-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 29 /14:06

Honkongo aktyvistui Tony Chungui pareikšti kaltinimai dėl atsiskyrimo

Honkongo aktyvistui Tony Chungui ketvirtadienį buvo pareikšti kaltinimai dėl atsiskyrimo, ir jis tapo pirmąja politine figūra, sulauksiančia teismo pagal naują nacionalinio saugumo įstatymą, kurį Pekinas primetė šiam miestui.
Honkongas
Honkongas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Honkongas

19-mečiui T.Chungui pareikšti kaltinimai dėl atsiskyrimo, pinigų plovimo ir sąmokslo skelbti ardomąjį turinį.

Antradienio rytą T.Chungą sulaikė policininkai civiliniais rūbais. Tai įvyko vienoje kavinėje keli metrai nuo JAV konsulato.

Jam buvo pratęstas kardomasis kalinimas iki kito teismo posėdžio, paskirto sausio 7 dieną. Jei aktyvistas bus nuteistas, jam pagal naująjį įstatymą grėstų nuo 10 metų laisvės atėmimo, o kraštutiniu atveju – laisvės atėmimas.

T.Chungas anksčiau priklausė nedidelei grupei „Student Localism“, pasisakiusiai už Honkongo nepriklausomybę nuo Kinijos.

Ši grupė sakė išformavusi savo tinklą Honkonge netrukus prieš Kinijai patvirtinant naują saugumo įstatymą šiam miestui, tačiau tarptautiniai jos skyriai tęsia veiklą.

Aptakiai suformuluotu teisės aktu, kuris įsigaliojo birželį, kriminalizuojamas tam tikrų nuomonių reiškimas, pavyzdžiui, nepriklausomybės ar didesnės Honkongo autonomijos propagavimas.

T.Chungas ir dar trys „Student Localism“ nariai pirmąkart buvo sulaikyti liepą dėl įtarimų kurstant atsiskyrimą per pranešimus socialiniuose tinkluose.

Ketvirtadienį žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pareiškė, kad iškelti kaltinimai rodo, jog miesto valdžia piktnaudžiauja nauju įstatymu, siekdama kriminalizuoti taikią politinių pažiūrų raišką.

„Intensyvėjantis antpuolis prieš žmogaus teises Honkonge dar labiau suintensyvėjo šiuo politiškų motyvų paskatintu areštu, sulaikant taikų studentą aktyvistą ir pareiškiant jam kaltinimus vien dėl to, kad valdžia nesutinka su jo pažiūromis“, – sakė šios NVO direktoriaus pavaduotojas Kinijos reikalams Joshua Rosenzweigas.

Jungtinės Valstijos savo ruožtu pasmerkė T.Chungo areštą pavadindamos jį „smerktinu“.

Planai prašyti prieglobsčio konsulate?

Spėliojama, kad policija ėmėsi veiksmų prieš T.Chungą, nes šis tikėjosi pasiprašyti prieglobsčio JAV konsulate Honkonge.

Mažai žinoma grupė, pasivadinusi „Honkongo draugais“, netrukus paskelbė pareiškimą, sakydama, jog bandė pasirūpinti, kad T.Chungas tą dieną patektų į JAV konsulatą ir pasiprašytų prieglobsčio.

Naujienų agentūrai AFP nepavyko savarankiškai patikrinti šio grupės pareiškimo, o T.Chungas negalėjo komentuoti situacijos, nes tuo laiku jau buvo areštinėje.

Remiantis jo ankstesnio paleidimo už užstatą sąlygomis, jam buvo draudžiama išvykti iš Honkongo.

Pasiprašyti prieglobsčio JAV galima atvykus į jų teritoriją arba per Jungtinių Tautų pabėgėlių perkėlimo programą.

Išskyrus labai retas išimtis, konsulatai ir ambasados nėra linkę suteikti prieglobsčio, nes tokie žingsniai gali sukelti didžiulį diplomatinį ginčą.

Honkongo žiniasklaida šią savaitę pranešė, kad keturi žmonės, kurie galimai bandė padėti T.Chungui, antradienį lankėsi JAV konsulate, bet buvo priversti jį palikti nepasiekę savo tikslo.

Amerikiečių konsulatas atsisakė komentuoti.

Nedidelis, bet nuolat augantis, skaičius honkongiečių pabėgo iš miesto, Pekinui pradėjus susidorojimą su prodemokratiniu judėjimu. Kai kurie iš jų, kaip žinoma, sėkmingai gavo prieglobstį Vokietijoje ir Kanadoje.

Pagal naująjį įstatymą buvo areštuota maždaug dvi dešimtys žmonių, tarp jų – žiniasklaidos magnatas Jimmy Lai, aršus Pekino kritikas.

Kol kas kaltinimai pareikšti tik dviem suimtiesiems – T.Chungui ir vyrui, kuris, kaip įtariama, per protesto akciją motociklu įvažiavo į policininkų grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius