-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar viena sąmokslo teorija: iš vaikų kraujo gaminami „amžinos jaunystės“ vaistai

Socialiniuose tinkluose plinta nauja sąmokslo teorija, kurioje suplakta daugybė atvirai melagingų pareiškimų. Teigiama, kad JAV milijardierius, finansininkas, prieš mirtį teistas kaip seksualinis nusikaltėlis Jeffrey Epsteinas esą „pasaulinei vyriausybei“ tiekė adrenochromą – preparatą, tariamai gaunamą iš vaikų kraujo, kuris neva padeda išsaugoti amžiną jaunystę. Gandus apie tai daugiausia skleidžia sąmokslo teorijų grupės „QAnon“ šalininkai.
Grupė kūrėjų atliko meninę akciją - makabriškas vakarėlis - „France in Trance”
Socialiniuose tinkluose plinta melagiena apie tariamai iš vaikų kraujo gaunamus vaistus (asociatyvi nuotr.) / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Patikėję šia melagiena interneto komentatoriai tvirtina, neva po J.Epsteino mirties ir karo Ukrainoje pradžios, tariamo preparato gamybą perėmė ukrainiečiai, kurie neva tiekia pagrindinę „žaliavą“ – vaikų kraują.

Tačiau tai nėra tiesa.

Sąmokslo teorijos skleidėjai tvirtina, kad adrenochromas yra neįtikėtinai stiprus narkotikas, kartu pasižymintis ir jaunystę išsaugančiu poveikiu.

„QAnon“ grupės manymu, adrenochromas yra iš adrenalino darinio gaminamas „amžinos jaunystės“ vaistas.

Tačiau, anot įtikėjusiųjų, jeigu adrenalinas yra „normalus“ junginys, kuris organizme dažnai išsiskiria susidūrus su tam tikromis įtemptomis situacijomis, padidinančiomis žmonių kraujospūdį ir pulsą, tai adrenochromas išsiskiria žmogui patiriant neįtikėtiną, nesuvokiamą siaubą.

„Facebook“ tinkle platinamame įraše rusų kalba tvirtinama, kad adrenochromas sintetinamas iš žmogaus antinksčiuose išskiriamo adrenalino, tačiau efektyviausia medžiaga gaunama būtent iš vaikų kraujo, kurie „prieš mirtį patyrė neįtikėtiną siaubą“.

123RF.com nuotr./Išsigandęs vaikas
123RF.com nuotr./Išsigandęs vaikas

Kas yra adrenochromas ir su kuo jis valgomas?

Adrenochromas yra iš tiesų egzistuojantis junginys. Ir tai iš tiesų yra adrenalino darinys.

Tačiau tuo tikrasis, mokslinis šio junginio kilmės ir susidarymo principo panašumas su tuo, kurį skelbia sąmokslo teorijos, ir baigiasi. Su baime ir siaubu jis neturi didelių bendrybių.

Chemiškai adrenochromas gaunamas oksiduojant adrenaliną (epinefriną).

Organizme šią funkciją atlieka natūralūs kraujo fermentai. Laboratorijoje (ar chemijos pramonės įmonėje, jeigu prireiktų gamybos dideliu mastu) adrenochromą iš adrenalino galima pagaminti oksiduojant pastarąjį sidabro oksidu (Ag₂O).

1985 metais patentuotas adrenalino oksidavimo persulfatais metodas reakcijos katalizavimui naudojant vandenyje tirpias bismuto druskas.

Adrenalinas, savo ruožtu, yra vienas iš seniausiai žinomų, išskirtų ir susintetintų žmogaus neuromediatorių – jau seniai žinoma, kad adrenalinas lemia kraujagyslių susitraukimą, o šio junginio receptorių blokavimas yra vienas dažniausiai taikomų aukšto kraujospūdžio kontrolės būdų.

Adrenalinas jau gana ilgą laiką yra gaminamas taip pat pramoniniu būdu (pirmą kartą sintetiniu būdu adrenalinas sukurtas 1904 metais; pramoninė gamyba pradėta dar iki 1906 metų).

Jo įsigyti galima daugumoje Lietuvos vaistinių – paprastai adrenalino tirpalas yra naudojamas kaip injekcinis preparatas, būtinas tuo metu, kai žmogų ištinka gyvybei pavojinga anafilaksinė reakcija (pvz., suvalgius maisto, kuriame yra stipriai alergizuojančių komponentų ar įgėlus kokiam vabzdžiui, kurio nuodams asmuo yra smarkiai alergiškas).

Informacija apie adrenochromą, cheminio elemento sandarą ir tikrąją kilmę – čia.

Išsamus paaiškinimas, kuo ir kodėl tiki „QAnon“ šalininkai, – čia.

Perka tyrimams

Beje, įsigyti adrenochromo taip pat galima. Tai nėra labai paprasta ar labai pigu – vaistinėse jo nerasite.

Bet gana stambūs mokslo laboratorijose naudojamų cheminių junginių tiekėjai (tokios bendrovės, kaip „Sigma Aldritch“, „Santa Cruz Biotechnology“ ir kitos) šį junginį yra įtraukę į savo siūlomų junginių katalogus.

Paprastai tokios įmonės parduoda labai didelio grynumo medžiagas. Adrenochromo atveju, veikiausiai dėl gana menkos paklausos, šis junginys nėra gaminamas masiškai ir būna parduodamas labai mažomis dozėmis – po 25 ar 250 miligramų, o kainos svyruoja nuo 56 JAV dolerių už 25 miligramus iki 623 dolerių už 250 miligramų.

123RF.com nuotr./Kraujas
123RF.com nuotr./Kraujas

Dažniausiai iš tokių įmonių produkciją užsisakinėja mokslo laboratorijos.

„Sigma Aldritch“ adrenochromą aprašo kaip junginį, kuris laboratorijose dažniausiai būna naudojamas žiurkių (pelių) širdies vainikinių arterijų susitraukimo tyrimams.

Taip pat moksliniais tyrimais nustatyta, kad adrenochromas pasižymi kardiotoksiniu (širdžiai žalingu) poveikiu, kad tai yra trumpo gyvavimo laiko citotoksiška leukocitų išskiriama molekulė (atkreipkite dėmesį – leukocitų, o ne antinksčių; ne dėl baimės, o dėl infekcijos), nors esama pastebėjimų, kad šis junginys gali pasižymėti ir psichotomimetiniu poveikiu (t. y., gebėjimu paveikti asmens psichinę būseną), bet tikrai ne kažkokiu siektinu narkotiniu poveikiu, o panašesniu į šizofreniją.

Melo bangą pakurstė filmas

Panašu, kad daugiausiai „QAnon“ ir „Pizzagate“ sąmokslo teorijų gerbėjų fantaziją pakurstė 2017 m. filmas „Adrenochrome“, kuriame pasakojama, jog psichopatai žudo žmones norėdami iš jų išgauti adrenochromą.

Nors filmo aprašyme nurodyta, kad tai – fantastinis kūrinys, neparemtas tikrais įvykiais ar faktais, tai netrukdo sąmokslo teorijų skleidėjų fantazijai siautėti.

Ekrano nuotr. /Kadras iš filmo „Adrenochromas“
Ekrano nuotr. /Kadras iš filmo „Adrenochromas“

Picos, pedofilija ir šaudynės

„Pizzagate“ arba „Picageitas“ – taip vadinama internete prieš JAV prezidento rinkimus be jokių įrodymų pasklidusi sąmokslo teorija, esą populiari picerija „Comet Ping Pong“ yra susijusi su tariamu vaikų seksualinio išnaudojimo tinklu, kurį neva įkūrė prezidento rinkimuose dalyvavusi demokratė Hillary Clinton.

Ši melagiena tik per plauką nenusinešė gyvybių, mat sąmokslo teorija patikėjęs amerikietis 2016 metais įėjo į minėtos picerijos pastatą ir paleido kelis šūvius, laimei, nieko nesužeidęs.

Kai 2017 m. kai kurie „Pizzagate“ šalininkai prisijungė prie augančios „QAnon“ bendruomenės, jie kartu su savimi atsinešė ir adrenochromo sąmokslo teoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – sąmokslo teoretikų grupė, įsitikinusi, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio gelbėtojas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„QAnon“ – sąmokslo teoretikų grupė, įsitikinusi, kad Donaldas Trumpas yra pasaulio gelbėtojas

Atgimė pandemijos metu

2018 m. šios grupuotės išplėtė savo auditoriją, remdamosi naujais „tyrimais“ ir skleisdamos tiesos neatitinkančią informaciją, kad kai kurios interneto svetainės pardavinėjo adrenochromą už kriptovaliutą.

Apie tai sąmokslo filmų kūrėjas Jay Myersas išleido vaizdo įrašą „Adrenochromas – slaptas elito supernarkotikas!“.

Nors originalus vaizdo įrašas buvo pašalintas, jis tebėra gyvas jo atsarginiame kanale ir buvo įkeltas kitur internete.

Vėliau vaizdo įrašų platformoje „YouTube“ pradėjo rastis „dokumentiniai filmai“ apie adrenochromą, kurie ir paklojo pagrindą šios sąmokslo teorijos plitimui.

Analizuojant „Google Trends“ matyti, kad 2020 m. kovo ir birželio mėnesiais smarkiai padaugėjo adrenochromo paieškų užklausų.

Kliuvo ir Lady Gagai

Melagienos apie tai, kad Holivudo žvaigždės neva vartoja ir net reklamuoja adrenochromą, atkeliavo ir iki Lietuvos.

2020 metais tinklalapio minfo.lt įkūrėjas Marius Gabrilavičius paskelbė, esą JAV atlikėja Lady Gaga reklamuoja neva iš vaikų išgaunamą „narkotiką“ – adrenochromą.

Šiuos gandus įplieskė nuotrauka, kurioje atlikėja užfiksuota sėdinti tarp vaikų, o aplink jos lūpas matoma kraują primenanti raudona substancija.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Tačiau tai tebuvo populiaraus serialo reklaminė fotosesija.

Žurnalo „Entertainment Weekly“ fotografija savo oficialioje tviterio paskyroje 2015 m. rugpjūčio 27 d. dalijosi pati atlikėja.

Atvaizdu reklamuotas JAV televizijos kanalo FX serialo „Amerikietiška siaubo istorija“ (angl. American Horror Story) penktasis sezonas, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų atliko ir Lady Gaga.

Siaubo žanrui priskiriamame seriale atlikėja atliko paslaptingame viešbutyje apsistojusios grafienės vaidmenį. Planuojančius žiūrėti serialą perspėjame apie atskleidžiamą siužeto liniją, tačiau atlikėjos bei nuotraukoje matomų vaikų personažai seriale – vampyrai.

Vaikai vampyrai pasirodė antroje penkto sezono „Amerikietiškos siaubo istorijos“ serijoje, eterį išvydusioje 2015 m. spalio 14 d.

15min verdiktas: Melas. Adrenochromo gavyba nėra susijusi su asmens patiriamu baimės jausmu, vaikų seksualiniu išnaudojimu ar kitomis konspiracijos teorijoje dėstomis melagienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius