-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES įkalbėjo Afriką prisidėti sprendžiant migrantų krizę ir tikisi Turkijos bendradarbiavimo

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį sudarė sutartį su partneriais Afrikoje, kad jie bendradarbiaus mėginant spręsti Senąjį žemyną krečiančią precedento neturinčią migrantų krizę mainais į pagalbos projektus, taip pat pasiūlė surengti šiais metais panašų susitikimą su Turkija, kad tos problemos sprendinio būtų ieškoma dviem frontais.
Dalia Grybauskaitė su Vokietijos kanclere Angela Merkel
Dalia Grybauskaitė su Vokietijos kanclere Angela Merkel / LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos

Per ES ir Afrikos lyderių susitikimą Maltoje buvo patvirtintas 1,8 mlrd. eurų vertės planas, turintis padėti su skurdu Juodajame žemyne, taip pat paspartinti prieglobsčio suteikimo kriterijų neatitinkančių migrantų grąžinimą į kilmės šalis, nors afrikiečiai akivaizdžiai vengė prisiimti tokius įsipareigojimus.

Vėliau ketvirtadienį buvo surengtas atskiras 28 ES šalių lyderių susitikimas, po kurio buvo paskelbta, kad iki šių metų pabaigos planuojama Briuselyje surengti viršūnių susitikimą su Turkija.

Europos Komisijos prezidentas Jeanas-Claude'as Junckeris sakė, kad ES aukščiausioji vykdomosios valdžios institucija pasiūlys Ankarai 500 mln. eurų, taip pat paragino Bendrijos šalis surinkti dar 2,5 mlrd. eurų, kad padėtų Turkijai, kurios teritorijoje šiuo metu yra milijonai prieglobsčio ieškotojų, daugiausiai pasitraukusių iš karo krečiamos kaimyninės Sirijos.

Šie pranešimai žymi dviem frontais nukreiptas ES pastangas kontroliuoti padėtį prie savo pietinių ir rytinių sienų, kurias šiais metais kirto jau apie 800 tūkst. migrantų ir pabėgėlių. Šis antplūdis sukėlė didžiausią migrantų krizę Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Dauguma tų žmonių šiuo metu atvyksta per Turkiją, bet ES laikosi pozicijos, kad Afrikos šalių patiriamos problemos skatins afrikiečių migraciją ilguoju laikotarpiu.

„Nusprendėme, kad surengsime viršūnių susitikimą su Turkija“, – Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė per spaudos konferenciją.

Šis pareiškimas žymi naują mėginimą sustiprinti ryšius su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, kuris praeitą mėnesį pareiškė, kad ES pastangos užsitikrinti bendradarbiavimą nėra pakankamos.

D.Tuskas sakė, kad yra „99 proc. įsitikinęs“, jog tas viršūnių susitikimas gali įvykti iki šio mėnesio pabaigos.

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sakė žurnalistams, kad Bendrijos ir Turkijos lyderiai galėtų susitikti „lapkričio pabaigoje arba gruodžio pradžioje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius