-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos Sąjunga žada neleisti pasikartoti Libijoje „Sirijos scenarijui“

Europos Sąjunga deda visas įmanomas pastangas, kad Libijoje nepasikartotų „Sirijos scenarijus“, taip pat pabrėžia, kad konfliktas šioje Šiaurės Afrikos valstybėje neturi karinio sprendinio, todėl Bendrija bendradarbiauja su visomis Berlyno taikos proceso šalimis, ketvirtadienį su anonimiškumo sąlyga pareiškė vienas ES pareigūnas.
Libijos vėliava
Libijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Libija vis labiau tampa panaši į „tarpininkų konflikto“ areną, o tai savaime visuomet kelia susirūpinimą“, – teigė pareigūnas, kalbėjęs bloko užsienio reikalų ministrų vaizdo konferencijos išvakarėse.

„Palaikome ryšius su visomis įvardytomis šalimis (Rusija, Turkija, Egiptu ir kitomis), siekdami, visų pirma, sustabdyti kišimąsi, o antra – ginklų tiekimą“, – nurodė jis.

Pasak pareigūno, panašių konfliktų pasaulyje daugėja, o padėtis Libijoje gali būti lyginama su su situacija Sirijoje, „nes veikėjų sudėtis yra panaši“.

„Mūsų absoliutus tikslas – neleisti Libijai nusiristi į tą patį pragarą, į kurį prieš kelerius metus nusirito Sirija“, – pabrėžė ES valdininkas.

Libijai bus skiriama daug dėmesio per penktadienį vyksiantį virtualų ES užsienio reikalų ministrų susitikimą. Padėtis šioje šalyje, pasak Briuselio, „tebėra itin įtempta ir toliau blogėja“.

ES aktyviai veikia Libijoje, dalyvauja Berlyno procese, kasdien palaiko ryšius su JT, kuri yra „skėtis“ bendroms pastangoms, pažymėjo pareigūnas. Anot jo, Briuselis skatina konflikto šalis susitarti.

Bendrija taip pat pradėjo Viduržemio jūroje vykdyti operaciją IRINI, kurios pagrindinė užduotis – Jungtinių Tautų paskelbto ginklų embargo Libijai įgyvendinimas, pasitelkiant oro, palydovų ir jūrų išteklius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius