plinta gąsdinimai, esą 5G pavojinga žmonėms
Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/nternete vėl plinta gąsdinimai, esą 5G pavojinga žmonėms

Panašu, kad straipsnis tėra ištraukų iš M.Steele’o „eksperto ataskaitos“ rinkinys. Šioje „ataskaitoje“ kur kas detaliau ir argumentuotai išdėstyta teorija, kad 5G bus naudojama kaip ginklas.

Į lietuvišką straipsnį sudėtos padrikos ištraukos greičiausiai buvo išverstos tiesiog pasitelkus vertimo programą ir nesuredagavus. Kelias originalaus teksto pastraipas išvertus „Google“ vertėju matyti, kad jos prasideda vienodai. Kai kurios citatos autoriaus tekste ir vertėjo programoje visiškai sutampa.

Vadinamoji eksperto ataskaita, kuria remtasi straipsnyje, paskelbta interneto puslapyje „Global Research“, kuris veikia jau nuo 2001 m. Jis pilnas įvairių sąmokslo teorijų ir Rusijos propagandą skleidžiančių straipsnių.

Čia, be kita ko, galima rasti teiginių, kad rugsėjo 11 d. įvykiai ir pandemija buvo skirti kontroliuoti populiacijai.

Tinklalapio aprašyme teigiama, kad tai yra oficiali „Globalizacijos tyrimų centro“ interneto svetainė, tačiau ši organizacija yra tokia pat nepatikima, kaip ir dalis jos skelbiamos informacijos.

Puslapio įkūrėjas, vyriausiasis redaktorius ir vienas pagrindinių autorių yra Michelis Chossudovsky’is, Otavos universiteto ekonomikos profesorius emeritas, anksčiau dažnai cituotas Rusijos valstybiniame televizijos kanale RT ir prokremliškos naujienų agentūros „Sputnik“ tekstuose.

Jis yra viešai abejojęs COVID-19 rimtumu ir vadinęs pandemiją sufabrikuota.

„Global Research“ tinklalapis užregistruotas su Kanados domenu. Vietoj „Centre for Research on Globalization“ (CRG, „Globalizacijos tyrimų centro“) – taip pavadinta organizacija, kuriai priklauso tinklalapis, – fizinės būstinės adreso nurodyta tik pašto dėžutė Monrealyje.

123RF.com nuotr./Melagiena
123RF.com nuotr./Melagiena

Tad akivaizdu, kad nei ši organizacija (jei ji iš tiesų egzistuoja), nei jos interneto puslapis nėra patikimi moksliniai šaltiniai, kuriais būtų galima remtis.

Iš sąmokslo teorijų uždirbo pinigus

Publikacijoje M.Steele’as prisistato britų inžinieriumi, išradėju ir ginklų tyrimų ekspertu, tikina dirbęs slaptuose Gynybos ministerijos projektuose. Tačiau rasti tai patvirtinančios informacijos ar susijusių dokumentų internete neįmanoma.

Randama informacija apie šį asmenį tik dar labiau paneigia jo, kaip eksperto ar mokslininko, kompetenciją.

M.Steele’as buvo vienas populiariausių ir svarbiausių „Facebook“ grupės „Stop5GUK“ narys. Joje vyras dažnai skelbė vaizdo įrašus, kuriuose jis paprastai pasirodydavo su akiniais nuo saulės ir pristatė savo išgalvotas sąmokslo teorijas, dažniausiai susijusias su 5G.

2018 m. M.Steele’as sukūrė paramos puslapį sutelktinio finansavimo svetainėje „GoFundMe“ pavadinimu „5G IS GENOCIDE SUPPORT THE LAWFUL RESISTANCE“ (angl. „5G yra genocidas, paremkite teisėtą pasipriešinimą“).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Markas Steele'as prieš 5G yra kovojęs net teisme
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Markas Steele'as prieš 5G yra kovojęs net teisme

Šios kampanijos tikslas buvo „paremti pasipriešinimą“ ir nieko konkretesnio. Bet tai nebuvo vienintelis atvejis, kai jis prašė pinigų iš savo sekėjų.

Buvo nuteistas už grasinimus

Kita panaši M.Steele'o kampanija buvo skirta surinkti lėšų, kad jo teisininkų komanda galėtų „iškelti pirmąją bandomąją bylą prieš Gatesheado (Anglijoje esančio miesto, kuriame gyvena, – red. past.) tarybą“.

Buvo surinkta beveik 20 tūkst. svarų. Teismo procesas vėliau buvo pradėtas, bet nežinia, ar pinigai buvo panaudoti kaip tik jam.

Vyras nuėjo taip toli, kad ne tik aiškino, jog gatvės žibintai sukelia vėžį, bet ir ėmė grasinti dviem tarybos narėms, už tai buvo nuteistas.

Taip pat skaitykite: Vilniečiai sunerimo: ar tikrai į apšvietimo stulpus montuojama 5G įranga?

Gatesheado tarybai net teko paskelbti paneigimą, kad, priešingai M.Steele’o aiškinimams, gatvių apšvietimas nebuvo „slaptų vyriausybės bandymų“ dalis, nenaudoja 5G technologijos ir nesukels nosies kraujavimo, persileidimų ar vėžio.

Šis teismas taip pat paminėtas lietuviškame straipsnyje. Jo pradžioje teigiama, kad M.Steele'as, „veikdamas kaip liudytojas keliose teismo bylose, atskleidė nano medžiagų technologijas, kuriomis užteršti skiepai nuo Uhano koronaviruso (COVID-19)“.

Ekspertu prisistatančio vyro pastangos esą atsipirko, nes „Niukaslo karūnos teismo teisėjas pareiškė, kad 5G rizika turi būti aptarta“.

Bet procesas vyko kiek kitaip – ši byla nebuvo susijusi su COVID-19 vakcinomis. Vyras apkaltino Gatesheado tarybą naudojant 5G technologiją.

Pasak vieno didžiausių regioninių Anglijos naujienų portalų „Chronicle Live“, teisme jis aiškino, esą taryba slapta naudoja 5G, sukeldama gyventojams vėžį ir grėsmę kūdikiams.

„Scanpix“ nuotr./Miunchene vykusio protesto prieš COVID-19 pandemiją dalyvė dėvi marškinėlius, raginančius stabdyti 5G tinklo plėtrą
„Scanpix“ nuotr./Miunchene vykusio protesto prieš COVID-19 pandemiją dalyvė dėvi marškinėlius, raginančius stabdyti 5G tinklo plėtrą

M.Steele'as dvi tarybos nares pavadino „kūdikių žudikėmis“, dėl to ir buvo nubaustas.

Žmonės virsta antenomis?

M.Steele’as savo ataskaitoje aiškina, esą vakcinos nuo COVID-19 tik maskuojasi kaip skiepai, o iš tiesų bus naudojamos kaip ginklas.

Pasak jo, 5G tinklas gali atakuoti paskiepytuosius „dėl COVID-19 vakcinoje esančios nano medžiagos antenos“.

„Mirtinoms autonominėms ginklų sistemoms (Lethal Autonomous Weapons Systems, LAWS) reikia 5G tinklų, kad jos išlaikytų savo geopoziciją ir orientuotųsi aplinkoje iki taikinio“, – „ekspertas“ cituojamas lietuviškame straipsnyje.

Toliau aiškinama, esą tokio tipo ginklai negalėtų pasikliauti palydoviniu ryšiu dėl galimų nepalankių oro sąlygų ir signalo vėlavimo. Dėl to jiems reikalingi lokalizuoti 5G ryšio tinklai.

Šios technologijos tariamai bus naudojamos „dominavimui mūšio lauke ateities karuose“.

Straipsnis neparemtas jokiais moksliniais tyrimais, jame neanalizuojama, kaip šios ginklų sistemos turėtų veikti, nepaaiškinta sąsaja tarp 5G ir vakcinų.

„COVID-19 vakcinų nepageidaujamų reakcijų duomenys skamba kaip žmonijos sunaikinimas, nes milijonai Šiaurės Amerikos piliečių miršta ir yra sužeisti medicininio eksperimento, pažeidžiančio Niurnbergo kodeksą ir Tarptautinio baudžiamojo teismo Romos statutą, metu“, – straipsnyje situojamas M.Steele’as.

Niurnbergo kodekso pažeidimas minimas sąmokslo teorijoje, esą nuo koronaviruso skiepijami žmonės dalyvauja eksperimente, dalis.

Taip pat skaitykite: Vakcinose nėra mikročipų, prisijungiančių prie 5G tinklo: paprastas paaiškinimas, kodėl tai neįmanoma

Šiame dokumente buvo apibrėžti su žmonėmis atliekamų eksperimentų etikos principai.

Kodeksas buvo parengtas po Niurnbergo tribunolo, reaguojant į nacių vykdytus eksperimentus. Kodekse pabrėžiama, kad tokiuose eksperimentuose žmonės turi dalyvauti laisva valia, turi būti vengiama kančios ir sužeidimų, o prieš tai jie turi būti atlikti su gyvūnais.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Tinklas ir skiepai neturi nieko bendro

5G yra mobiliojo ryšio technologija, naudojanti radijo bangas. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra paskelbusi, kad jokie tyrimai nepatvirtino, kad bevielės technologijos turėtų neigiamą poveikį sveikatai.

Apskritai mobilusis ryšys nei su COVID-19, nei su vakcinomis nuo ją sukeliančio viruso neturi nieko bendro, tai jau buvo paneigta.

Taip pat skaitykite: 15 mitų apie vakcinas nuo COVID-19

Pirmieji užregistruoti šios ligos atvejai buvo aptikti Uhane (Kinija). Vietos medikai įspėjo PSO apie nežinomos priežasties sukelto plaučių uždegimo atvejus. Jau po savaitės buvo pranešta, kad ligą sukelia virusas, kurį žmonės perduoda vienas kitam čiaudėdami ar kosėdami.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius