Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Etiopijoje surengtas dar vienas „tyčinis išpuolis“ prieš pabėgėlių stovyklą

Nauji pabėgėlių stovyklos Etiopijos konflikto draskomame Tigrėjaus regione palydoviniai vaizdai rodo, kad daugiau nei 400 pastatų buvo smarkiai apgadinti per vėliausią tam tikrų kovotojų „tyčinį išpuolių“, pranešė viena tyrėjų organizacija.
Sugriauti pastatai Etiopijoje
Sugriauti pastatai Etiopijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Remiantis Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios pelno nesiekiančios organizacijos „DX Open Network“ ataskaita, su kuria susipažino naujienų agentūra AP, „sausio 16-ąją pastebėti gaisrai veikiausiai yra dar vienas epizodas virtinėje karinių įsibrovimų į stovyklą, apie kuriuos praneša“ Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra.

Stovykla „Shimelba“ yra viena iš keturių, kur apsistojo 96 tūkst. pabėgėlių iš kaimyninės Eritrėjos, kai lapkričio pradžioje prasidėjo kautynės tarp etiopų vyriausybės karių ir nepaklusnaus Tigrėjaus regiono pajėgų. Karo veiksmų neišvengė ir stovyklos, o dviejų iš jų, įskaitant „Shimelba“, negali pasiekti humanitarinės pagalbos darbuotojai. Daugelis pabėgėlių iš jų pasitraukė.

Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi ketvirtadienį pareiškė, kad yra „itin sunerimęs“ dėl pabėgėlių iš Eritrėjos humanitarinės padėties šiaurinėje Etiopijoje, atkreipdamas dėmesį į rimtus didelių tarptautinės teisės pažeidimų požymius.

F.Grandi savo pareiškime nurodė, kad yra „itin sunerimęs“ dėl pabėgėlių iš Eritrėjos saugumo ir gerovės dviejose pabėgėlių stovyklose Tigrėjaus regione, kur JT agentūros negali patekti po Etiopijos kariuomenės operacijų.

Sekmadienį JT pabėgėlių agentūra paragino leisti jos darbuotojams lankytis stovyklose.

Naujoje ataskaitoje pažymima, kad palydoviniuose vaizduose matyti „rusenantys griuvėsiai, pajuodę statiniai ir įgriuvę stogai“. Remiantis dokumentu, „užpuolikai tikriausiai buvo pasidalinę į kelias grupes ir eidavo nuo durų prie durų, padegdami pastatus“. Toks apibūdinimas atitinka ankstesnes atakas prieš stovyklą „Hitsats“, kuri taip pat yra nepasiekiama.

Nei JT, nei „DX Open Network“ nieko neapkaltino dėl išpuolių, tačiau Eritrėjos, nesutaikomos pabėgusių Tigrėjaus regiono lyderių priešininkės, karių buvimas Etiopijoje daugeliui kelia nerimą.

Tam tikrose Tigrėjaus regiono dalyse iki šiol tęsiasi kautynės. Per konfliktą žuvo tūkstančiai žmonių, o daugiau nei 2 mln. buvo priversi palikti savo namus.

Humanitarinės pagalbos organizacijų duomenimis, daugiau nei 4,5 mln. žmonių – beveik visiems regiono gyventojams – reikalinga pagalba maistu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius