-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 22 /21:50

ES ministrai sutarė: po visas bloko šalis bus paskirstyta 120 tūkst. pabėgėlių

Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrai antradienį bloko valstybėms paskirstyti 120 tūkst. migrantų ir pabėgėlių, skelbia BBC. Sprendimas priimtas už nubalsavus daugumai valstybių – prieš buvo keturios, viena susilaikė.
Pabėgėliai prie Makedonijos sienos
Pabėgėliai prie Makedonijos sienos / „Scanpix“/AP nuotr.

21.50 val. Čekija rengiasi eiti į teismą?

Nė viena ES valstybė narė neturi teisės nevykdyti sprendimo, kurį priėmė dauguma. Tačiau jos turi teisę teikti apeliaciją – ir Čekijos respublika tą ketina daryti, pranešė Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas. Anot jo, Praha ketina kreiptis į Europos Teisingumo Teismą. 

BBC pažymi, kad kol kas nėra aišku, kas būtų, jeigu kuri nors valstybė tiesiog atsisakytų paklusti susitarimui. 

Čekijos premjeras pareiškė, kad kvotų planas niekaip nepadės spręsti tikrųjų migracijos krizės priežasčių. Jo teigimu, trečiadienį susitiks ministrų kabinetas aptarti, kaip reaguoti į šį ES susitarimą.

20.15 val. S.Skvernelis: pateks tiktai tie asmenys, kuriems priklauso teisinė apsauga ir statusas

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis BNS sakė, kad po antradienio balsavimo Lietuvoje numatomų priimti pabėgėlių skaičius nesikeičia – jų per dvejus metus iš viso turėtų atvykti 1105. „Jokiu būdu nesikeičia, negalime nieko kaitalioti, kadangi turime poziciją, suformuotą Vyriausybės ir Seimo“, – teigė ministras.

Jo teigimu, pirmieji pabėgėliai gali atvykti jau šiais metais. „Aš manau, kad jau šiais metais kažkiek gali būti perkelta“, – sakė S.Skvernelis.

Ministrai pabrėžė, jog tie migrantai, kurie neturi teisės į pabėgėlio statusą, bet kokiu atveju turės būti grąžinti į kilmės šalį.

Komentuodamas nevieningą Europos Sąjungos šalių ministrų sprendimą, jis sakė, kad tai greičiausiai – precedentas. „Pirmą kartą, ko gero, taip, bet kai kurios valstybės tiesiog išreiškė savo nuomonę, jog nesutinka su tokiu sprendimu, tačiau praktiškai pasakė, kad jeigu bus priimtas balsavimu sprendimas, dalyvaus priimant pabėgėlius“, – aiškino S.Skvernelis.

Jis sakė, kad antradienį ministrai pabrėžė, jog tie migrantai, kurie neturi teisės į pabėgėlio statusą, bet kokiu atveju turės būti grąžinti į kilmės šalį.

„Į Lietuvą – ne tik į Lietuvą, bet ir į kitas valstybes, kurios priims perskirstomus pabėgėlius – pateks tiktai tie asmenys, kuriems priklauso teisinė apsauga ir statusas“, – dėstė S.Skvernelis.

19.48 val. Slovakijos reakcija

Slovakijos, kuri balsavo prieš, premjeras Robertas Fico griežtai sureagavo į žinias iš Briuselio. Jis pareiškė, kad kol jis bus ministru pirmininku, tol planas dėl kvotų jo šalyje nebus įgyvendintas, rašo „Reuters“.

R.Fico taip pat apkaltino šalis, kurios balsavo už pasiūlymą, „absurdiškai skaldant visus dėl jautraus klausimo“.

Prieš balsavo keturios šalys

Pagal šį planą migrantai iš Graikijos, Italijos ir Vengrijos bus perkelti į kitas ES šalis. 

Keturios Europos valstybės – Rumunija, Čekija, Slovakija ir Vengrija – balsavo prieš kvotas, tačiau dauguma parėmė planą. Jis bus įgyvendinamas per dvejus metus.

Lietuva, kaip ir dauguma šalių, pasisakė už. Suomija buvo vienintelė iš 28 valstybių, kuri susilaikė. Pasiūlymui anksčiau prieštaravusi Lenkija balsavo už.

ES jau anksčiau patvirtino 40 tūkst. pabėgėlių paskirstymą po valstybes nares.  Lietuva yra sutikusi per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Pirmiausia pabėgėliai būtų apgyvendinami Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, po to kraustytųsi į savivaldybes. Priimti pabėgėlius kol kas sutinka 12 šalies savivaldybių. Didmiesčiai dar vertina savo galimybes

Šiemet į Europą jūra atvyko beveik 480 tūkst. migrantų, kurių absoliuti dauguma – pabėgėliai. 

BBC reporterio Chriso Morriso teigimu, toks balsavimas buvo labai neįprastas. Paprastai tokiais klausimais, kurie susiję su nacionaliniu suverenitetu, reikia ne daugumos, o vienbalsio nutarimo.

Šį ministrų sprendimą turės ratifikuoti ES lyderiai, trečiadienį susitikę Briuselyje.

Dabartinio plano nepakaks?

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra yra įspėjusi, kad perskirstymo plano nepakaks situacijai stabilizuoti – turint omenyje, kiek pabėgėlių atvyksta į Europą. Tikriausiai nustatytas kvotas reikės koreguoti.

JT teigimu, šiemet į Europą jūra atvyko beveik 480 tūkst. migrantų, kurių absoliuti dauguma – pabėgėliai. Per dieną jų atplaukia beveik 6 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius