Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Graikijos visuomeninis transliuotojas grįžta į eterį po dvejų metų pertraukos

Graikijos visuomeninis transliuotojas ERT ketvirtadienį grįžo į eterį, praėjus lygiai dvejiems metams po to, kai jį uždarė ankstesnė vyriausybė, kaltinusi šį transliuotoją lėšų švaistymu ir netinkamu darbo organizavimu.
Graikijos nacionalinio transliuotojo pastatas.
Graikijos nacionalinio transliuotojo pastatas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Graikija

Kanalo, kurį buvo pakeitusi mažesnio masto televizija NERIT, sugrąžinimas buvo vienas iš pažadų, kuriuos prieš rinkimus davė radikali kairioji partija „Syriza“, atėjusi į valdžią prieš beveik pusmetį.

Pirmąja atgaivinto kanalo transliacija tapo po 6 val. vietos (ir Lietuvos) laiku parodyta žinių laida, kurios abu pranešėjai sakė esantys sujaudinti grįžę į eterį. Jie žadėjo, kad ERT bus „televizija graikams ... ir nebus kontroliuojama jokios vyriausybės“.

„Ši diena ypatinga visiems graikams, helenofilams – tiems, kas myli Graikiją ir informacijos laisvę“, – laidos pradžioje sakė pranešėjas Nikas Agelidis. „Esame labai sujaudinti“, – pridūrė jis.

Pastebimai susijaudinus antroji laidos vedėja Vasiliki Haina pridūrė virpančiu balsu: „Tai ypatinga diena mums. Sunki diena.“

Teksto eilutė ekrano apačioje skelbė: „ERT grįžimas praėjus dvejiems metams po uždarymo.“ Anksčiau šią savaitę darbininkai užlipo ant transliuotojo būstinės stogo, kad pašalintų raides „N“ ir „I“ iš jo logotipo.

Ankstesnė konservatorių vadovaujama vyriausybė 2013 metų liepą uždarė ERT televiziją, kurios išlaikymas kainavo 300 mln. eurų per metus, ir atleido apie 2,6 tūkst. darbuotojų, stengdamasi įvykdyti griežtus Graikijos tarptautinių skolintojų reikalavimus.

Staigus ilgiau negu 60 metų veikusio kanalo uždarymus sukrėtė graikus, išprovokavo daug demonstracijų ir buvo pasmerktas užsienyje.

Įstatymas dėl ERT pakartotinio atidarymo buvo priimtas parlamento balandį, palaikant „Syriza“ ir jos koalicijos partnerei – Nepriklausomų graikų partijai. Pagrindinė opozicinė Naujosios demokratijos partija balsavo prieš tą teisės aktą.

Naujasis įstatymas numato, kad visi iš 2,6 tūkst. ERT darbuotojų, norinčių grįžti į tą darbą, gali tai padaryti, jeigu pateiks pareiškimus iki birželio 16 dienos. Vienas šaltinis Informacijos ministerijoje sakė naujienų agentūrai AFP, kad iki pirmadienio buvo gauti prašymai iš 1,6 tūkst. norinčių grįžti darbuotojų.

Įstatyme numatoma, kad transliuotojui išlaikyti bus skiriama 60 mln. eurų per metus ir kad šios lėšos bus surenkamos iš abonentinio mokesčio – 3 eurų per mėnesį.

NERIT, pradėjusi veikti praėjus metams po ERT uždarymo, turėjo mažesnį biudžetą ir tik 500 darbuotojų. Kaip manoma, NERIT dabar veikiausiai bus sujungtas su pagrindiniu visuomeniniu kanalu ar bus jo perimtas.

Premjeras Aleksis Cipras ERT sugrąžinimą laikė savo asmenine misija, sakydamas, kad jos uždarymas yra „nusikaltimas Graikijos žmonėms ir demokratijai“.

A.Cipras, dabar įtemptai mėginantis sudaryti susitarimą su Europos Sąjunga ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl išmokų mainais į reformas, tvirtino, kad ERT uždarymas paliko „gilią žaizdą“ vykdant šalies finansinio gelbėjimo programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius