Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Propagandos kontrpuolimas: vėl gąsdina mirtinas ligas platinančiais uodais

Gaivinama prieš metus pasakota legenda apie Ukrainoje veikiančiose biolaboratorijose esą vykdytus tyrimus, kaip per uodus užkrėsti mirtinomis ligomis. Rusijos propaganda pranešė, neva JAV ketina šiuos vabzdžius gabenti bepiločiais lėktuvais, kad užkrėstų priešo karius. Mitas apie „kovinius uodus“ gimė iš klaidingai išverstų dokumentų, o šiemet prisimintas Ukrainai pradėjus kontrpuolimą ir po Kachovkos hidroelektrinės katastrofos, dėl kurios prasidėjęs potvynis tikrai gali sukelti užkrečiamų ligų protrūkius.
Purškiklis nuo vabzdžių
Uodas / 123RF.com nuotr.

Sutapimas? Ligų bus dėl užtvankos susprogdinimo

Šią „naujieną“ pirmadienį paskelbė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi Rusijos gynybos ministerija. „JAV nori pervežti užkrėstus uodus naudodama bepiločius orlaivius“, – skelbė neilgos žinutės antraštė.

Joje rašoma, neva amerikiečiai ruošiasi bepiločiais lėktuvais gabenti uodus, „kuriais užkrėstų priešo karius“. Apie tai pranešė Rusijos ginkluotųjų pajėgų radiacinės, cheminės ir biologinės apsaugos dalinių viršininkas generolas leitenantas Igoris Kirilovas.

Ekrano nuotr. iš ria.ru/Rusijos žiniasklaida paskelbė, esą JAV ketina pervežti užkrėstus uodus naudodama bepiločius orlaivius
Ekrano nuotr. iš ria.ru/Rusijos žiniasklaida paskelbė, esą JAV ketina pervežti užkrėstus uodus naudodama bepiločius orlaivius

„Aukštą techninį JAV pasirengimo naudoti infekuotus užkrato pernešėjus lygį rodo bepiločio orlaivio, skirto užkrėstiems uodams paskleisti ore, patentas, apie kurį kalbėjome anksčiau“, – kalbėjo karininkas.

Jo 12 min. trukmės pranešimą savo paskyroje „Telegram“ paviešino ministerija. Pranešimo tekstą su skaidrėmis galima rasti ir čia.

Generolo žodžiais, minėtas dronas turėtų nugabenti konteinerį su vabzdžiais į tam tikrą vietovę ir juos paleisti.

„Įkandę uodai gali užkrėsti karius pavojinga infekcija, pavyzdžiui, maliarija, – aiškino jis. – Patento aprašyme pabrėžiama, kad užsikrėtęs karys negali atlikti jam pavestų kovinių užduočių, ir pažymima, kad „…toks būdas užkrėsti priešą kariniu požiūriu turėtų reikšmingą poveikį…“.

Naujienų agentūros teigimu, Pentagonas tariamai bando sukurti žmogaus imunodeficito virusą (ŽIV) ir kai kurių ligų sukėlėjus, kurie natūraliai neplinta, pernešančių smulkių gyvūnų populiacijas. Esą jau gauta hepatito B virusu užkrėstų uodų kultūrų.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Gen. ltn. Igoris Kirillovas pranešė, esą amerikiečiai ruošiasi bepiločiais lėktuvais gabenti uodus, „kuriais užkrėstų priešo karius“
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Gen. ltn. Igoris Kirillovas pranešė, esą amerikiečiai ruošiasi bepiločiais lėktuvais gabenti uodus, „kuriais užkrėstų priešo karius“

Anot I.Kirilovo, su užkrato pernešėjais dirbama specialiose JAV Gynybos departamento organizacijose ir šešiuose užjūrio filialuose. Tai neva leidžia laboratorinėmis sąlygomis užkrėsti arbovirusais (įvairių nariuotakojų pernešamais virusais) 89 uodų ir 12 erkių rūšių.

Kartu kuriama programinė įranga, skirta pernešėjų platinamų infekcijų plitimui prognozuoti, aiškino generolas.

Į šią istoriją jis įpynė ir neseniai įvykusią katastrofą Kachovkos hidroelektrinėje, atsakomybę dėl kurios Kremlius verčia ukrainiečiams.

I.Kirilovas įspėjo, kad nuslūgus vandeniui Chersono srityje gali rastis uodų platinamų ligų, pirmiausia – Vakarų Nilo karštligės, židinių.

Taip pat skaitykite: Sprogimo Kachovkoje priežastys dar nežinomos, bet jau skelbia teoriją apie Ukrainos atsakomybę

Bet apie tokį užkrečiamųjų ligų pavojų kalba ir specialistai: Dniepro vandens užterštumas 28 tūkst. kartų viršija normą, todėl maudantis tokiame vandenyje gresia susirgti cholera, hepatitu. Tarp Rusijos dalinių Chersono srityje ir Kryme jau siaučia cholera.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cholera
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cholera

I.Kirilovo pateiktose skaidrėse itin detaliai paaiškinta JAV mokslinių tyrimų įstaigų struktūra, užsiminta apie kompaniją „Metabiota“, kurioje akcijų turėjo JAV prezidento Joe Bideno sūnui Hunteriui priklausanti įmonė, išaiškintos tariamos saugumo spragos amerikiečių laboratorijose, pristatyti įvairių infekcijų pernešėjai ir pablogėjusi situacija dėl paukščių gripo. Bet jokių įrodymų, pagrindžiančių paskelbtą informaciją, nepateikta.

Neteisingai išvertė

Ukrainoje tariamai veikiančios amerikiečių laboratorijos, kuriose neva kuriamas bioginklas, per karą tapo vienu dažniausiai išnaudojamų propagandos naratyvų.

Šiuos gandus aktyviai platino ne tik prokremliški socialinių tinklų vartotojai, tinklaraštininkai ir tinklalapiai, bet ir Rusijos gynybos ministerijos, kariuomenės atstovai, o ypač – prezidentas Vladimiras Putinas. Jis aiškino, kad biologinis ginklas yra nepriimtinas, ir tuo, be kitų priežasčių, bandė pateisinti invaziją. Šią retoriką greitai perėmė ir Vakarų šalių radikalai.

2022 m. kovą, netrukus po Rusijos įsiveržimo, jos žiniasklaida pranešė, kad „pagal Jungtinių Valstijų, jų NATO sąjungininkių ir Ukrainos laboratorijų vykdomas karines biologines programas buvo sukurtas projektas, kurio tikslas – platinti ligas naudojant paukščius“.

Taip pat skaitykite: Rusijos propaganda invaziją bando pateisinti išgalvotu biologiniu ginklu

Pirmiausia esą buvo nustatytos paukščių rūšys, kurių skrydžio maršrutai driekiasi per Rusiją. Taip pat buvo skelbiama, kad egzistuoja mažiausiai 30 tokių „biolaboratorijų“.

Siekiant sustiprinti poveikį, po kelių savaičių melaginga istorija buvo papildyta: „amerikietiškus ligų sukėlėjus“ esą gali platinti ir kiti gyvūnai: blusos (Charkivo šikšnosparnių reabilitacijos centre jų tariamai buvo net 140 konteinerių), patys šikšnosparniai, uodai, driežai. Kitaip tariant, mažiau patrauklūs padarai.

„Scanpix“ nuotr./Pasaganosiai šikšnosparniai
„Scanpix“ nuotr./Pasaganosiai šikšnosparniai

Lygiai prieš metus rusiškoje viešojoje erdvėje buvo itin aktyviai platinama informacija apie tyrimus, ar uodus galima panaudoti užkrečiamoms ligoms platinti.

Tas pats I.Kirilovas tuomet aiškino, neva „institutas Kyjive pagal techninę specifikaciją sukūrė viruso preparatą ir pristatė į JAV oro biologiniams lauko tyrimams atlikti“.

Žiniasklaidoje buvo minimas projektas P-268, pagal kurį viruso preparatas tariamai buvo pagamintas Mokslo ir technologijų centre (STCU) Ukrainoje. Gynybos ministerija paskelbė trijų raštų – „darbo plano“, „projekto pasiūlymo“ ir STCU vykdomojo direktoriaus Andrew Hoodo laiško – kopijas.

Dokumentų formatas buvo panašus į naudojamą STCU, bet juose nebuvo antspaudo, oficialių parašų. Ir visai neminėtas žmonių užkrėtimas virusais per uodų įkandimus.

Gynybos ministerija tiesiog neteisingai išvertė tekstus. Darbo plane buvo nurodyta: pagrindinis tyrimo tikslas – panaudoti uodų virusą tokioms vabzdžių pernešamoms ligoms, kaip Dengė, kontroliuoti ir su jomis kovoti. Kitaip tariant, buvo siekiama užkrėsti uodus patogeniniu virusu, kad būtų užkirstas kelias žmonėms pavojingų virusinių ligų plitimui.

Beje, bioginklą kuriančių laboratorijų egzistavimas neseniai bandytas patvirtinti ir akivaizdžiai padirbtu „dokumentu“.

Ambasadoriaus skundą išjuokė

Pernai spalio pabaigoje ši melagiena buvo pakelta į kitą lygį. Kad Ukrainoje buvo rasta dronų, kurie gali „platinti pavojingais virusais užkrėstus uodus“, paskelbė Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) Vasilijus Nebenzia.

Kaip diplomatas pranešė Saugumo Tarybos posėdyje, Chersono srityje dislokuoti Rusijos kariai dar kovą aptikę „tris dronus su 30 litrų talpyklomis, kuriomis galima purkšti biologiškai aktyvias medžiagas“.

Jis teigė, kad JAV užpatentavo droną, galintį paskleisti pavojingais virusais užkrėstus uodus. Šie įkandimo metu esą užkrečia žmogų ypač pavojingų ligų sukėlėjais. „(Aprašyme) tiesiogiai pabrėžiama, kad užsikrėtęs karys negalės atlikti jam pavestų užduočių, ir daroma išvada, kad „liga gali būti vertingesnis karinis įrankis nei moderniausi ginklai ir karinė įranga“, – kalbėjo ambasadorius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vasilijus Nebenzia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vasilijus Nebenzia

Rusija net pareikalavo JT atlikti tarptautinį tyrimą dėl Biologinių ir toksinių ginklų uždraudimo konvencijos pažeidimo – taip buvo įvertintas tariamas JAV dalyvavimas kuriant biologinį ginklą Ukrainoje.

Pastarosios prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas į šią kalbą sureagavo sarkazmu.

„Koviniai uodai, „nešvarios“ bombos… Ten gydyti ligonius jau per vėlu. Būtina juos grąžinti į kamerą, vadinamą Rusija, ir izoliuoti“, – jis pakomentavo savo kanale „Telegram“.

JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield savo ruožtu pateikė netrumpą komentarą apie mestus kaltinimus: „Rusija žino, jog visuomenės sveikatos laboratorijos įprastai tiria migruojančių gyvūnų rūšis, kad įvertintų ir neutralizuotų gyvūnų platinamus ligų sukėlėjus.

Turėkite omenyje, kad paukščiai ir šikšnosparniai, kaip ir Rusija, nėra linkę laikytis suverenių sienų ar jų gerbti. Rusijos teiginiai absurdiški dėl daugelio priežasčių, įskaitant tai, kad tokios rūšys, net jei jas būtų galima apginkluoti, Europos žemynui ir pačiai Ukrainai keltų tokią pat grėsmę, kaip ir bet kuriai kitai šaliai.“

Laboratorijas rėmė nuo 2005 m.

JAV ambasada Ukrainoje kaltinimus dėl biologinio ginklo kūrimo jau prieš keletą metų pavadino dezinformacija. Nuo 2005-ųjų iš tiesų buvo bendradarbiaujama su Kyjivu, siekiant užtikrinti, kad būtų kuo anksčiau nustatomi ligų protrūkiai, taip pat – tyrimų laboratorijų, kuriuose buvo laikomi pavojingi patogenai, saugumą.

123RF.com nuotr./Mokslininkas
123RF.com nuotr./Mokslininkas

Vašingtonas per tą laiką Ukrainoje investavo apie 200 mln. dolerių ir parėmė 46 laboratorijas, sveikatos priežiūros įstaigas bei diagnostikos centrus.

Taip pat skaitykite: Kovoja ir su ukrainiečiais, ir su laboratorijomis: toliau nesėkmingai ieško bioginklo

„Nė vienas iš šių 46 objektų, įskaitant du 2014 m. Rusijos pajėgų užgrobtame Kryme, niekada nebuvo skirtas ar naudojamas biologinio ginklo bandymams ar gamybai“, – patikino Vašingtone veikiančio Ginklų kontrolės ir neplatinimo centro vyresnysis mokslinis bendradarbis Johnas Gilbertas.

Projektas „Biologinės grėsmės mažinimo programa“ apėmė, be kita ko, laboratorijų modernizavimą ne tik Ukrainoje, bet ir kitose šalyse partnerėse, bendradarbiavimo biologinių tyrimų srityje palengvinimą.

Taip pat skaitykite: Ukrainos biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti

Terminus „biolaboratorijos“ ir „biologinių ginklų laboratorijos“ melagienų platintojai vartoja pakaitomis, tačiau tarp jų yra esminių skirtumų.

123rf.com nuotr. /Biotechnologijų laboratorija
123rf.com nuotr. /Biotechnologijų laboratorija

JT teigimu, biologiniai ginklai priklauso masinio naikinimo ginklams. Jie platina ligas sukeliančius organizmus arba nuodus, kurie kenkia žmonėms, gyvūnams ar augalams arba juos netgi žudo. Biologiniai ginklai gali būti karinių strategijų dalis, naudojami politinėms žmogžudystėms, taip pat – siekiant sukelti maisto trūkumą ar ekologines katastrofas.

Biologinių tyrimų laboratorijose tiriami patogenai, bakterijos ar virusai. Tokie tyrimai atliekami daugelyje universitetų ir mokslinių tyrimų centrų visame pasaulyje. Jie nesusiję su biologinių ginklų kūrimu.

ŽIV uodai neplatina

Uodai iš tiesų gali pernešti įvairius virusus ir parazitus, taip sukeldami tokias pavojingas ligas, kaip maliarija, geltonasis drugys, Dengės ir Vakarų Nilo karštligės, japoniškasis encefalitas.

Taip pat skaitykite: Dengė, čikungunja: ar Lietuvoje jau yra pavojingas infekcijas platinančių uodų?

Bet Rusijos sukurtoje istorijoje apie uodų pasitelkimą užkrečiamoms ligoms platinti esama loginių klaidų. Net paleisti tam tikroje teritorijoje jie galiausiai gali nuskristi kitur ir sugelti kitus žmones (įskaitant ir ukrainiečius), nei tariamai norima.

123rf nuotr./Uodai
123rf nuotr./Uodai

Net rusiškuose tinklalapiuose galima rasti informacijos, jog uodo vidutinis amžius – 2-3 savaitės, o jų daugiausiai būna gegužės pabaigoje – birželio pradžioje. Vėliau šių vabzdžių ima mažėti ir, orams ėmus vėsti, jie tiesiog žūsta arba užmiega.

Tai reiškia, kad, norint pasitelkti uodus pavojingoms ligoms platinti ir pasiekti reikšmingiausių rezultatų, šį procesą reikėjo pradėti jau prieš mėnesį.

ŽIV platina ne uodai, juo užsikrečiama ne per vakcinas, kaip buvo dažnai aiškinama per pandemiją. Didžiausia šio viruso koncentracija randama kraujyje, makšties išskyrose, spermoje, motinos piene. Juo užsikrečiama tiesiogiai į kraują, per gleivines ar pažeistą odą patekus užkrėstų organizmo skysčių.

123RF.com nuotr./ŽIV testas
123RF.com nuotr./ŽIV testas

Rusija yra skelbusi ir kitų melagienų, susijusių su „biolaboratorijomis“. Pavyzdžiui, kad Ukrainos kovotojai jose paverčiami mutantais. Tai tariamai atskleista ištyrus nelaisvėn paimtų karių kraują. Todėl rusams fronte esą sekėsi ne taip gerai, kaip tikėtasi užpuolant šią šalį.

Taip pat skaitykite: Propaganda imasi mokslinės fantastikos: laimėti esą trukdo Ukrainos kuriami mutantai

15min verdiktas: melas. Ukrainoje tariamai veikiančios amerikiečių laboratorijos, kuriose neva kuriamas bioginklas, karo metu yra vienas dažniausiai išnaudojamų propagandos naratyvų. Šis mitas nuolat papildomas nauja informacija, bet paprastai nepateikiama įtikinamų įrodymų.

Pranešimai grindžiami įspūdingai atrodančiomis, bet nieko neįrodančiomis skaidrėmis, suklastotais ar neteisingai išverstais dokumentais ir pan. Kaip tik taip gimė legenda apie uodus, kurie esą turės platinti pavojingų ligų užkratus. Ji buvo priminta Ukrainai pradėjus kontrpuolimą ir po Kachovkos hidroelektrinės katastrofos, dėl kurios prasidėjęs potvynis tikrai gali sukelti užkrečiamų ligų protrūkius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius