Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

ESBO stebėtoja apsimetusi rusė prakalbo apie organams parduodamus ukrainiečių vaikus

Rusų propagandininkų naratyvas neva ukrainiečiai grobia rusakalbių šeimų vaikus ir vėliau juos parduoda juodojoje rinkoje organams, tapo labai patogiu pramanu, siekiant pateisinti karinę agresiją ir nusikaltimus žmogiškumui. Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtoja apsimetusi rusė paskleidė melų puokštę apie Ukrainoje neva veikiančias slaptas laboratorijas, kuriose buvo rasta vaikų organų bei kūnų. Tačiau visa tai, kaip ir tariamos moters pareigos organizacijoje, yra faktais nepagrįstos melagienos.
ESBO vėliava
ESBO vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Buvusia ESBO stebėtoja apsimetančios rusės melas atkeliavo ir iki Lietuvos.

Socialiniuose tinkluose platinamoje išverstoje žinutėje pažerta melagingos informacijos apie tariamai Ukrainoje veikiančias nusikalstamas organų donorystės schemas ir net apie milijardieriaus ir filantropo George'o Soroso tariamas transplantacijas.

„Tikriausiai todėl iš naujo „surinktas“ Sorošas taip palaiko neonacių organizacijas Ukrainoje.

❗️Buvusi ESBO stebėtoja Vera Vayiman (Nikulina) tvirtina, kad Ukrainos neonacių suformuotos grupuotės pardavinėjo vaikų organus ir gaudavo procentą nuo pardavimo

Vera rinko informaciją apie slaptas laboratorijas Ukrainoje 2019–2022 m., kaip ESBO Humanitarinės pagalbos stebėjimo komisijos (ESBO HMC) narė“,tvirtinama „Facebook“ tinkle paskelbtoje žinutėje lietuvių kalba.

Kartu su žinute platinamas ir trumpas vaizdo įrašas, kuriame minėtoji V.Vajman rusų kalba pasakoja apie tai, kad Ukrainoje veikė slaptos laboratorijos, kur neva buvo išimami vaikų organai, tuo esą užsiėmė nacionalinės gynybos batalionai, gaudavę už tai pinigus, o vaikų organai buvo „siunčiami į užsienį, įforminant siuntinius kaip grūdų eksportą“.

Taip pat moteris teigia, kad rusams pavyko aptikti 8 tokias laboratorijas – jos esą atrodė „kaip tai, ką mes įpratę vadinti rūsiais“, o ten pavykdavę patekti tik po jų sunaikinimo, tad laboratorijose buvo atrandami tik pelenai, tarp kurių esą ir buvo atrasti sudegę preparuoti vaikų kūnai.

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas – ištrauka iš Rusijos propagandinio televizijos dokumentinio filmo.

Socialiniuose tinkluose dokumentinį filmą išplatino „Telegram“ kanalas „Rossija eto ja“ (liet. „Rusija – tai aš“).

Analogiško pavadinimo akcijos birželio pradžioje buvo inicijuotos Rusijos aneksuotų Ukrainos teritorijų valstybinėse ir vaikų ugdymo įstaigose.

Įrašai apie vykdomą „Rusija – tai aš“ akciją šių metų birželio pradžioje buvo platinami Krymo ir Donecko regionų vaikų namų internetinėse svetainėse.

Propagandinis dokumentinis filmas pasirodė birželio 1 dieną, o jau vėliau akcija „Rusija – tai aš“ nusirito per okupuotus Ukrainos regionus.

Ekrano nuotr. /Ištrauka iš melagienos įrašo
Ekrano nuotr. /Ištrauka iš melagienos įrašo

Kremliui ištikima vaikų gynėja

Vera Vajman (rašoma Вера Вайиман arba Вайман), remiantis informacija jos profilyje Rusijos socialiniame tinkle „VKontakte“, yra kilusi iš Vladivostoko ir anksčiau vadinosi Vera Nikulina (Никулина).

Paieška parodė, kad V.Nikulina turi ilgą darbo Rusijos valdžios institucijose istoriją. 2014 metais, kai Rusija okupavo Krymą, ji buvo Vladivostoko tarybos jaunimo rūmų pirmininkė.

ESBO interneto svetainėje nėra jokių nuorodų apie Verą Nikuliną (Vaiman) ar jos nuotraukų.

Rusijos Primorsko žiniasklaidoje minima, kad 2019 metais ji buvo Primorsko krašto Švietimo ir papildomo ugdymo departamento vyriausioji konsultantė.

Vėliau ji prisijungė prie Rusijos militaristinę praeitį šlovinančios organizacijos – Visos Rusijos savanorių draugijos „Kovos brolija“.

Lankėsi Sevastopolyje po aneksijos

2014 metais, Primorsko regioninio skyriaus narė V.Nikulina, remiama Rusijos judėjimo „Už tikrus darbus“ ir Rusijos nevyriausybinės organizacijos „Rusijos karininkai“, gegužės 5-15 dienomis lankėsi Sevastopolyje ir Simferopolyje kaip regioninės plėtros ekspertų grupės narė ir dalyvavo Rusijos mitingo „Pergalės vaikaičiai“ atidaryme.

„Scanpix“/„RIA Novosti“/„Host Photo Agency“/Iliya Pitalev nuotr./Pergalės dienos repeticija Maskvoje
„Scanpix“/„RIA Novosti“/„Host Photo Agency“/Iliya Pitalev nuotr./Pergalės dienos repeticija Maskvoje

Tų pačių metų kovą Rusija užvaldė Krymo pusiasalį po karių įsiveržimo į Ukrainą.

Per šiuos įsiveržimus kariai be jokių atpažinimo požymių ar ženklų, manoma, priklausę Rusijos karinėms pajėgoms, užėmė Krymo Aukščiausiąją Tarybą.

ES nepripažįsta Rusijos Federacijos įvykdytos Krymo ir Sevastopolio neteisėtos aneksijos ir toliau smerkia šį tarptautinės teisės pažeidimą.

Miglota praeitis

V.Nikulina apie Ukrainoje neva grobiamus organams vaikus pasakojo ir 2022 m. liepos mėnesio interviu Rusijos portalui Deita.ru (kuris saugumo sumetimais esą pakeitė jos vardą į „Mira Vajman“).

V.Vajman prisiminė pirmosiomis praėjusių metų vasarį prasidėjusio Rusijos puolimo dienomis, kartu su grupe savanorių gavusi įsakymą organizuoti vaikų ir moterų evakuaciją ir išvežti likusius organizacijos dokumentus.

Praeityje Ukrainoje vyko dvi ESBO misijosspecialioji stebėtojų misija ir misija, globojama ESBO projektų koordinatoriaus, kuri padėjo Ukrainos institucijoms vykdyti reformas.

Apie V.Nikuliną (arba V.Vajman) nėra jokios tiesioginės informacijos, pavyzdžiui, dokumentuose apie šias misijas.

ESBO nedirbo

ESBO archyve ir kitose organizacijos interneto svetainės dalyse nėra jokių įrašų apie tariamas laboratorijas ar prekybą vaikų organais Ukrainoje.

Informacijos, kuri įrodytų, kad minėtos laboratorijos iš tiesų egzistavo, ar egzistuoja Ukrainoje, arba, kad jose buvo žudomi vaikai, negalima rasti ir kituose viešai prieinamuose šaltiniuose.

Šių paminėjimų nėra net, pavyzdžiui, Jungtinių Tautų , kurios taip pat stebi prekybos žmonėmis temą, interneto svetainėje.

Informacija apie prekybą organais (ne tik vaikų) Ukrainoje yra viena iš nuolat platinamų melagingų naujienų.

Panašią dezinformaciją ne kartą paneigė nepriklausomi faktų tinkrintojai.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Vaikus grobia rusai

Tuo met Ukrainos valdžios atstovai šalies vaikų grobimus ir išgabenimą į Rusijos teritoriją vadina nusikaltimu žmogiškumui.

Šių metų kovą Rusijos vaiko teisių apsaugos kontrolierei Marijai Lvovai Belovai ir Vladimirui Putinui dėl vaikų grobimo išduotas arešto orderis.

Tą padarė Tarptautinis baudžiamasis teismas, įsikūręs Hagoje.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos vaiko teisių komisarė Marija Lvova-Belova ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos vaiko teisių komisarė Marija Lvova-Belova ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Kaip skelbia teismas, V.Putinas gali būti atsakingas už karo nusikaltimą – neteisėtą vaikų deportavimą ir neteisėtą vaikų perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją.

Nusikaltimai, kaip įtariama, buvo įvykdyti Ukrainos okupuotoje teritorijoje nuo 2022 m. vasario 24 d.

15min verdiktas: Melas. Nėra jokių įrodymų, kad liudytoja prisistačiusi moteris dirbo ESBO. Taip pat ji nepateikė jokių įrodymų savo žodžiams pagrįsti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius