Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Internete paplito melagiena apie pabėgėlių užmuštą paauglį, policija ją paneigė

Pabėgėlių iš karo krečiamos Ukrainos banga jau tapo įkvėpimo šaltiniu melagienų kūrėjams. Vokietijos policijai teko paneigti žinią, esą viename mieste ukrainiečių minia mirtinai sumušė 16-metį, kuris savanoriavo padėdamas pabėgėliams. Šią klaidinančią informaciją socialiniuose tinkluose paskelbusi moteris jau atsiprašė dėl paskleisto melo.
Ukrainos karo pabėgėliai kerta Lenkijos Ukrainos sieną Medykos pasienio punkte
Ukrainiečių pabėgėliai, asociatyvinė nuotr. / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Girdėjo iš draugės

Melagingas vaizdo įrašas savaitgalį pasirodė „Telegram“ kanale „Neues aus Russland“ (vok. „Naujienos iš Rusijos“), kuriame, be kita ko, platinama įvairi rusiška propaganda apie karą Ukrainoje. Jį galima rasti ir socialiniame tinkle „Facebook“.

Pusantros minutės trukmės įraše moteris rusiškai pasakoja, esą nusikaltimas įvykdytas Oiskirchene, maždaug 60 tūkst. gyventojų turinčiame mieste netoli Kelno ir Bonos, geležinkelio stoties rajone.

Ji dramatišku balsu dėsto, esą „pabėgėlių iš Ukrainos minia“ taip sumušė 16-metį, kad šis atsidūrė intensyvios terapijos skyriuje, kur jį ištiko koma, o galiausiai mirtis.

Sakydama šiuos žodžius kalbančioji susigraudina. Danieliumi ir itin lauktu vaiku pavadintas paauglys, pagal internete skelbiamą informaciją, buvo rusų kilmės ir kalbėjo rusiškai.

Pati 14-metį sūnų esą auginanti moteris pripažįsta, kad su paaugliu, kuris tariamai padėjo pabėgėlių namuose, niekaip nesusijusi, o šią istoriją girdėjo iš draugės.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melaginga žinia apie tariamai nužudytą paauglį paplito „Telegram“
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Melaginga žinia apie tariamai nužudytą paauglį paplito „Telegram“

Kalbančioji ne tik neprisistato, bet ir nepateikiama jokių patvirtinimų, kad gyvena minėtame mieste vakarinėje Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje ar apskritai Vokietijoje.

Kitame „Tiktok“ ir „Facebook“ plintančiame įraše moteris ne tik įžeidžiamai vadina ukrainiečius „chocholais“, bet ir pateikia daugiau detalių apie paauglio užpuolimą.

Ant abiejų įrašų uždėtas lakoniškas paaiškinimas „Sielos šauksmas“. Per maždaug parą pirmasis įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 150 tūkst. kartų.

Komentaruose prie šių vaizdo įrašų pasipylė ne tik užuojautos žinutės, bet ir įžeidinėjimai bei grasinimai ukrainiečiams, taip pat – įspėjimai, esą taip pat bus ne tik kitur Vokietijoje, bet ir kitose šalyse, į kurias traukia pabėgėliai iš Rusijos užpultos Ukrainos.

Melas paskelbtas sąmoningai

Šiaurės Reino-Vestfalijos policija suskubo paneigti paskelbtą informaciją apie 16-mečio nužudymą tokiomis aplinkybėmis.

„Internete platinamas vaizdo įrašas, kuriame pateikiamas pranešimas apie 16-mečio jaunuolio užpuolimą Oiskircheno apylinkėse. Įtariama, kad jį mirtinai sumušė ukrainiečių grupė. Vaizdo įrašo kalba – rusų“, – savo paskyroje „Twitter“ paskelbė Bonos policija.

„Bonos policija, atsakinga už sunkius nusikaltimus Oiskircheno rajone, neturi informacijos apie tokį smurtinį išpuolį ar net mirtį“, – nurodė pareigūnai.

Jie taip pat pranešė, kad valstybės apsaugos skyrius, kuris tiria politiškai motyvuotą, valstybei pavojingą veiklą, pradėjo tyrimą. Mat spėjama, esą vaizdo įrašas galėjo būti išplatintas tyčia, siekiant sustiprinti neapykantos atmosferą.

Ekspertai daro prielaidą, kad tai sąmoningai paskelbtas melagingas vaizdo įrašas, kuriuo siekiama kurstyti neapykantą.

„Prašome šio vaizdo įrašo nebeplatinti ir labai atidžiai tikrinti visos informacijos, ypač iš socialinių tinklų, autentiškumą“, – įspėjo policija.

Vidaus reikalų ministerija „Twitter“ taip pat įspėjo dėl melagingos žinios apie tariamai nužudytą rusų paauglį, paskelbė neturinti informacijos apie tokį incidentą ir kad atliekamas tyrimas dėl šio atvejo.

Įrašus ištrynė

Tinklalapio correctiv.org žurnalistai kelių ligoninių Oiskirchene ir aplinkiniuose miestuose paklausė, ar per pastarąsias kelias dienas jose mirė sumuštas paauglys. Viena klinika Bonoje atsakė neturėjusi nė vieno aprašymą atitinkančio paciento.

Policijai įspėjus dėl melagingos informacijos ir žiniasklaidai aprašius vaizdo įrašus apie „Danielio“ žūtį pasakojusi moteris abu iš savo paskyros „TikTok“ (ten jie pasirodė pirmiausiai) ištrynė. Ji taip pat paskelbė atsiprašymą dėl klaidinimo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta melaginga žinia apie tariamai nužudytą paauglį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta melaginga žinia apie tariamai nužudytą paauglį

Moteris prisipažino pataikiusi ant vyro, kuris tiesiog nekenčia ukrainiečių, ir šiuo pasakojimu esą norėjo dar pabloginti situaciją. Ją išgirdusi esą pasijuto itin blogai, todėl nebesiaiškino daugiau detalių.

Tiesa, iš moters kalbų taip ir neaišku, ar ji tikrai patikėjo išgalvota istorija, ar vaizdo įrašas buvo nufilmuotas specialiai neapykantai pakurstyti.

Jungtinių Tautų duomenimis, iš Ukrainos dėl karo pasitraukė jau beveik 3,7 mln. žmonių. Skelbiama, kad per 210 tūkst. iš jų atvyko į Vokietiją.

Primena Lisos istoriją

Istorija apie ukrainiečių esą nužudytą rusą paauglį gal būtų likusi vienu iš „TikTok“ filmukų, jei jos „Telegram“ nebūtų paskelbusi minėto kanalo sukūrėja – Rusijoje gyvenanti ruso ir vokietės dukra Alina Lipp.

Jauna moteris prisistato laisvai samdoma ir taikos žurnaliste, bet Vokietijos žiniasklaida ją yra aprašiusi kaip „Putino karę” informaciniame kare. A.Lipp ne kartą skleidė dezinformaciją apie padėtį Ukrainoje ir karą Donbase.

Vokietijos žurnalistų teigimu, šiuo metu ji dirba Rusijos propagandinėje žiniasklaidoje iš Donecko liaudies respublika pasiskelbusio separatistinio regiono.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta melaginga žinia apie tariamai nužudytą paauglį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta melaginga žinia apie tariamai nužudytą paauglį

Prieš patraukdama į Rytų Ukrainą informuoti apie karą, A.Lipp atliko tyrimus Maskvos Lomonosovo universiteto filiale Krymo pusiasalyje, kurį dar 2014 m. aneksavo Rusija.

„Danielio“ iš Oiskircheno istorija primena kitą – 13-metės rusaitės Lisos F. iš Berlyno, kuri 2016 m. sausį dingo pakeliui į mokyklą. Ji tvirtino buvusi pagrobta ir išprievartauta „pietiečių“. Vėliau paaiškėjo, kad paauglė jaudinosi dėl mokyklos ir nedrįso grįžti namo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius