Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pradės vykdyti prekeivių žmonėmis sulaikymo operacijas atviroje jūroje nuo spalio 7 dienos

Europos Sąjungos (ES) operacija prieš prekeivius žmonėmis Viduržemio jūroje, kurios metu bus leista vykdyti areštus tarptautiniuose vandenyse, prasidės spalio 7 dieną, ketvirtadienį pranešė bloko išorės reikalų vadovė.
Migrantai ir pabėgėliai atplaukia į Lesbo salą
Migrantai ir pabėgėliai atplaukia į Lesbo salą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 1 Pabėgėliai

„Politinis sprendimas priimtas, ištekliai parengti“, – sakė Federica Mogherini Romoje įsikūrusioje Europos Sąjungos karinės operacijos, pavadintos EUNAVFOR MED, būstinėje.

ES neseniai patvirtino galimybę panaudoti karinę jėgą prieš migrantų prekeivius, įskaitant laivų, kuriais jie daugiausia iš Libijos gabena žmones per Viduržemio jūrą, konfiskavimą.

Per naująjį operacijos etapą Europos karo laivai bus naudojami prieš prekeivius su sąlyga, kad jie liks tarptautiniuose vandenyse ir neįplauks į teritorinius Libijos vandenis, pažymėjo F.Mogherini.

Birželio pradėtoje operacijoje šiuo metu dalyvauja keturi laivai, įskaitant italų lėktuvnešį, ir keturi lėktuvai, taip pat 1 318 žmonių iš 22 Europos šalių.

Dabar turime visapusišką vaizdą, kaip, kada ir kur veikia kontrabandininkų organizacijos ir tinklai

Per pirmąjį etapą, kurio metu dėmesys buvo sutelktas į žvalgymą, stebėjimą ir žvalgybos duomenų rinkimą, buvo kalbamasi su jūroje išgelbėtais migrantais ir kaupiama informacija apie prekeivių tinklus.

„Dabar turime visapusišką vaizdą, kaip, kada ir kur veikia kontrabandininkų organizacijos ir tinklai, tad esame pasirengę juos išardyti“, – sakė F.Mogherini.

Nuo spalio, pridūrė ji, „mes galėsime apieškoti ir sulaikyti laivus tarptautiniuose vandenyse, o sulaikyti įtariami kontrabandininkai ir prekeiviai bus perduodami Italijos teisėsaugos atstovams“.

Per pastarąsias kelias savaites operacijos vykdytojai nustatė 20 laivų – 17 iš Libijos ir tris iš Egipto, kuriuos prekeiviai naudojo palydėti migrantų laivams į jūrą, ir šie laivai galės tapti antrojo etapo taikiniais.

„Dabar prekeiviams bus kur kas sunkiau veikti“, – pažymėjo F.Mogherini.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius