Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gausiausiai musulmonų apgyventame Londono rajone – savos taisyklės

Islamas – didžiausia Londono mažumos religija. Jos vienijami gyventojai dažniausiai apsigyvena didelėse bendruomenėse tuose pačiuose rajonuose. Musulmoniški rajonai stipriai skiriasi nuo kitų Anglijos sostinės vietų. Jei ne viena kita britiška įstaiga, lankantis tokiame rajone gali pasirodyti, jog atsidūrei kitoje šalyje.
Musulmonų gausiai apgyvendintas Londono Vaitčapelio rajonas
Musulmonų gausiai apgyventas Londono Vaitčapelio rajonas / 15min nuotr.

Vienas iš gausiausiai musulmonų apgyventų Londono rajonų – Vaitčapelis. Vos išlipus iš traukinio tampa akivaizdu, kad islamiška bendruomenė čia – didelė ir vieninga. Pagrindinėje gatvėje viena šalia kitos rikiuojasi tradicinių drabužių parduotuvės, užkandinės. Šalia jų – gatvės prekybininkų stalai bei stendai, kuriuos apžiūrėjęs, regis, galėtum rasti visko.

Bandė įvesti šariato teisę

Pernai Jungtinėje Karalystėje suskaičiuota 3 milijonai musulmonų. Kai kuriuose Londono rajonuose islamo išpažinėjų populiacija siekia pusę ar daugiau gyventojų. Vaitčapelis – ne išimtis. Naujausiais duomenimis, 42,2 proc. šio rajono gyventojų – musulmonai.

Prieš trejetą metų rajonas buvo užregistruotas kaip vienas iš tų, kuriuose galioja šariato teisė ir patruliuoja vadinamieji „musulmonų pareigūnai“. Tai reiškia, kad vietos įstatymai Vaitčapelyje turėjo nustoti galios, o policijos pareigūnai bei kiti teisingumo sistemos atstovai į rajoną tiesiog nebūdavo įleidžiami.

Naujausiais duomenimis, 42,2 proc. šio rajono gyventojų – musulmonai.

Nusižengusius šariato teisei vietoje bausdavo patruliuojantys musulmonai. Bausmė, pavyzdžiui, sumušimas iki sąmonės netekimo ar mirties, galėjo būti pritaikyta už rūkymą, alkoholio vartojimą, susikibimą rankomis su priešingos lyties asmeniu ir panašius islamo išpažinėjams draudžiamus dalykus.

Tuomet vietos gyventojai užpuolė homoseksualų britą bei transvestitą ir tvirtino, kad jie yra pareigūnai, o užpuolimų aukos – nusižengė šariato įstatymams. Vietos prekybininkams ne kartą buvo grasinama nuplakimu už tai, kad jie prekiauja alkoholiu, ypač per ramadaną. Tačiau tokia situacija truko neilgai, o vietos mečetės šventikui viešai patvirtinus, kad musulmonai gerbia ir laikosi šalies įstatymų, panašūs išpuoliai liovėsi.

Nors šis rajonas kartais vadinamas „Britanijos islamo respublika“, jokių radikalaus islamo ženklų jame nematyti. Kovos su terorizmu pareigūnai taip pat itin retai Vaitčapelyje randa ir suima įtariamus teroristus ar juos remiančius žmones.

Nacionalistai provokuoja musulmonus

Šis rajonas tapęs vienu iš pagrindinių, kuriame savo protestus rengia nacionalistų grupuotė „Britain First“. Pastarasis kompanijos protestas prie Rytų Londono mečetės baigėsi riaušėmis. Kryžiais nešini nacionalistai užtvėrė kelią musulmonams į jų pačių mečetę ir neleido eiti melstis.

Per itin trumpą laiką į vietą susirinko dešimtys rajono gyventojų, mečetės šventikas, atėjo krikščionių kunigas ir paragino protestuotojus atsitraukti. Policijai teko ne tik raminti įpykusius musulmonus, bet ir ginti prie mečetės atvykusį rajono merą, kuris nesutiko paspausti protestuojančiai moteriai rankos, tad ši jį puolė. Galiausiai „Britain First“ nutarė pasitraukti, tačiau juos sekti ėmė šimtai musulmonų, todėl policijai teko kviesti pastiprinimą ir parvežti protestuotojus namo.

Šis rajonas skiriasi nuo kitų, nes jame itin gausu pigių drabužių ir aukso spalvos papuošalų pardavėjų. Taip pat labai populiarus gatvės maistas ir mažytės greito maisto užkandinės. Įprastą dieną gatvėse šurmuliuoja moterys su vaikais bei senjorai, gyvenimas čia verda pagal maldos laiką. Po lankymosi mečetėje daugybė vyrų suplūsta į aplinkinius restoranus, juose retai išvysi moterį.

Šis rajonas tapęs vienu iš pagrindinių, kuriame savo protestus rengia nacionalistų grupuotė „Britain First“.

Maldų metu, maždaug 5 kartus per dieną, rajonas pasikeičia. Tikintieji, kad ir kur bebūtų, kad ir ką bedarytų, krenta ant žemės, atgręžia veidą į Meką ir meldžiasi. Vaitčapelyje aiškiai matyti, jog jo gyventojų religija nėra vien tikėjimas, tai gyvenimo būdas, vienijantis žmones tarpusavyje.

Tiesa, nors pagrindinėje gatvėje galima rasti prabangią kvepalų parduotuvę, rajonas labai skurdus. Gatvėse pilna šiukšlių, namai – seni ir apgriuvę, bene kiekvienoje gatvėje išmaldos prašo bent vienas nelaimėlis, šviežio maisto prekeiviai nesilaiko sanitarinių ir higienos taisyklių. Rajonas primena trečiojo pasaulio šalį, kurios gyventojai neriasi iš kailio ir prekiauja bet kuo, kad tik šiek tiek užsidirbtų ir išgyventų.

Šioje vietoje musulmonų bendruomenė ėmė kurtis bene anksčiausiai, mat buvo pastatyta viena iš pirmųjų mečečių šalyje, kurios šventikui leista per garsiakalbius kviesti tikinčiuosius maldai. Melstis joje gali iki 7 tūkst. žmonių, tad tai didžiausią bendruomenę turinti mečetė visoje šalyje.

Šalia šventovės įsteigtas ir musulmonų centras, kuriame padedama visiems pagalbos prašantiesiems. Rytų Londono mečetės lankytojai dalį savo uždarbio kas mėnesį aukoja mečetei, o surinkti pinigai skiriami tiems, kam prireikia pagalbos.

Musulmonų centras pastatytas ir įrengtas už žmonių paaukotus pinigus. Taip pat ant mečetės stogo dūzgia bitės, kurių medus pardavinėjamas, siekiant surinkti pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius